Putin: Scăderea preţului petrolului ar putea cauza o prăbuşire a economiei globale

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut joi la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani, la mai puţin de 80 USD pe baril, amintind de o avertizare din partea preşedintelui rus Vladimir Putin că dacă acest nivel scăzut se prelungeşte, s-ar putea declanşa o prăbuşire a economiei globale.
Sonde petroliere (youtube.com)
Andrei Popescu
14.11.2014

Preţul ţiţeiului Brent a scăzut joi la cel mai mic nivel din ultimii 4 ani, la mai puţin de 80 USD pe baril, amintind de o avertizare din partea preşedintelui rus Vladimir Putin că dacă acest nivel scăzut se prelungeşte, s-ar putea declanşa o prăbuşire a economiei globale.

“Dacă preţurile mondiale rămân la nivelul de 80 USD, întreaga producţie se va prăbuşi”, a declarat Putin la o conferinţă de presă, luna trecută, în Milano, potrivit agenţiei de ştiri RIA Novosti.

Pe lângă potenţialul său impact global, un preţ foarte scăzut la petrol ar forţa guvernul de la Moscova să îşi regândească în mod serios planurile pentru cheltuieli. Bugetul Rusiei pentru 2015-2017, care a fost programat să fie prezentat camerei inferioare a Parlamentului pentru cea de-a doua sa citire vineri, presupune că preţurile la petrol vor fi, în medie, de 100 USD pe baril anul viitor.

“O scădere serioasă a preţului petrolului ne-ar forţa să reconsiderăm principiile de bază pentru politica noastră bugetară”, a declarat joi premierul rus Dmitri Medvedev, la o conferinţă de presă în Birmania.

Totuşi, Medvedev a adăugat că fluctuaţiile curente ale preţului petrolului nu sunt suficient de severe, sau prelungite, pentru a impune problematizarea bugetului.

Scăderea cu 30% a preţului petrolului în ultimele 5 luni a agravat pierderile suferite de economia rusă, puternic dependentă de exporturile energetice. Accentuată de sancţiunile Occidentului aplicate împotriva Rusiei, reducerea preţului la ţiţei a condus la o depreciere cu aproape 30% a rublei ruseşti faţă de dolar în acest an.

Miniştrii OPEC – Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol – sunt programaţi să se întâlnească la Viena, la finele acestei luni, pentru a determina răspunsul la preţurile aflate în scădere.

Analiştii băncii Sberbank au declarat joi că “mesajele conflictuale care provin din Venezuela” au fost cauza fundamentală pentru scăderea din această săptămână a preţurilor la petrol. Potrivit reprezentanţilor băncii, principala rafinărie petrolieră din Venezuela a fost afectată de întreruperi de curent luni şi au existat rapoarte conflictuale dacă rafinăria a reintrat, sau nu, în funcţiune.

Alţi analişti au declarat că ezitarea Arabiei Saudite de a reduce producţia de petrol, o tactică susţinută de unii membri OPEC, a convins piaţa că preţurile vor scădea şi mai mult.

Între timp, OPEC a avertizat, într-un raport publicat miercuri, că cererea pentru petrolul său va scădea cu aproape 1 miliard de barili pe zi anul viitor.

O altă serie de date publicate joi, contribuind la o adâncire a temerilor producătorilor, a arătat că economia chineză a continuat să îşi piardă din elan în luna octombrie, potrivit Reuters. China a depăşit SUA anul trecut, ca cel mai mare importator net de petrol al lumii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor