Republicanii investigaseră de luni bune Serviciile Secrete, înainte de atentatul împotriva lui Trump

Donald Trump cu urechea sângerândă, scos de pe scenă de agenţii Serviciilor Secrete, 13 iulie 2024, Butler, Pennsylvania (REBECCA DROKE/AFP via Getty Images)
Redacţia
16.07.2024

Serviciul Secret era deja investigat de republicanii din Comitetul de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor de mai multe luni, înainte de atacul armat în care un glonţ a fost la câţiva centimetri de a-l ucide pe fostul preşedinte Trump, a omorât un spectator şi a rănit cel puţin alte două persoane la un miting din Pennsylvania sâmbătă după-amiază, relatează Susan Crabtree via RealClearPolitics.

Chiar dacă Trump şi membrii familiei sale au acordat încredere agenţilor speciali şi lunetistului din echipa sa de protecţie că i-au salvat viaţa lui şi, posibil, a multor altora, acuzaţiile împotriva Secret Service au început aproape imediat după tentativa de asasinat.

Americanii au putut vedea cu ochii lor cum agenţii şi ofiţerii care călătoreau sâmbătă cu Trump au acţionat eroic, căzând asupra fostului preşedinte după ce urechea sa dreaptă a fost străpunsă de un glonţ şi răspunzând cu focuri de armă de calibru greu, ucigându-l pe trăgătorul în vârstă de 20 de ani, Thomas Crooks. Rămân însă întrebări cu privire la modul în care Crooks a reuşit să ajungă pe un acoperiş din apropiere şi să fie la doar câţiva centimetri de a-l ucide pe Trump, reînnoind criticile din trecut la adresa agenţiei, odinioară renumită, cu o istorie plină de probleme în ceea ce priveşte lacunele de securitate, comportamentul necorespunzător al angajaţilor şi practicile disciplinare neuniforme.

Reprezentantul James Comer, care prezidează Comisia pentru Supraveghere şi Responsabilitate din Camera Reprezentanţilor, a solicitat şefei Secret Service, Kimberly Cheatle, să depună mărturie în cadrul unei audieri care va avea loc luni, 22 iulie.

"Americanii cer răspunsuri cu privire la tentativa de asasinat împotriva preşedintelui Trump", a scris Comer pe X sâmbătă seara.

Într-o scrisoare către Cheatle, Comer a fost mult mai laudativ cu privire la acţiunile agenţiei.

„Curajul extraordinar al agenţilor individuali ai Serviciului Secret al Statelor Unite care l-au protejat pe preşedintele Trump, au eliminat atacatorul şi, posibil, au evitat mai multe pierderi de vieţi nu poate fi subestimat”, a menţionat el.

La sfârşitul lunii mai, comisia lui Comer a lansat o investigaţie privind un incident anterior care a avut loc în aprilie şi care a implicat o femeie agent Secret Service, care avea rolul de a o proteja pe vicepreşedinta Kamala Harris. Ea a fost îndepărtată din funcţiile sale după ce a suferit o aparentă cădere psihică şi a atacat agenţi superiori.

Incidentul a avut loc chiar înainte ca vicepreşedinta SUA să plece de la Joint Base Andrews, baza de origine a Air Force One şi Air Force Two, indicativele de apel ale aeronavelor Boeing utilizate de preşedinte şi vicepreşedinte. Kamala Harris nu ajunsese la aeroport când a avut loc altercaţia.

După tentativa de asasinat de sâmbătă, când imaginile în direct cu Trump ţinându-se de o ureche însângerată şi ridicând pumnul în semn de sfidare au apărut pe reţelele de ştiri prin cablu şi pe reţelele de socializare, criticii au început să se întrebe de ce lunetiştii Secret Service nu au tras mai devreme, pe fondul relatărilor potrivit cărora privitorii îl arătau cu degetul pe Crooks, care era poziţionat şi se târa pe un acoperiş din apropiere, înainte de a trage.

O sursă din cadrul comunităţii Secret Service a declarat că regulile de acţionare ale agenţiei în această situaţie sunt de a aştepta până când se trage asupra preşedintelui pentru a răspunde la foc.

"Vrei să tragi şi apoi să afli că tipul avea în mână un telescop? Serviciile secrete sunt prin natura lor reactive [...] şi ar fi bine să ai dreptate atunci când reacţionezi, altel eşti terminat", a declarat sursa.

Protocolul Secret Service prevede că orice lunetist care are cunoştinţă de un potenţial trăgător trebuie să contacteze direct prin radio echipa diviziei de informaţii pentru a răspunde şi a investiga. În acest caz, este posibil ca investigaţia să fi fost întreruptă de trăgătorul care a tras cu arma, astfel încât contra-lunetistul a tras la rândul său cât mai repede posibil.

Sursa a lăudat contra-lunetistul care a reperat ţinta şi a răspuns în trei secunde, numind performanţa drept "incredibilă".

"Contra-lunetiştii sunt foarte bine antrenaţi şi extrem de precişi", a spus el.

Alte persoane cu experienţă în aplicarea legii şi în domeniul militar doresc să afle dacă Secret Service a utilizat drone pentru a oferi o cunoaştere detaliată a situaţiei şi, în caz contrar, de ce a fost luată această decizie. Utilizarea dronelor a fost un subiect controversat în cadrul agenţiei cel puţin din 2016, a declarat sursa. Implementarea dronelor ar fi oferit o analiză detaliată a liniei locului şi o supraveghere aeriană care ar fi identificat cu uşurinţă acoperişul ca fiind o zonă de potenţială ameninţare.

