Cameron: Nu dorim Război Rece cu Rusia dar nu putem ignora Ucraina

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (LUKE MACGREGOR / AFP / Getty Images)

Premierul britanic David Cameron a declarat că Marea Britanie nu doreşte un nou Război Rece cu Rusia, dar a semnalat că este pregătit să susţină sancţiuni şi mai dure împotriva Moscovei dacă aceasta continuă să destabilizeze Ucraina.

Adresându-se publicului prezent la banchetul Lordului-primar al Londrei, Cameron a declarat că acţiunile Rusiei au prezentat o gravă ameninţare pentru restul Europei dar că nu este prea târziu pentru a se evita un nou Război Rece.

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov avertizase săptămâna trecută că tensiunile dintre Est şi Vest cu privire la criza ucraineană ameninţă să împingă lumea înspre un nou Război Rece.

Liderul britanic a ţinut discursul său după un weekend în care au avut loc bombardamente puternice în estul Ucrainei şi după manifestarea unor semne că Moscova şi-a trimis soldaţi şi tancuri pentru a întări rândurile separatiştilor.

Cameron a declarat că o soluţie militară la criza ucraineană nu este o opţiune, dar că sancţiunile UE împotriva Rusiei au un impact şi că el este pregătit să susţină intensificarea presiunii asupra Moscovei dacă aceasta continuă să destabilizeze Ucraina şi să încalce integritatea ei teritorială.

“Dacă Rusia continuă să meargă pe drumul său curent, atunci vom continua să creştem presiunile şi relaţia Rusiei cu restul lumii va fi complet diferită în viitor.”

Cameron şi Putin vor participa la întâlnirea liderilor G20 din Australia în 15-16 noiembrie, unde premierul britanic, alături de alţi lideri occidentali, va dori să abordeze chestiunea crizei ucrainene.