Investigaţia asupra doborârii zborului MH17 va fi extinsă până în august 2015



Separatişti proruşi înarmaţi stau de pază în timp ce investigatorii olandezi (care nu apar în imagine) analizează câteva rămăşiţe ale zborului malaezian MH17, la locul prăbuşirii, în apropiere de satul Grabove, 11 noiembrie 2014.
Separatişti proruşi înarmaţi stau de pază în timp ce investigatorii olandezi (care nu apar în imagine) analizează câteva rămăşiţe ale zborului malaezian MH17, la locul prăbuşirii, în apropiere de satul Grabove, 11 noiembrie 2014. (Captură Foto)

Investigaţia privind doborârea zborului malaiezian MH17 a fost extinsă până în august 2015, a declarat joi ministrul australian al justiţiei Michael Keenan.

“Ţările membre ale echipei comune de investigare (ECI) a doborârii zborului MH17 în iulie 2014 au fost de acord să extindă investigaţiilepentru încă nouă luni”, a susţinut Keenan.

El a adăugat că ECI este formată din Olanda, Ucraina, Australia, Belgia, Malaezia şi alte ţări.

Keenan a menţionat că în timp ce ţările membre au fost de acord să extindă perioada de investigaţie, Australia este determinată să lucreze atâta timp că este necesar pentru ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei.

Adăugând că membrii australieni ai ECI doresc să se întoarcă la locul prăbuşirii, Keenan a declarat că avionul, care a fost doborât în apropierea satului ucrainean Grabovo încă nu este securizat.

“Orice decizie a guvernului australian de revenire la locul prăbuşirii va fi o decizie comună cu omologii noştri din ECI, pentru a se determina dacă şi când este sigur să ne întoarcem”, a declarat el.

Premierul Tony Abbott şi omologii săi olandez şi malaiezian au făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin ca acesta să se folosească de influenţa sa asupra separatiştilor pentru a le garanta accesul anchetatorilor la locul prăbuşirii.

Abbott şi Putin au discutat despre tragedie în cadrul unei reuniuni care a avut loc luni în China şi se vor afla din nou faţă în faţa sâmbătă la summitul G20 de la Brisbane.

De asemenea, în septembrie, echipa a precizat într-un raport preliminar că a descoperit că avionul s-a dezintegrat în zbor după ce a fost lovit “din afară” de un “număr mare de obiecte cu puternică încărcătură de energie”, dar nu a stabilit cine sunt vinovaţii.

Avionul malaiezian, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbuşit la 17 iulie în apropiere de Doneţk, fiind probabil doborât de o rachetă sol-aer, în zona de conflict din estul Ucrainei. Toţi pasagerii, dintre care 43 erau malaiezieni, au fost ucişi în acest incident.

Kievul şi Occidentul atribuie rebelilor separatişti vina pentru această tragedie, spunând că ei s-au folosit de un sistem de rachete avansat, adus din Rusia, pentru a doborî avioane militare ucrainene.

Atât Moscova, cât şi insurgenţii proruşi neagă această versiune, invocând faptul că în dotarea armatei ucrainene sunt sisteme de rachete Buk-M, cu care se presupune că a fost doborât avionul de pasageri malaiezian.