"USSS are acces la toate cele mai bune imagini şi date de altitudine. Nu spun că nu au [folosit drone], dar este o întrebare deschisă", a declarat expertul militar pentru RCP.

Alţi critici, inclusiv personalitatea media conservatoare Dan Bongino, fost agent special superior în cadrul Secret Service, care este apropiat de Trump, de familia acestuia şi de consilierii de top, au afirmat că oficialii agenţiei au respins cererile pentru mai multă securitate din partea supervizorilor Secret Service din echipa de protecţie a lui Trump.

Purtătorul de cuvânt al Secret Service, Anthony Guglielmi, a negat că ar fi avut loc o astfel de solicitare şi refuz.

"Există o afirmaţie falsă potrivit căreia un membru al echipei fostului preşedinte a solicitat resurse suplimentare de securitate şi că acestea au fost refuzate. Acest lucru este absolut fals. De fapt, am adăugat resurse, tehnologii şi capacităţi de protecţie ca parte a ritmului crescut al călătoriilor din timpul campaniei", a scris Guglielmi sâmbătă seara târziu pe X.

FBI, o altă agenţie afectată de publicitatea negativă - în special de dovezile de animozitate anti-Trump la nivel înalt - a preluat ancheta privind tentativa de asasinat împotriva lui Trump. Agenţii speciali ai FBI Pittsburgh Field Office au reacţionat "imediat" după împuşcături, a transmis agenţia într-un comunicat.

"Vom continua să sprijinim această anchetă cu toate resursele FBI, alături de partenerii noştri de la Serviciul Secret al SUA şi de forţele de ordine locale şi de stat", a declarat FBI.

Secret Service şi-a pierdut o parte din respectul de odinioară după ce, în timpul administraţiei Obama, au ieşit la iveală o serie de incidente, alte deficienţe de securitate şi probleme de disciplină. La începutul administraţiei Trump, un agent special superior din cadrul Secret Service a fost criticat pentru că a sugerat într-o postare pe Facebook că nu ar "încasa un glonţ" pentru Trump. Agentul respectiv, Kerry O'Grady, a fost plasată în concediu administrativ, dar i s-a permis să se pensioneze cu toate beneficiile şi cu autorizaţia de securitate intactă.

Alţi agenţi concediaţi din agenţie din motive disciplinare şi-au pierdut autorizaţiile de securitate şi cel puţin o parte din beneficiile de pensionare, stârnind resentimente în rândul unora din comunitatea serviciilor secrete.

Mai recent, agenţia a fost supusă analizei în ceea ce priveşte politicile sale în materie de diversitate, echitate şi incluziune, după aparenta cădere psihică a femeii agent de la Baza comună Andrews.

Un purtător de cuvânt al agenţiei a numit problema un "incident medical", dar alţi membri ai Secret Service au lansat o petiţie cu privire la politicile de angajare şi verificare a DEI ale agenţiei în timpul administraţiei Biden.

Şefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a semnat în 2021 o nouă iniţiativă pentru a creşte numărul de femei în cadrul agenţiei. Instituţia este una dintre numeroasele agenţii federale, de stat şi locale de aplicare a legii care au semnat iniţiativa 30x30, un efort de a creşte reprezentarea femeilor în toate gradele de poliţie din întreaga ţară la 30% din forţa de muncă până în 2030.

La începutul lunii mai, Guglielmi a respins afirmaţiile potrivit cărora politica DEI a avut un impact asupra pregătirii agenţiilor.

"Afirmaţiile potrivit cărora standardele Secret Service au fost reduse ca urmare a semnării acestui angajament sunt categoric false", a declarat Guglielmi.

Comer a ţinut prima şedinţă de informare cu oficialii Secret Service cu privire la incidentul din aprilie la 24 iunie. Ulterior, un purtător de cuvânt al Comitetului de Supraveghere a declarat că informarea a fost "amănunţită", dar "rămân întrebări privind recrutarea, verificarea, formarea şi moralul în cadrul agenţiei".

"USSS a oferit vineri Comitetului o informare amănunţită pentru personal şi apreciem timpul şi cooperarea lor continuă pe măsură ce continuăm să efectuăm supravegherea pentru a ne asigura că Secret Service îşi îndeplineşte misiunea. Rămân întrebări cu privire la recrutare, verificare, formare şi moral în cadrul agenţiei, iar Comitetul aşteaptă cu nerăbdare să primească în curând informaţii suplimentare de la agenţie", a declarat purtătorul de cuvânt.

În plus, după tentativa de asasinat asupra lui Trump de sâmbătă seara, conservatorii de pe reţelele de socializare l-au criticat pe reprezentantul Bennie Thompson, democratul de rang înalt din Comisia pentru securitate internă a Camerei Reprezentanţilor, pentru că la începutul acestui an a introdus un proiect de lege co-sponsorizat de alţi câţiva democraţi care i-ar fi refuzat lui Trump protecţia din partea Serviciilor Secrete dacă ar fi fost condamnat pentru o infracţiune. Măsura nu a avut niciodată succes în Camera controlată de republicani. Secret Service face parte din Departamentul de Securitate Internă.

După tentativa de asasinat, care a ucis un spectator nevinovat şi a rănit cel puţin alte două persoane, Thompson a scris pe X că este "bucuros că fostul preşedinte este în siguranţă" şi este "recunoscător pentru răspunsul rapid al forţelor de ordine".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor