Occidentul trebuie să ţină cont de criticile din partea lui Gorbaciov (presa germană)

Mihail Gorbaciov (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)
Mihail Gorbaciov (DANIEL MIHAILESCU/AFP/Getty Images)

Europa şi Germania trebuie să ţină cont de opinia fostului preşedinte ex-sovietic, Mihail Gorbaciov, atunci când acesta vorbeşte despre greşelile din politica lor faţă de Rusia, notează corespondentul publicaţiei Tagesschau, Ulrich Deppendorf, informează RIA Novosti.

'Germania nutreşte respect faţă de Mihail Gorbaciov, iar în timpul festivităţilor de celebrare a căderii Zidului Berlinului acest lucru a fost din nou evident. Dacă acest om critică politica Europei şi a Germaniei la adresa Rusiei, nu trebuie să ignorăm acest lucru', a subliniat jurnalistul german.

Potrivit lui Ulrich Deppendorf, în joc este forţa şi securitatea Europei, despre care se poate vorbi doar cu participarea Rusiei.

Putin 'nu este un democrat fără pată', dar şi Occidentul, şi Uniunea Europeană (UE) 'nu sunt fără de păcat', opinează Deppendorf. În acest context, jurnalistul german a amintit de propunerea lui Putin privind înfiinţarea unei zone paneuropene de liber schimb, care să includă Rusia. 'Europa nu a luat în calcul această propunere. Şansa a fost pierdută', a amintit Deppendorf.

Ulrich Deppendorf este convins că Vladimir Putin nu-şi va schimba gândirea şi acţiunile pe care le întreprinde în direcţia 'renaşterii Rusiei', ştiind că beneficiază de sprijin în interiorul ţării. 'Conflictul trebuie să fie soluţionat altfel', subliniază acesta.

Corespondentul publicaţiei Tagesschau este convins că schimbările pot fi obţinute doar pe calea apropierii.