Premierul slovac pro-Kremlin, discurs sulfuros la adresa liderului opoziţiei. Îl acuză că "a pupat inelul lui Zelenski"
Liderul opoziţiei slovace, Michal Šimečka, a fost criticat de premierul Robert Fico - aliat al lui Vladimir Putin - că a „pupat inelul lui Zelenski” în timpul recentei vizite făcute la Kiev. Ba mai mult, şeful guvernului l-a acuzat pe deputat că ar vrea să organizeze o lovitură de stat la Bratislava, informează The Kyiv Independent.
Šimečka, liderul pro-occidental al partidului Slovacia Progresistă, a condus o delegaţie de parlamentari slovaci din opoziţie într-o vizită la Kiev pe 17 ianuarie. Scopul vizitei a fost de a „redeschide uşa pe care Robert Fico a trântit-o cu ieşirile sale agresive”, a declarat Šimečka.
"Am un mesaj clar de la el [Volodimir Zelenski - n.n.] pentru Slovacia. Ucraina apreciază sprijinul nostru şi este interesată de cele mai bune relaţii şi cooperare - inclusiv energie. Şi este pregătită să negocieze. Este exact ceea ce îl invit pe Robert Fico să facă acum.
Am reuşit să redeschidem uşa pe care prim-ministrul Fico a trântit-o în mod inutil cu atacurile sale agresive. În loc să muncească, el a mers la Moscova pentru a se supune unui dictator şi nu a oferit nimic poporului slovac", a scris Michal Šimečka pe X după întâlnirea cu Zelenski.
Într-un discurs postat pe Facebook la 18 ianuarie târziu, Fico a declarat că delegaţii „pupă inelul (preşedintelui Volodimir) Zelenski” şi „îi promit sprijin pentru aderarea Ucrainei la NATO”.
Fico a declarat că opoziţia doreşte să organizeze o lovitură de stat şi a făcut aluzie, în acuzaţia sa, la revoluţia Euromaidan din Ucraina.
„Ne pregătim pentru toate alternativele posibile. Vom fi pregătiţi pentru orice. Mai ales pentru Maidan, adică o lovitură de stat peste stradă, pe care opoziţia, în special Slovacia progresistă, încearcă cu atâta tenacitate să o realizeze”, a spus el.
Fico, un politician pro-rus care se opune de mult timp ajutorului militar acordat Ucrainei, a intensificat ameninţările la adresa Kievului după încetarea tranzitului gazului rusesc prin teritoriul ucrainean la 1 ianuarie. El a ameninţat că va limita ajutorul acordat ucrainenilor şi că va întrerupe aprovizionarea cu energie electrică, pe fondul unei crize energetice provocate de atacurile neîncetate ale Rusiei împotriva reţelei electrice ucrainene.
Pe măsură ce tensiunile cresc, Zelenski şi Fico au semnalat că ar putea purta discuţii în zilele următoare. La 16 ianuarie, Fico a declarat reporterilor că s-ar putea întâlni cu Zelenski într-o locaţie nespecificată în „următoarele câteva zile”. Pe 17 ianuarie, Zelenski l-a invitat pe Fico să viziteze Kievul.
În discursul său, Fico nu a dat semne că şi-ar atenua retorica împotriva Ucrainei.
„Robert Fico este prim-ministrul slovac, nu un servitor ucrainean”, a afirmat el.
Premierul slovac a declarat că, probabil, se va opune prin veto următorului ajutor financiar al Uniunii Europene pentru Ucraina şi şi-a reiterat opoziţia faţă de aderarea Ucrainei la NATO.
„Guvernul pe care îl conduc nu va sprijini niciodată aderarea Ucrainei la NATO, deoarece acest lucru nu ar face decât să ducă la cel de-al treilea război mondial. De asemenea, guvernul nu va propune niciodată trimiterea de soldaţi în Ucraina pentru a întoarce armele împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Fico.
Prietenia lui Fico faţă de Kremlin a stârnit indignare atât în ţară, cât şi în străinătate. Întâlnirea sa cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova în decembrie a atras condamnarea altor lideri europeni. La începutul lunii ianuarie, la Bratislava au izbucnit proteste în masă, mii de persoane scandând „Noi nu suntem Rusia”.
O coaliţie a partidelor slovace de opoziţie a anunţat la 14 ianuarie că intenţionează să iniţieze un vot de neîncredere în guvernul Fico.
Confirmă retorica lui Fico preocupările psihologilor?
Retorica sulfuroasă a premierului slovac pare să confirme preocupările exprimate de peste o sută de experţi slovaci în psihologie şi psihiatrie care i-au cerut recent printr-o scrisoare deschisă să demisioneze, atrăgând atenţia asupra comportamentului său.
Două personalităţi din domeniul psihiatriei şi psihologiei, Jozef Hašto şi Anton Heretik, sunt autorii scrisorii. În afară de aceştia, scrisoarea a fost semnată de experţi din întreaga Slovacie.
Comportamentul lui Fico se caracterizează din ce în ce mai mult printr-un „stil autoritar puternic, manipularea faptelor, minciuni, calomnii şi atacuri la adresa adversarilor politici, jurnaliştilor şi cetăţenilor obişnuiţi”, au declarat cei doi specialişti.
„Nu vă sfiiţi să atacaţi familiile liderilor opoziţiei, aşa cum a fost cazul cu familia lui [liderul opoziţiei Michal] Szymeček”, se arată în scrisoare, unde se subliniază, de asemenea, că iniţiativele de politică externă ale lui Fico contrazic politicile Uniunii Europene şi ale NATO, din care Slovacia este încă membră.
Scrisoarea critică şi atitudinea sa negativă faţă de Ucraina şi preşedintele ucrainean, precum şi relaţiile prietenoase ale lui Fico cu Rusia.
„Sperăm în capacitatea dumneavoastră de introspecţie şi în posibilitatea de a vă corecta comportamentul politic, inclusiv luarea în considerare a părăsirii politicii mari”, se mai arată în scrisoare.
Camera slovacă a psihologilor a publicat o scrisoare similară, în care aceştia avertizează cu privire la tensiunile sociale în creştere şi la proasta dispoziţie din Slovacia. Ei adaugă că relaţiile tensionate dintre politicieni sunt transmise cetăţenilor. Articolul complet aici.