Cameron: Rusia va fi sancţionată suplimentar dacă nu ajută la rezolvarea crizei ucrainene

Rusia ar putea înfrunta noi sancţiuni dacă nu se implică în rezolvarea conflictului din Ucraina, a declarat vineri premierul britanic David Cameron, numind “inacceptabile” ultimele acţiuni ale Moscovei.
Premierul britanic David Cameron (st) şi omologul său australian Tony Abott. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.11.2014

Rusia s-ar putea confrunta cu noi sancţiuni dacă nu se implică în rezolvarea conflictului din Ucraina, a declarat vineri premierul britanic David Cameron, numind “inacceptabile” ultimele acţiuni ale Moscovei.

Cameron, aflat în Canberra pentru a se adresa Parlamentului australian, a declarat că sancţiunile existente impuse de Occident au impact asupra economiei Rusiei.

Relaţiile Occidentului cu Moscova s-au tensionat şi mai mult după doborârea în luna iulie a zborului malaezian MH17 deasupra teritoriului controlat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei, incident soldat cu moartea a 298 de pasageri şi a membrilor echipajului.

“Acţiunile Rusiei în Ucraina sunt inacceptabile”, a declarat Cameron reporterilor, înainte să se îndrepte spre summit-ul liderilor G20 din Brisbane, unde va purta discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin.

“Dacă Rusia adoptă o abordare pozitivă faţă de libertatea şi responsabilitatea Ucrainei, am putea aranja ca acele sancţiuni să fie înlăturate. Dar, dacă Rusia continuă să înrăutăţească situaţia, atunci am putea aranja ca acele sancţiuni să fie amplificate. Este atât de simplu”, a declarat Cameron.

Naţiunile europene, SUA şi Australia se află printre acele ţări care au impus sancţiuni împotriva Rusiei pentru ceea ce ele consideră a fi o dorinţă a Moscovei de a retrasa graniţele moderne ale Europei.

Joi, Kremlinul a negat afirmaţiile Occidentului că ar fi trimis recent echipamente şi forţe militare în estul Ucrainei, lucru care ar duce la o reaprindere deplină a conflictului.

Rebelii proruşi luptă împotriva forţelor guvernamentale ucrainene din aprilie într-un război care s-a soldat până acum cu moartea a peste 4.000 de oameni şi cu alungarea altor câtorva sute de mii din casele lor.

Premierul australian Tony Abott a declarat că prezenţa militară rusă tot mai amplă– incluzând apariţia a patru nave militare ruseşti lângă coasta de nord a ţării sale înaintea summitului G20 – face parte dintr-un tipar regretabil.

“Fie că e vorba de atacarea Ucrainei, de intensificarea activităţii forţelor militare aeriene ruseşti în spaţiul aerian al Japoniei şi al ţărilor europene, fie că e vorba de grupul naval aflat acum în sudul Pacificului, Rusia devine tot mai agresivă”, a declarat Abbot la o conferinţă comună de presă alături de premierul britanic Cameron.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a declarat marţi că Uniunea Europeană nu plănuieşte noi sancţiuni împotriva Rusiei ca urmare a recentei intensificări a violenţelor din estul Ucrainei.

Merkel a subliniat faptul că statele membre ale UE iau în considerare adăugarea separatiştilor proruşi pe lista existentă de sancţiuni împotriva Moscovei, dar a adăugat că în afară de asta nu sunt plănuite pe moment alte sancţiuni economice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor