Atentatul asupra lui Donald Trump. Şefa Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat

Directorul Secret Service al SUA, Kimberly Cheatle (Kamil Krzaczynski/Agence France-Presse/Getty Images)
Redacţia
24.07.2024

Directoarea Secret Service, Kimberly Cheatle, a demisionat la o zi după o sesiune plină de controverse cu legislatorii Camerei Reprezentanţilor, privind deficienţele de securitate care au facilitat tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump din 13 iulie, informează NBC şi ABC News.

Demisia sa vine în urma unui interogatoriu bipartizan de luni, în care numeroşi republicani şi cel puţin un deputat democrat i-au cerut să demisioneze, deoarece agenţia sa nu şi-a îndeplinit „misiunea de zero eşecuri”.

Citiți și Republicanii şi democraţii din Camera Reprezentanţilor cer demisia şefei Secret Service

Potrivit Zero Hedge, mărturia lui Cheatle a urmat unui anunţ făcut duminică seară de secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, potrivit căruia Departamentul de Justiţie a format o comisie independentă însărcinată cu examinarea tentativei de asasinare a lui Donald Trump.

Luni, într-un schimb de replici deosebit de aprins, reprezentanta Nancy Mace (R-SC) i-a spus lui Cheatle că este „plină de mizerii astăzi”, după ce Cheatle a continuat să dea răspunsuri vagi sau nu a răspuns la întrebări punctuale.

Anunţul neobişnuit de duminică seară al lui Mayorkas a venit cu aproximativ 12 ore înainte ca şefa Secret Service să apară luni, la ora 10.00, în faţa Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor.

Potrivit preşedintelui republican al Camerei, Mike Johnson, este „o emisiune care trebuie urmărită”, declarând pentru CNN: „Are multe de răspuns. Iar aceste preocupări sunt bipartizane”.

Subliniind această afirmaţie, reprezentantul democrat Brendan Boyle, membru al Comitetului de Supraveghere al Camerei Reprezentanţilor, a cerut deja demisia lui Cheatle, printr-o declaraţie publicată sâmbătă.

Citiți și Atentatul asupra lui Trump. Şefa Secret Service, despre prestaţia agenţiei: Am eşuat în misiunea de a-l proteja

Această comisie are la dispoziţie 45 de zile pentru a efectua examinarea. Comisia are iniţial patru membri, dar noi experţi pot fi adăugaţi în scurt timp.

Cei patru membri sunt:

- Janet Napolitano, secretarul pentru Securitate Internă al lui Obama;

- Fran Townsend, consilier pentru securitate internă al preşedintelui George W. Bush;

- Mark Filip, fost procuror general adjunct al lui George W. Bush;

- David Mitchell, fost secretar al Departamentului de Siguranţă Publică şi Securitate Internă pentru statul Delaware.

Citiți și Atentatul asupra lui Trump. Forţele de ordine l-au văzut pe atacator cu o jumătate de oră înainte ca acesta să tragă

Continuă să apară numeroase critici cu privire la modul în care Secret Service a gestionat mitingul lui Trump din Butler, Pennsylvania.

Sâmbătă, agenţia a fost descoperită că nu a spus adevărul: după ce a negat în mod repetat că ar fi refuzat campaniei lui Trump resursele suplimentare de securitate pe care le solicitase, agenţia a fost demascată - prin intermediul unui raport din Washington Post -, că exact asta a făcut.

Vineri s-a aflat că presupusul atacator, Thomas Crooks, a reuşit să survoleze locul mitingului cu o dronă cu doar câteva ore înainte ca Trump să ia cuvântul. Serviciile secrete interzic de obicei zborul dronelor în locurile securizate, însă nu este clar dacă o astfel de interdicţie a fost impusă, cel puţin nominal, la miting.

Crooks a fost identificat ca persoană suspectă cu mai bine de o oră înainte de a deschide focul de pe un acoperiş aflat la aproximativ 140 de metri de scena pe care vorbea Donald Trump. În acel moment, el fusese deja observat având asupra sa o geantă de voiaj şi un telemetru.

Citiți și Pasarea responsabilităţii? Şefa Secret Service afirmă că poliţia locală se afla în clădirea folosită de atacatorul lui Trump

Ulterior, el a fost văzut pe un acoperiş cu 20 de minute înainte de a deschide focul.

Pe măsură ce evenimentele se derulau, agentele care făceau parte din echipa de protecţie a DEI păreau să se clatine în faţa focului de armă - având chiar dificultăţi în a pune arma în toc.

În urma atacului armat, credibilitatea lui Cheatle a căzut brusc. Întrebată de ce niciun agent Secret Service nu a fost plasat în punctul înalt al unui adăpost ideal pentru lunetişti folosit de atacator, ea a declarat pentru ABC:

„Acea clădire, în mod specific, are un acoperiş înclinat în punctul său cel mai înalt. Aşadar, ştiţi, există un factor de siguranţă care ar fi luat în considerare acolo, şi anume că nu am dori să punem pe cineva pe un acoperiş înclinat.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor