Putin afirmă că aproape 700.000 de soldaţi ruşi luptă în Ucraina

Vladimir Putin (Getty Images *)
Redacţia
17.06.2024

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri la televiziune că aproape 700.000 de ruşi luptă în Ucraina, potrivit The Moscow Times.

"În zona operaţiunii noastre militare speciale sunt aproape 700.000", a declarat Putin în timpul unei întâlniri televizate cu soldaţii decoraţi care au luat parte la ofensivă.

În decembrie, la conferinţa sa de presă de sfârşit de an, Putin a menţionat cifra de 617.000 de participanţi la războiul din Ucraina, precizând că, dintre aceştia, 244.000 au fost mobilizaţi.

Cea mai recentă cifră privind numărul de trupe vine după ce, în luna mai, Rusia a lansat un asalt terestru major în regiunea ucraineană Harkiv, în nord-estul ţării.

Moscova vorbeşte rareori despre pierderile pe care le-a suferit în timpul războiului, pe care încă îl numeşte "operaţiune militară specială".

Ultima dată a oferit o cifră oficială în septembrie 2022, când a declarat că 5.937 de soldaţi au fost ucişi în luptă. Dar mai multe analize independente şi evaluări ale serviciilor de informaţii occidentale estimează că numărul soldaţilor ruşi ucişi ar fi de peste câteva zeci de mii.

Rusia are un avantaj în materie de forţă de luptă faţă de Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut problemele cu personalul şi „moralul” din rândurile ucrainenilor, care sunt adesea depăşiţi numeric şi în armament.

Kievul a redus vârsta la care bărbaţii pot fi înrolaţi şi a înăsprit pedepsele pentru cei care evită recrutarea.

"Avem nevoie de personal de rezervă... Un număr mare de [brigăzi] sunt goale", a declarat Zelenski pentru AFP în luna mai.

Zelenski a afirmat în februarie că aproximativ 31.000 de soldaţi ucraineni au fost ucişi în primii doi ani de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor