În China, jucăriile pentru copii sunt produse din deşeuri medicale

În China, jucăriile pentru copii sunt produse din deşeuri medicale (Epoch Times)
Ilya Ivanov
09.06.2013

Potrivit unor rapoarte recente, în China ia amploare fenomenul producerii în masă a mărfurilor toxice pentru copii. De asemenea, s-a constatat că în calitate de materii prime, deseori se folosesc deşeurile medicale; produsele de calitate sunt exportate, în timp ce marfa toxică revine cetăţenilor chinezi.

Recent, Departamentul Controlului privind siguranţa produselor alimentare a provinciei Guangdong a emis un raport cu privire la calitatea mărfurilor pentru copii comercializate la nivel local.

Potrivit acestui raport, 64,4% din jucării, 28% din îmbrăcăminte pentru copii şi 37% din încălţămintea pentru copii nu corespund standardelor naţionale de calitate. Printre mărfurile problematice, se numără şi cele fabricate de mari producători din China.

În calitate de probe pentru efectuarea testărilor au fost preluate 100 de loturi de mărfuri de la 97 de companii din 10 de oraşe ale provinciei. În produsele necalitative pentru copii a fost depistat un nivel sporit de formaldehidă – substanţă chimică ce favorizează inflamarea traheei, dezvoltarea bolilor de piele şi a formaţiunilor canceroase; un nivel al ph-ului (indicator al acidităţii) ce deviază sensibil de la standardele stabilite în acest sens; coloranţi pe bază de amine aromatice - substanţe toxice cancerigene, şi a altor substanţe dăunătoare.

Anterior, potrivit unui raport similar cu privire la provincia Guizhou, ponderea jucăriilor toxice era mult mică comparativ cu indicatorii acestui an – circa 13%, însă cea a îmbrăcămintei toxice pentru copii era net superioară - 60%.

În august 2012, societatea chineză a fost zguduită de informaţiile referitoare la cazul unei fetiţe 5 ani, pe nume Xiao Lin, din oraşul Foshan, provincia Guangdong, care a fost diagnosticată cu leucemie acută (cancer de sânge), după ce s-a aflat că în salteaua pe care dormea, conţinutul de formaldehidă s-a dovedit a fi de 10 ori mai mare decât norma admisă. Părinţii au acuzat atunci producătorul de boala incurabilă a fiicei lor, însă incidentul nu a fost soluţionat în nici un fel.

Cu condiţia anonimatului, unul dintre specialiştii chinezi în domeniu a declarat ziarului că în China există standarde duble de calitate. Unul este folosit pentru produsele care sunt vândute în Asia de Sud, Europa şi Statele Unite, la producerea cărora se încearcă evitarea folosirii materialelor toxice, iar altele se aplică mărfurilor comercializate în interiorul Chinei, unde există o abordare diametral opusă.

De exemplu, în China continentală, prin contrast cu ţările specificate mai sus, jucăriile nu sunt verificate la capitolul conţinutului de ftalaţi - substanţe chimice ce afectează grav maturizarea sexuală şi dezvoltarea fiziologică a copiilor.

Cu ceva timp în urmă, ziarul chinez "Sinkuaybao" a raportat că, în pofida interdicţiei referitoare la reutilizarea deşeurilor medicale care ar trebui să fie distruse, acestea nu numai că sunt folosite în procesul de prelucrare, dar sunt utilizate şi în scopul producerii jucăriilor pentru copii.

Articolul specifică faptul că asemenea deşeuri "sunt de o mie de ori mai periculoase decât deşeurile de uz casnic", întrucât conţin un număr foarte mare de microbi şi bacterii.

Cu toate acestea, în oraşul Shantou, provincia Guangdong, fabricile locale de jucării folosesc deşeurile medicale la producerea diferitelor părţi ale jucăriilor. Aceste jucării sunt comercializate fără etichete sau menţiuni referitoare la producător.

Un om de afaceri chinez, pe nume Lin, implicat în aprovizionarea cu materii prime a unor astfel de fabrici, a declarat că acestea folosesc la producerea bunurilor ce nu sunt destinate exportului, anume materiale reciclabile. Potrivit lui, printre deşeurile medicale, cele mai solicitate sunt seringile şi sistemele de picurători.

O directoare a uneia dintre fabricile chineze de jucării, vizitată de către jurnalistul publicaţiei ce nu şi-a dezvăluit identitatea, a relatat că nu procură în mod deschis deşeurile medicale de la organizaţiile de colectare a gunoiului. Cu toate acestea, a decis să recurgă la o soluţie ”adaptată” – să le procure împreună cu alte deşeuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor