Primar din Vaslui, aprecieri în instanţă pentru un proxenet care a exploatat două minore: Îşi câştigă existenţa prin "muncă cinstită"

Inchisoare (Facebook)
Loredana Diacu
22.08.2024

Un bărbat de 24 de ani din judeţul Vaslui a fost condamnat la 8 ani şi 4 luni închisoare, fiind acuzat că a violat şi traficat o minoră de 13 ani şi a înlesnit prostituţia pentru o altă fată de 16 ani. Ajuns în faţa judecătorilor, el a prezentat în favoarea să o caracterizare semnată de primarul localităţii în care acesta scria despre inculpat că „îşi câştigă existenţa prin muncă cinstită”, scrie Hotnews.

Cele două fete sunt din Vaslui şi fuseseră racolate prin metoda „loverboy”. Bărbatul o exploata pe fată încă din anul 2022, iar pe cea de 13 ani o racolase în primăvara anului trecut şi a obligat-o să se prostitueze până în toamnă, când a fost prins şi arestat.

La proces, bărbatul a prezentat judecătorilor o caracterizare favorabilă semnată de Paul Iulian Lazăr, primarul din comuna lui de domiciliu, Muntenii de Jos.

Contactat de Hotnews, edilul a recunoscut că a oferit acea caracterizare bărbatului judecat pentru trafic de minore, proxenetism şi viol dar a susţinut că nu cunoştea situaţia juridică a acestuia.

„Eu sunt vecin cu el în satul Băcăoani (n.r. care aparţine de comună Muntenii de Jos). De câte ori mă întâlneam cu el dădea «Bună ziua!», lucra pe la oameni, nu făcea scandal. În contextul acesta am scris acea caracterizare. Mi-a spus că îi trebuie caracterizarea în instanţă, atât. Nu aveam cunoştinţă de acuzaţiile acestea, omul când îl vezi nu ştii ce ascunde. Este evident că am greşit, am fost păcălit”, a declarat primarul comunei Muntenii de Jos.

Când a aflat că una dintre victimele vecinului său avea doar 13 ani, iar datele din dosar arată că acesta a abuzat-o şi exploatat-o sexual, şi că datele din dosar arată cum tânărul consuma droguri de mare risc, alături de minore, primarul s-a declarat şocat.

„Vai, vai vai! Extraordinar! Sper că judecătorul nu a ţinut cont de caracterizarea mea. De acum înainte când o să mai vină cineva să îmi ceară caracterizare o să îi cer dosarul său să mă pună în legătură cu poliţistul care îl anchetează”, a adăugat primarul Lazăr.

Magistratul care a soluţionat cazul nu doar că nu a ţinut cont de aprecierile edilului la adresa inculpatului, dar le-a şi criticat.

„Instanţa nu poate avea în vedere aspectele care emană din caracterizarea depusă la dosar emisă de primarul comunei de domiciliu a inculpatului, percepţia comunităţii fiind evident eronată, câtă vreme se precizează că «în calitate de primar interacţionez permanent cu cetăţenii din comunitate şi cunosc bine aspectele legate de viaţa acestora» şi, cu toate acestea, se arată că «ştiu că îşi câştigă existenţa prin muncă cinstită». În mod evident realitatea cu privire la modalitatea în care acest inculpat îşi câştiga existenţa era departe de muncă cinstită, fiind grefată pe o lipsă totală de respect nu doar faţă de muncă cinstită, ci chiar faţă de semenii săi, creând condiţii pentru exploatarea unor minore, întreţinând relaţii sexuale cu o minoră vulnerabilă, beneficiară a unor măsuri de protecţie socială, aflată sub influenţa drogurilor şi băuturilor alcoolice”, a reţinut judecătorul de caz în motivarea condamnării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor