Atmosferă tensionată între Occident şi Rusia la summitul G20
alte articole
Summitul G20 îşi începe lucrările sâmbătă într-o atmosferă tensionată. Liderii celor mai importante puteri ale lumii se întâlnesc în cadrul summitului G20, pe fondul unor divergenţe diplomatice între Rusia şi Occident care pun în pericol discuţiile pe teme economice, potrivit Mediafax.
Summitul se desfăşoară în perioada 15-16 noiembrie la Brisbane, în Australia, şi ar putea pune bazele unei noi instituţii energetice internaţionale.
Cu o zi înaintea începerii summitului, Marea Britanie şi Australia au fost ostili faţă de preşedintele rus Vladimir Putin. Primul ministru australian Tony Abbott l-a acuzat pe Putin că vrea să restaureze "gloria pierdută a ţarismului sau a Uniunii Sovietice", iar premierul britanic David Cameron a afirmat că Rusia agresează ţări mai mici decât ea, vizând bineînţeles Ucraina.
Aceste reacţii au fost determinate de faptul că NATO a confirmat în această săptămână îngrijorările autorităţilor ucrainene conform cărora Rusia a trimis trupe şi echipamente militare în estul Ucrainei, care este controlat acum de separatiştii proruşi. Moscova continuă, însă, să nege aceste acuzaţii.
Pe de altă parte, Rusia a acuzat vineri Misiunea de observatori a OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) care monitorizează situaţia din Ucraina că susţine autorităţile de la Kiev.
Acesta este contextul în care cei mai importanţi lideri ai lumii au sosit la Brisbane, unde Vladimir Putin a ajuns încă vineri seară, în timp ce Barack Obama şi Francois Hollande sâmbătă dimineaţa.
Nici Franţa nu este scutită de tensiuni în relaţiile sale cu Rusia. Vineri, o sursă rusească citată de agenţia RIA Novosti a susţinut că Franţa are termen până la sfârşitul luni noiembrie să livreze Rusiei prima navă de război de tip Mistral, în caz contrar aceasta ar putea plăti compensaţii "serioase".
În această situaţie critică, premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri seară că Franţa va lua decizii "fără ca cineva să-i dicteze poziţia" în privinţa livrării celor doua nave de tip Mistral.
Hollande şi Putin urmează să aibă o întrevedere bilaterală în ziua de sâmbătă.
La râdnul său, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, a declarat sâmbătă dimineaţă că situaţia din Ucraina rămâne un subiect de "preocupare majoră".