Brazilia: bancnote vechi transformate în îngrăşământ

Fabuloasa stâncă de granit “Pao de Acucar", care în traducere înseamnă „pâine din zahăr”, Rio de Janeiro, Brazilia
Fabuloasa stâncă de granit “Pao de Acucar", care în traducere înseamnă „pâine din zahăr”, Rio de Janeiro, Brazilia (Shaun Botterill / Getty Images)

Descoperirea a făcut-o Universida de Federal Rural do Amazonas: adăugând banilor un amestec de plante, apă şi deşeuri de fructe şi legume se obţine o compoziţie care poate fi utilizată drept îngrăşământ.

Cercetătorii brazilieni au găsit o utilizare mai neobişnuită a celor 2,3 milioane de bancnote pe care Brazilia le retrage
de pe piaţă în fiecare an: transformarea lor în îngrăşământ.

Pe scurt, cei care cred că banii sunt rădăcina tuturor relelor, ar face bine să-şi schimbe ideea, pentru că acest proiect finanţat de către Banca Centrală braziliană transformă bancnotele în îngrăşământ util micilor fermieri din Pará, statul numit aurul-verde. Pentru a obţine îngrăşământ din "banii vechi", trebuie adăugate doar nişte plante, apă şi deşeurile fructelor şi legumelor din producţia proprie a agricultorilor.

Descoperirea acestui amestec care ar fi un excelent îngrăşământ, a fost făcută de Universida de Federal Rural do Amazonas (UFRA) care a studiat un sistem ecologic de eliminare a deşeurilor municipale solide.

Anul viitor în Brazilia va intra în vigoare o nouă lege care va împiedica instituţiile să îngroape în gropi de gunoi bancnotele ieşite din circulaţie, aşa cum s-a făcut până acum. Datorită acestei descoperiri, tonele de "bani vechi” pe care Brazilia trebuie să le arunce în fiecare an, vor fi utilizate pentru a produce îngrăşăminte.

Avantajele sunt numeroase, începând cu costul egal cu zero, în timp ce guano, cel mai bun gunoi care provine din grajduri poate costa până la 50 de euro pe tonă în această parte a lumii.

Echipa de cercetători condusă de profesorul Carlos Costa a depus deja o cerere de brevet şi, de câteva luni, douăzeci de fermieri din Pará după ce au fost instruiţi de către Universitatea din Amazon, experimentează deja acest nou îngrăşământ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe