Şeful armatei israeliene demisionează din cauza uriaşei breşe de securitate în atacul Hamas din 7 octombrie

Şeful Statului Major General al Forţelor de Apărare Israeliene (IDF), generalul Herzi Halevi (Facebook - Herzi Halevi)
Redacţia
21.01.2025

Şeful armatei israeliene, Herzi Halevi, a declarat marţi că va demisiona la 6 martie, asumându-şi responsabilitatea pentru breşa uriaşă de securitate din 7 octombrie 2023, când atacatorii palestinieni Hamas din Gaza au efectuat un atac transfrontalier asupra Israelului, transmite Reuters.

Halevi, despre care se aştepta în general să demisioneze în urma celei mai mortale zile din istoria Israelului, a declarat că va finaliza anchetele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) cu privire la 7 octombrie şi va consolida pregătirea Forţelor de Apărare ale Israelului pentru provocările de securitate. Nu a fost imediat clar cine îl va înlocui pe Halevi, care a declarat că va transfera comanda IDF unui succesor care nu a fost încă numit.

În ciuda furiei publice faţă de 7 octombrie, guvernul premierului Benjamin Netanyahu a rezistat solicitărilor de a deschide o anchetă de stat cu privire la propria sa responsabilitate pentru breşa de securitate care a dus la uciderea a 1 200 de israelieni şi la luarea a aproximativ 250 de ostatici.

„În dimineaţa zilei de 7 octombrie, IDF a eşuat în misiunea sa de a proteja cetăţenii Israelului”, a scris Halevi în scrisoarea sa de demisie adresată ministrului Apărării, Israel Katz.

Israelul, a adăugat el, a plătit un preţ greu în termeni de vieţi omeneşti şi cei răpiţi şi răniţi în „trup şi suflet”.

„Responsabilitatea mea pentru eşecul teribil mă însoţeşte în fiecare zi, oră de oră, şi va face acest lucru pentru tot restul vieţii mele”, a declarat Halevi, un veteran militar de patru decenii.

Halevi a fost în strânsă legătură cu fostul ministru al Apărării Yoav Gallant, care a fost demis de Netanyahu în noiembrie, şi în conflict cu unii miniştri cu privire la scutirile de recrutare militară acordate elevilor de seminar evrei ultraortodocşi.

Mai mulţi ofiţeri militari de rang înalt au demisionat deja din cauza eşecurilor din 7 octombrie, iar şeful Comandamentului de Sud al armatei, generalul-maior Yaron Finkelman, a anunţat de asemenea că va demisiona.

După 15 luni de război în Gaza, prima etapă a unui acord de încetare a focului cu Hamas a intrat în vigoare duminică, trei ostatici fiind eliberaţi dintre cei 33 planificaţi în următoarele şase săptămâni. Se crede că aproximativ 94 de ostatici au rămas în Gaza, deşi este posibil ca unii să fi murit în captivitate.

Partizanii liniei dure au criticat conduita lui Halevi în războiul din Gaza

Katz i-a mulţumit lui Halevi pentru contribuţiile aduse armatei şi a declarat că acesta va continua să îşi îndeplinească atribuţiile până la numirea unui succesor, în timp ce va avea loc o căutare ordonată pentru înlocuirea sa. Netanyahu a acceptat, de asemenea, demisia lui Halevi.

Halevi a fost adesea criticat de partizanii liniei dure din guvernul Netanyahu, inclusiv de ministrul de finanţe Bezalel Smotrich, care a declarat că a condus prea blând războiul din Gaza.

Mai mult de 46.000 de palestinieni au fost ucişi în război din octombrie 2023, iar teritoriul puternic construit a fost demolat pe scară largă de bombardamentele şi loviturile aeriene israeliene.

Smotrich l-a lăudat marţi pe Halevi pentru succesul armatei în zdrobirea capacităţilor militare ale Hamas în timpul războiului, dar a pus şi vina pe umerii săi pentru eşecul din 7 octombrie.

„Critica mea privind eşecul său în campania de eliminare a capacităţilor civile şi guvernamentale ale Hamas, precum şi responsabilitatea sa pentru eşecul din 7 octombrie, nu diminuează marea recunoştinţă pe care i-o datorăm pentru toată munca şi contribuţiile sale de-a lungul anilor şi pentru realizările sale. Perioada următoare va fi marcată de înlocuirea comandamentului militar superior ca parte a pregătirilor pentru reluarea războiului, de data aceasta în Cisiordania, până la victoria completă”, a declarat Smotrich, care s-a opus acordului de încetare a focului şi eliberare a ostaticilor.

Halevi a declarat că, în ciuda eşecurilor din 7 octombrie, Israelul a înregistrat de atunci multe realizări militare care au „schimbat Orientul Mijlociu”.

El a subliniat degradarea militară a Hamas de către Israel, care a creat condiţii pentru returnarea ostaticilor, daunele „fără precedent” provocate forţelor Hezbollah susţinute de Iran în Liban, un Iran semnificativ slăbit şi distrugerea unor părţi semnificative ale armatei siriene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor