Putin, ironii - ar susţine-o pe Kamala Harris la preşedinţia SUA

Vladimir Putin (Alexander Nemenov/AFP via Getty Images)
Redacţia
06.09.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că o susţine pe Kamala Harris în alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, o remarcă aparent ironică care a dus la un nou apel din partea Washingtonului pentru ca Rusia să „nu se mai amestece”, potrivit AFP.

Putin a vorbit la o zi după ce Statele Unite au emis acte de acuzare care incriminează Moscova de interferenţă electorală.

Liderul de la Kremlin comentează frecvent problemele politice şi sociale din Statele Unite, adesea într-un mod ironic.

El a declarat anul trecut că sistemul politic american este „putred” şi că Washingtonul nu poate da lecţii altor ţări despre democraţie.

Oficialii americani au avertizat în repetate rânduri cu privire la eforturile puterilor străine de a se amesteca în viitoarele alegeri din SUA, acuzând Moscova că încearcă să influenţeze scrutinul din SUA încă de la cursa electorală din 2016 dintre Trump şi democrata Hillary Clinton.

„În primul rând, (preşedintele american Joe) Biden a recomandat tuturor susţinătorilor săi să o sprijine pe dna Harris”, a declarat Putin în timpul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la Forumul Economic de Est al Rusiei din Vladivostok.

Biden s-a retras din cursă în iulie, pe fondul îngrijorărilor legate de vârsta şi sănătatea sa, susţinând-o pe vicepreşedinta Harris în fruntea listei Partidului Democrat.

„Aici, vom face şi asta, o vom sprijini”, a spus Putin audienţei, cu un zâmbet ironic.

„Râde atât de contagios încât arată că totul este în regulă cu ea”, a spus liderul rus.

„(Fostul preşedinte american Donald) Trump a impus Rusiei atâtea sancţiuni câte n-a impus vreodată vreun preşedinte, iar dacă lui Harris îi merge bine, poate că se va abţine de la astfel de acţiuni”.

Ca răspuns la comentariile lui Putin, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, l-a îndemnat joi pe liderul rus să „înceteze să mai intervină” în alegerile din SUA.

„Singurii oameni care ar trebui să ajungă să determine cine este următorul preşedinte al Statelor Unite sunt cei ai poporul american şi am aprecia foarte mult dacă domnul Putin ar înceta să - 1) vorbească despre alegerile noastre şi 2) să se mai amestece în ele”, a spus el.

„Râde atât de contagios încât arată că totul este în regulă cu ea” - Vladimir Putin

În februarie, Putin l-a susţinut pe Biden în detrimentul lui Trump, numindu-l pe actualul preşedinte mai „previzibil”. Drept răspuns, Casa Albă i-a cerut lui Putin să „stea departe” de alegerile din SUA.

Trump a declarat că va pune capăt conflictului din Ucraina în „24 de ore” dacă va fi reales şi l-a lăudat pe Putin ca pe un „tip foarte deştept”.

În iulie, Putin a declarat că a luat „destul de în serios” comentariile lui Trump cu privire la încetarea rapidă a luptelor şi a denunţat condamnările penale ale fostului magnat imobiliar în SUA drept „persecuţie”.

Comentariile ambilor lideri au stârnit suspiciunea că Putin ar fi mai înţelegător faţă de o preşedinţie Trump, însă Kremlinul a insistat că indiferent cine va câştiga nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina.

Comentariile lui Putin au fost făcute la o zi după ce Statele Unite au pus sub acuzare doi angajaţi ai reţelei ruseşti de ştiri de stat RT şi au impus sancţiuni editorilor de top ai acesteia.

Printre cele 10 persoane şi două entităţi sancţionate de Departamentul Trezoreriei SUA se numără redactorul-şef al RT, Margarita Simonian, şi adjunctul acesteia, Elizaveta Brodskaia.

Washingtonul le-a acuzat că încearcă să influenţeze viitorul scrutin din SUA, o acuzaţie pe care Ministerul rus de Externe a denunţat-o ca fiind falsă.

„Este o operaţiune evidentă, o campanie de informare... care a fost pregătită din timp şi care este necesară înaintea ultimei etape a ciclului electoral”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti.

Ea a adăugat că „desigur, (un răspuns) este în curs de pregătire”, avertizând că acesta va fi dur şi că va face „pe toată lumea să tremure”.

Majoritatea mass-mediei americane şi-a redus sau şi-a retras personalul din Rusia de când Moscova şi-a lansat ofensiva în Ucraina, pe fondul legilor care vizează raportarea independentă asupra conflictului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor