"Ritualuri dictatoriale" - Lukaşenko, acuzat de lidera opoziţiei că vrea să păcălească Vestul înainte de alegeri

Liderul opoziţiei bieloruse în exil, Sviatlana Tsikhanouskaya (Youtube - captură ecran)
Redacţia
21.01.2025

Lidera opoziţiei în exil, Svetlana Tihanovskaia, l-a acuzat pe preşedintele bielorus Alexandr Lukaşenko că joacă un joc cu Occidentul prin eliberarea pe bandă rulantă a prizonierilor politic înainte de alegerile de duminică, în cadrul cărora dictatorul îşi va prelungi mandatul de 31 de ani, potrivit Reuters.

Într-un interviu acordat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, Tihanovskaia a condamnat alegerile ca fiind o farsă, menţionând încarcerarea opozanţilor şi absenţa unei mass-media libere.

„Ceea ce în lumea democratică numiţi alegeri nu are nimic în comun cu acest eveniment din Bielorusia. Pentru că este mai mult ca un ritual pentru dictatori, atunci când îşi reînnoiesc mandatul”, a spus ea.

La sfârşitul săptămânii trecute, Lukaşenko a graţiat cel mai recent lot de 23 de persoane condamnate pentru activitate „extremistă”, în ceea ce mass-media de stat a numit un gest umanitar, ridicând numărul de astfel de eliberări la 250 din iulie anul trecut.

Tihanovskaia a declarat că el îşi joacă „jocul obişnuit înainte de aşa-numitele alegeri” de eliberare a prizonierilor politici în speranţa de a obţine concesii din partea Occidentului. Ea a declarat că eliberările, deşi binevenite, nu reprezintă o relaxare a represiunii, deoarece tot mai multe persoane sunt arestate.

„Nu este o schimbare de politică, este ca şi cum am testa democraţia. 'Uite, eu eliberez 20 de oameni, este suficient pentru voi? Sunteţi gata, ştiţi, să ridicaţi sancţiunile? Sunteţi gata să mă recunoaşteţi? Nu? Bine, încă 20'”, a spus ea.

Tihanovskaia a mai spus că nu ar trebui să existe nicio negociere cu Lukaşenko în timp ce acesta continuă să ţină prizonieri - inclusiv pe soţul ei Siarhei - ca „ostatici”.

„Trebuie să oprim represiunile, trebuie să eliberăm toţi prizonierii şi poate atunci vom vorbi cu dumneavoastră”, a adăugat ea.

Reprimarea protestelor

Grupul pentru drepturile omului Viasna afirmă că în Bielorusia există aproximativ 1.250 de deţinuţi politic, dar Lukaşenko spune că nu există niciunul. Aflat la conducerea ţării din 1994, el neagă fraudarea alegerilor şi afirmă că poporul bielorus este cel care i-a încredinţat puterea.

Tihanovskaia a candidat împotriva lui Lukaşenko la ultimele alegeri din 2020 şi, împreună cu guvernele occidentale, l-a acuzat că i-a furat victoria prin recurgerea la fraudarea masivă a voturilor.

Zeci de mii de persoane au fost arestate în lunile următoare, Lukaşenko ordonând aparatului său de securitate să reprime protestele în masă. Uniunea Europeană a declarat că Lukaşenko nu are „nicio legitimitate democratică”.

Tihanovskaia afirmă că opoziţia exilată se bazează pe un sprijin suplimentar din partea a ceea ce ea a numit „lumea democratică” în eforturile sale de a-i slăbi puterea lui Lukaşenko şi de a aduce schimbări în ţară.

„Lupta noastră nu este doar pentru Bielorusia, este o luptă împotriva dictaturii. Avem nevoie de aliaţi în această luptă”, a spus ea.

Ea a spus că orice viitoare discuţii de pace privind Ucraina ar trebui să abordeze şi viitorul Bielorusiei, care, sub Lukaşenko, a fost un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi i-a permis acestuia să atace Ucraina de pe teritoriul său.

Din punct de vedere istoric, Bielorusia a fost dominată de Rusia, iar teama de lungă durată a multor bieloruşi este că riscă să îşi piardă identitatea naţională şi să fie înghiţiţi în întregime de vecinul lor estic mult mai mare.

Tihanovskaia a declarat că un obiectiv al discuţiilor, dacă acestea au loc, ar trebui să fie retragerea trupelor ruse nu numai din Ucraina, ci şi din Bielorusia, inclusiv a armelor nucleare.

„Ştiţi, de ce se teme poporul bielorus acum este că Bielorusia ar putea fi dată ca premiu de consolare lui Putin. Că în momentul negocierii am putea salva Ucraina în anumite condiţii, dar Bielorusia va rămâne în status quo şi va amâna schimbările în Bielorusia pentru mulţi, mulţi ani”, a spus ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor