Rusia lansează un serviciu multimedia împotriva “propagandei” americane

Rusia a lansat un nou serviciu multimedia condus de stat, numit Sputnik, pentru a contracara viziunea unipolară asupra lumii promovată de nişte State Unite “distructive şi arogante”, conform oficialilor ruşi.
(Fabrice Coffrini / Getty Images)
Andrei Popescu
13.11.2014

Rusia a lansat un nou serviciu multimedia condus de stat, numit Sputnik, pentru a contracara viziunea unipolară asupra lumii promovate de State Unite ale Americii “distructive şi arogante”, conform oficialilor ruşi.

Dmitri Kiselev, cunoscut ca şef al propagandei Kremlinului, a declarat în Moscova că Sputnik va opera huburi multimedia cu 30 până la 100 de angajaţi în oraşe străine importante precum Londra, Paris, Washington, Istanbul şi Beijing.

Astfel de centre vor produce pentru website-ul lor central programe radio şi materiale online în peste 30 de limbi. De asemenea, vor fi difuzate peste 800 de ore de programe radio pe zi, acoperind peste 130 de oraşe din 34 de ţări.

“Există ţări care îşi impun voinţa atât asupra Vestului cât şi asupra Estului”, a declarat Kiselev, director general al conglomeratului media Rossia Segodnia al Kremlinului, care a acaparat RIA Novosti, o agenţie de ştiri relativ independentă de stat, la lansarea sa anul trecut.

RT, un post de televiziune în limba engleză şi finanţat de Kremlin, deja lucrează din greu pentru a convinge comunitatea internaţională că intervenţiile militare ale Rusiei în Ucraina sunt juste şi populare, în timp ce statele occidentale cauzează războaie în Orientul Mijlociu.

Dar, climatul mass mediei în Rusia este departe de a fi unul relaxat şi liniştit, aşa cum este menţionat în Indexul Libertăţii Presei Mondiale din 2014.

Rusia, pe locul 148 în acest index, ar fi putut ocupă un loc şi mai jos dacă nu ar fi fost încăpăţânarea şi rezistenţa unei părţi a societăţii civile ruse. Autorităţile de la Kremlin au continuat să intensifice suprimarea libertăţii presei, începută în momentul întoarcerii lui Vladimir Putin la conducerea ţării în 2012, şi să exporte modelul rusesc în fosta Uniunea Sovietică. Din Ucraina (locul 127) şi Azerbaijan (160) până în Asia Centrală, legislaţia represivă a Rusiei şi metodele ruseşti de supraveghere a comunicaţiilor sunt puternic copiate.

De asemenea, Moscova foloseşte organismele ONU şi alianţele regionale, precum Organizaţia de Cooperare din Shanghai, pentru a submina standardele internaţionale privind libertatea informaţiei, conform Indexului.

În plus, organizaţia Freedom House a declarat că spaţiul pentru vocile independente şi pentru diversitatea de opinie s-a micşorat şi mai mult în 2013 după ce guvernul a penalizat jurnaliştii că nu s-au conformat cerinţei Kremlinului şi după ce a extins controlul asupra sectoarelor de radiodifuziune şi printare.

Guvernul lui Putin a folosit de asemenea o combinaţie de legi, tribunale şi acţiuni de reglementare pentru a suprima sectorul media online pe care unii jurnalişti şi bloggeri, precum şi unele posturi de radio şi televiziune, îl folosesc pentru a ajunge la publicul interesat de surse informaţionale alternative şi echilibrate.

În ciuda acestor noi presiuni guvernamentale, mass media socială şi publicaţiile pe Internet continuă să joace un rol important în promovarea unei dezbateri mai ample asupra chestiunilor de interes public, mai susţine Freedom House, într-un raport publicat în 2014 asupra situaţiei libertăţii presei din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor