Mass-media chineză îl cenzurează pe Putin (video)
alte articole
În timpul summit-ului pentru Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) de la Beijing din acest an, preşedintele rus Vladimir Putin pare să fi făcut gesturi curtenitoare faţă de prima doamnă a Chinei, Peng Liyuan. Sau cel puţin aşa se pare că a vrut să relateze mass-media chineză de stat.
Astfel, la summit-ul din 10-11 noiembrie, la care 21 de ţări au fost reprezentate, Vladimir Putin, a fost aşezat pe acelaşi rând împreună cu şeful regimului chinez Xi Jinping şi soţia sa, Peng Liyuan. După ce trio-ul a intrat şi s-au aşezat, Peng şi preşedintele rus au putut fi văzuţi schimbând câteva cuvinte, după care Putin i-a pus un şal pe umeri soţiei liderului chinez. Soţul lui Peng Liyuan, preşedintele chinez Xi Jinping, se uita la un spectacol de artificii împreună cu preşedintele american Barack Obama.
Câteva secunde mai târziu, Peng şi-a scos şalul şi l-a dat unui consilier. Videoclipul, difuzat şi postat de mai multe mass-media chineze, a fost cenzurat în câteva ore. Site-urile de social media, unde incidentul a fost hashtagged că "Putin îi dă lui Peng Liyuan haina lui," nu au făcut excepţie.
Potrivit Foreign Policy, există mai multe motive pentru care acţiunea lui Putin ar fi putut fi considerată inadecvată pentru publicul chinez. Reputaţia liderilor chinezi este puternic igienizată de către mass-media controlată de stat şi de cenzura discuţiilor on-line. Iar sincronizarea este deosebit de sensibilă. Având în vedere legăturile înfloritoare dintre Rusia şi China, orice sugestie de scandal este deosebit de nedorită.
Unii l-au apărat pe Putin că nu a făcut nimic mai mult decât să fie un foarte bun rus.
"Este o tradiţie în Rusia ca un om cu demnitate să respecte doamnele la evenimentele publice, şi într-o ţară rece ca Rusia este foarte normal ca un domn să ajute femeile", a declarat Li Xin, director de studii pe problemele Rusiei şi Asiei Centrale la Institutul de Studii Internaţionale Shanghai, pentru The Guardian.
Alţii l-au criticat pe Putin că a încălcat regula nescrisă a diplomaţiei "de a nu atinge niciodată soţiile diplomaţilor", scrie publicaţia The Straits Times. Situaţia este cu atât mai gravă, cu cât s-a întâmplat în China şi a implicat o femeie chineză.
Incidente diplomatice ale liderilor chinezi
Incidentul pare să aducă aminte de fostul lider al Chinei, Jiang Zemin, care, prin gesturile sale a pus de multe ori China într-o situaţie delicată. Astfel, în mijlocul unui dineu de stat, el a invitat-o brusc pe prima doamnă a unei naţiuni străine să danseze. Jiang a sărit de pe scaunul său şi a început să cânte "O Sole Mio", lovind clapele unui pian, în timp ce se uita lasciv la prima doamnă. Incidentul l-a făcut ţinta ironiilor în presa occidentală.
Odată, în timpul unei întâlniri cu regele Spaniei, Jiang Zemin a luat un pieptene şi a început să se pieptăne, fără să ţină seama de cei prezenţi. În timpul altei ceremonii prin care i se acorda o medalie, nerăbdător, Jiang n-a mai putut aştepta. A smuls medalia şi şi-a pus-o singur.
Celebre sunt şi întâlnirile sale cu fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton. Jiang a vizitat Statele Unite în 1993 şi 1997, iar Clinton a vizitat China în 1998. De fiecare dată când s-au întâlnit, Jiang a cântat vocal sau la un instrument muzical. El îi cerea de fiecare dată lui Clinton să-l acompanieze la saxofon, iar Clinton refuza, în ciuda faptului că era un cunoscător.
În 1997, în timpul vizitei lui Jiang în Statele Unite, un jurnalist a ridicat problema Tibetului la o conferinţă de presă. Jiang a început să cânte brusc imnul statului Arkansas "Casa de pe Deal", îngheţând sala.
Jiang mai este cunoscut pentru recitarea "Cuvântării de la Gettysburg" a lui Abraham Lincoln. Fie că se adresa elevilor, dădea interviuri presei, sau efectua vizite externe, Jiang găsea ocazii pentru recitarea acestei cuvântări. Când i se cerea, acesta o recita cu obedienţă; când nu i se cerea, o recita la fel de sârguincios.