Poluarea cu metale grele ameninţă industria orezului din China

Cercetător chinez verifică boabe de orez în provincia Hubei, China (STR / AFP / Getty Images)
Gao Zitan
04.04.2013

Contaminarea din ce în ce mai mare a terenurilor agricole din China a scăzut sever vânzările de orez din Hunan, principala provincie cultivatoare de orez din China. Şi orezul din alte zone s-a dovedit a fi contaminat cu plumb şi cadmiu, din cauza irigării cu ape industriale uzate, în conformitate cu rapoartele recente.

Piaţa de orez Lanxi este recunoscută la nivel naţional drept cea mai mare din provincia Hunan, cu peste 200 de mori producătoare de aproximativ 2 milioane de tone de orez pe an. Aproape 80 la sută din orez a fost vândut în provinciile Guangdong şi Fujian, dar scandalul orezului otrăvitoare a dus la închiderea multor mori.

Scandalul a fost expus într-un raport al Cotidianului de Sud pe 27 februarie. Grupul Shenzhen Food a cumpărat în 2009 peste 10 000 de tone de orez din Hunan, dar a descoperit că acesta conţinea niveluri excesive de cadmiu. Cu toate acestea, raportul a declarat că numai 100 de tone au fost returnate, iar restul a fost vândut pe pieţele din provincia Guangdong la un preţ mai mic.

După dezvăluirile din mass-media, reputaţia provinciei Hunan a avut de suferit, iar producătorii de orez nu îşi mai pot vinde produsul.

Deşi problema a apărut în Hunan, aceasta este o problemă la nivel naţional. Cercetările arată că o treime din orezul Chinei conţine niveluri ridicate de plumb şi o zecime conţine niveluri ridicate de cadmiu, potrivit unui raport din 28 februarie al Cotidianului Timpul din Guangdong.

Muncitorii din mediul rural sunt afectaţi

Ma Wenfeng, analist la firma de consultanţă Dongfang Aige Agriculture, a declarat presei chineze că Hunan este principala provincie producătoare de orez din China, cu o recoltă anuală de peste 26 milioane tone – aceasta reprezentând 13 la sută din producţia de orez a naţiunii. Ma a spus că fermierii vor fi puternic afectaţi dacă nimeni nu cumpără orez din Hunan. "Dacă terenul agricol este poluat cu metale grele, vor continua oare agricultorii să planteze orez?"

Economic Information, o filială a ziarului Partidului Comunist Xinhua, a raportat că vânzările de orez din Hunan au scăzut cu 60 la sută, iar industria de logistică a produselor alimentare a fost de asemenea afectată. Zhang Wenchang, şeful Hanshou County Food Association, a declarat în raport: "Dacă această situaţie continuă încă 18 luni, 70 la sută din industria de logistică nu va mai opera, iar şomajul va fi o mare problemă."

Peng, proprietarul San Lian Industrie Rice, a afirmat pentru The Epoch Times că orezul pe care îl prelucrează la Lanxi provine din întreaga provincie Hunan şi din alte câteva provincii. "Piaţa noastră are un impact mare asupra preţului orezului din întreaga provincie şi chiar din întreaga ţară", a explicat el. "Scandalul orezului toxic a afectat grav vânzările de orez produs în Hunan şi companiile de prelucrare a orezului; 90 la sută din uzine şi-au încetat producţia."

Uzina lui Peng obişnuia să vândă peste 1 000 de tone de orez către Guangdong şi Fujian în fiecare lună, dar este închisă de o lună, acum când orezul din Hunan este boicotat. El a spus că şi muncitorii din zonele rurale, nu doar agricultorii, sunt grav afectaţi. "Închiderea întreprinderilor de prelucrare a orezului va provoca o serie de probleme, inclusiv pierderi de locuri de muncă în toate industriile conexe."

Peng a adăugat că standardele de control pentru metale grele sunt "prea stricte" şi ar trebui relaxate, din moment ce orezul a trecut toate inspecţiile locale.

Doamna Huang, directorul fabricii de prelucrare alimentară Jinsui din oraşul Yiyang, a declarat pentru The Epoch Times că orezul pe care l-a trimis spre analiză era bun, dar că scandalul a afectat grav vânzările de orez din Hunan.

Oamenii din Guangdong sunt cei mai mari consumatori de orez din Hunan şi sunt extrem de preocupaţi de siguranţa alimentelor lor. "Una e să nu ştii despre asta, şi alta e să ştii că orezul pe care îl consumi conţine metale grele", a afirmat un localnic, Shi Wei, pentru The Epoch Times. "Acestea afectează dezvoltarea creierului copiilor, iar adulţii pot dezvolta boala Alzheimer. Oare nu ne omoară aceste lucruri pe noi cei din Guangdong? "

Shi a declarat că este solidar cu oamenii din Hunan, chiar dacă persoanele din Guangdong boicotează orezul lor. "Fermierii din Hunan nu sunt de vină, ei muncesc din greu pentru a produce orezul şi nu doresc ca acesta să aibă un conţinut ridicat de metale grele", a spus el. "Dar sub conducerea Partidului Comunist Chinez, mediul a fost puternic poluat, orezul nostru devenind otrăvitor. Este vina partidului. Acesta nu protejează ecosistemele, permite ca deşeuri industriale să fie aruncate pe terenurile agricole şi îşi otrăveşte propriul popor. "

Datele privind contaminarea sunt ţinute secrete

Problemele privind contaminarea cu metale grele din Hunan au devenit serioase în ultimii ani. În cadrul reuniunii de anul trecut cu privire la calitatea solului, Ministerul Agriculturii din Hunan a arătat că poluarea cu metale grele s-a răspândit de la uşoară la gravă, de la nivel izolat la nivel regional şi din suburbii în zonele agricole. Întreaga provincie este poluată cu cadmiu, arsenic, zinc, cupru şi plumb care au un impact direct asupra tuturor produselor agricole.

Potrivit mass-mediei de stat, Ministerul pentru Protecţia Mediului şi Ministerul Terenurilor şi Resurselor au efectuat o investigaţie la nivel naţional privind poluarea solului în anul 2006 şi au colectat o bază de date foarte mare de probe de sol. Cu toate acestea, Ministerul pentru Protecţia Mediului a refuzat să publice rezultatele, declarând că acestea sunt un "secret de stat".

Un document ministerial a arătat că 89.000 de acri de teren agricol din China sunt contaminaţi cu metale grele la niveluri excesive afectând anual 12 milioane de tone de culturi, ceea ce se traduce prin pierderi economice în valoare de 3,2 miliarde de euro (20 miliarde de yuani) în fiecare an, potrivit unui raport din 7 februarie din Cotidianul Timpul.

Traducere de Frank Fang şi Sophia Fang. Informaţii de Ariel Ţian şi Olivia Li. Scris în limba engleză de Cassie Ryan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor