Putin marginalizat la G20, pleacă mai devreme de la summit

Vladimir Putin a plecat ai devreme de la summitul G20 dupa ce Liderii SUA, Japoniei şi Australiei l-au ostracizat, invinuindu-l de sprijinirea separatistilor in estul Ucrainei. Zborul MH17 din nou pe tapet
Demonstratii impotriva lui Vladimir Putin, Brisbane, Australia, 15 noiembrie 2014 (Daniel Munoz/Getty Images)
Adrian Sturdza
16.11.2014

Liderii SUA, Japoniei şi Australiei strânşi la G20 au promis duminică să conlucreze strâns pentru a se opune incursiunilor Rusiei în Crimeea, în timpul unei întâlniri trilaterale ţinute la Brisbane.

Barack Obama, premierul japonez Minister Shinzo Abe şi omologul său australian Tony Abbott au declarat că se vor opune "anexării Crimeei de către Rusia precum şi încercărilor acesteia de a destabiliza estul Ucrainei" şi că „sunt hotărâte să aducă în faţa justiţiei persoanele responsabile pentru doborârea avionului Flight MH17".

Preşedintele rus Vladimir Putin a avut de înfruntat o presiune considerabilă din partea liderilor celorlalte state membre ale grupului G20, motivul fiind sprijinul pe care îl acordă miliţiilor paramilitare din Ucraina.

Conflictul din estul Ucrainei, în care miliţiile civile luptă deseori cu arme complexe de fabricaţie ruse, a făcut aproximativ 4000 de victime până în prezent. Moscova a negat orice implicare, în ciuda nenumăratelor dovezi privind contrabanda cu arme peste graniţa cu Ucraina.

Sâmbătă, liderii occidentali l-au avertizat pe Putin că riscă un nou pachet de sancţiuni dacă nu reuşeşte să îşi ţină promisiunile de a tăia ajutorul pentru separatişti.

Putin a plecat intempestiv de la summit.

Gestul preşedintelui rus, fără precedent la întâlnirile de nivel înalt, a fost motivat de Putin prin orele lungi de zbor: „îmi va lua nouă ore să ajung la Vladivostok, şi apoi alte opt pentru a ajunge la Moscova. Am nevoie de alte opt ore de somn pentru a începe lucrul luni. Am terminat ce aveam de discutat aici”.

Într-un interviu acordat unui post de televiziune german, Putin a declarat că Occidentul îşi stoarce creierul pentru a impune sancţiuni şi că acest lucru s-ar putea să producă efecte contrare.

„Vor să ne falimenteze băncile? În acest caz vor falimenta Ucraina. S-au gândit la ce fac, sau nu? Sau i-a orbit politica? După cum se ştie, ochii sunt o parte periferica a creierului. Este ceva care s-a întrerupt în creierul lor?” a declarat liderul rus citat de Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor