Expunerea la deşeuri toxice este răspândită în ţările aflate în curs de dezvoltare

Milioane de oameni ce trăiesc în ţările aflate în curs de dezvoltare în apropierea gropilor pentru deşeuri toxice sunt expuşi la pericole potenţial severe privind sănătatea lor mentală şi fizică, conform unui nou studiu. Raportul a descoperit că pericolele prezentate de expunerea la aceste deşeuri chimicale sunt comparabile cu cele provocate de malarie şi poluarea aerului.
Un camion pentru gunoaie îşi aruncă încărcătura într-o groapă de gunoi situată în apropierea oraşului nordic sirian Aleppa, 15 octombrie 2012. Un nou studiu arată că milioane de oameni ce trăiesc în ţări aflate în curs de dezvoltare în apropierea gropilor de gunoaie toxice înfruntă un pericol sever pentru sănătatea fizică şi mentală (TAUSEEF MUSTAFA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.05.2013

Milioane de oameni ce trăiesc în ţările aflate în curs de dezvoltare în apropierea gropilor pentru deşeuri toxice sunt expuşi la pericole potenţial severe privind sănătatea lor mentală şi fizică, conform unui nou studiu. Raportul a descoperit că pericolele prezentate de expunerea la aceste deşeuri chimicale sunt comparabile cu cele provocate de malarie şi poluarea aerului.

Studiul realizat de o organizaţie ecologică din New York a analizat mostre de apă şi sol provenite din 373 de gropi pentru deşeuri în 3 ţări – India, Pakistan şi Indonezia – cu o populaţie combinată de peste 1,5 miliarde de oameni, aproximativ o cincime din populaţie globală.

Cercetătorii au descoperit că cei peste 8,6 milioane de oameni care locuiau în apropierea acestor locuri în 2010 au fost expuşi la un amestec veritabil de chimicale toxice.

“Plumb, crom, fosfati, diferite tipuri de chimicale organice, pesticide şi altele de genul. Ele sunt în întreaga lume, din păcate”, a spus Richard Fuller.

Coautorul studiului, Richard Fuller, este şeful Institutului Blacksmith, care a finanţat studiul şi lucrează pentru a rezolva problemele de poluare în ţările cu venituri mici şi medii.

Fuller şi colegii săi au calculat că populaţia afectată a pierdut mai mult de 828 până la 1.000 de ani de viaţă sănătoasă datorită expunerii la deşeurile toxice, ca urmare a bolilor, dizabilităţilor şi decesului timpuriu. În comparaţie, cercetătorii spun că malaria în aceleaşi ţări a cauzat mai puţine îmbolnăviri şi decese premature iar poluarea aerului puţin mai multe.

Sondajul asupra acelor naţiuni a descoperit că nivelurile de poluare au fost cele mai ridicate în cazul plumbului, un metal toxic care, dacă este absorbit în fluxul sanguin, poate împiedica dezvoltarea neurologică a copiilor nenăscuţi şi poate reduce IQ-ul copiilor, o măsură a abilităţilor lor cognitive.

Două treimi dintre cei expuşi la plumb în apropierea gropilor de deşeuri în India, Pakistan şi Indonezia au fost copii şi femei cu vârste potrivite naşterii, conform cercetătorilor.

Dar autorul principal al studiului, Kevin Chatham-Stephens, un expert pediatru în probleme de mediu la Facultatea de Medicină Muntele Sinai din New York, spune ca cei care locuiesc în apropierea gropilor pentru deşeuri toxice pot lua măsuri simple pentru a reduce riscurile la care se expun.

“Chiar dacă ar părea să fie puţin, spălarea pe mâini este una dintre cele mai eficiente modalităţi prin care putem reduce expunerea noastră la poluanţii chimici – tocmai pentru că ştim că, deseori chimicalele precum plumbul pot ajunge în praf şi dacă avem praf pe mâini atunci şi mâncăm alimente şi ne ştergem la gură sau ceva de genul asta, atunci chimicalele pot intra în corpul nostru”, a spus Chatham-Stephens.

Institutul Blacksmith evaluează gropile pentru deşeuri toxice din alte peste 70 de ţări aflate în curs de dezvoltare, sperând să ajute la organizarea eforturilor de curăţare. Fuller spune că este un proces lent pentru a remedia situaţia cu grămezile de deşeuri chimice, dar ţările cu care lucrează el au fost dornice să coopereze.

“Toată lumea de aici are inima dreaptă şi este înclinată să facă tot ce poate. Aşadar, credem că este posibil. Doar că va fi nevoie de multă muncă”, a spus el.

Studiul asupra poverii gropilor de deşeuri toxice în India, Pakistan şi Indonezia este publicat online în Jurnalul Perspectivelor Sănătăţii Mediului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor