Gorghiu o demite pe şefa Registrului Comerţului, după două luni în care activitatea instituţiei a fost paralizată

Oficiul Naţional al Registrul Comertului
D.B.
12.09.2024

După ce timp de două luni activitatea Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) a fost efectiv paralizată în urma unor modificări aduse la platforma informatică, directorul general al instituţiei, Valentina Burdescu, a fost revocată joi din funcţie.

Ordinul de demitere a fost semnat de ministra Justiţiei, Alina Gorghiu.

Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Justiţiei se afirmă că ministra de resort, Alina Gorghiu, a cerut Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control la ONRC, începând cu data de 19.08.2024.

Raportul emis în urma controlului a constatat existenţa unui management defectuos la nivelul conducerii ONRC.

Având în vedere concluziile raportului Corpului de Control, ministra Justiţiei a dispus, joi, 12.09.2024, revocarea directorului general al ONRC, Valentina Burdescu. Totodată, ministra Justiţiei a dispus numirea doamnei Luiza Mardare în funcţia de director general al ONRC.

Despre Mardare, în comunicat se spune că ar fi o persoană cu experienţa unei funcţii de conducere, fiind director al ORCT Constanţa, familiarizată cu noul sistem implementat, şi are „o viziune amplă asupra organizării interne a instituţiei”.

Redăm în continuare comunicatului emis de ministerul condus de Alina Gorghiu:

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, instituţie subordonată Ministerului Justiţiei, este preocupat constant de îmbunătăţirea colaborării cu mediul de afaceri şi profesioniştii.

Procesul de digitalizare a serviciilor oferite de O.N.R.C. înseamnă: creşterea gradului de utilizare a serviciilor de e-guvernare, modernizarea şi eficientizarea activităţilor şi fluxurilor interne instituţionale ale O.N.R.C.

În aceste săptămâni, ministra Justiţiei a solicitat conducerii instituţiei să aibă o comunicare constantă şi transparentă cu mediul de afaceri, cu profesioniştii şi cu reprezentanţii celorlalte instituţii pentru a soluţiona cât mai rapid deficienţele generate de implementarea noului sistem informatic.

În plus, ministra Justiţiei a solicitat conducerii O.N.R.C. să fie organizate şedinţe săptămânale cu directorii oficiilor teritoriale. O astfel de şedinţă a avut loc marţi, 10 septembrie a.c.. În cadrul acesteia, au fost identificate soluţii pentru depăşirea acestei perioade tranzitorii. Ministra Justiţiei i-a asigurat pe directorii oficiilor teritoriale de tot sprijinul pentru soluţionarea problemelor întâmpinate, în limita atribuţiilor Ministerului Justiţiei.

De asemenea, Ministerul Justiţiei a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă, adoptată în şedinţa de Guvern de miercuri, 11 septembrie a.c.. Prin aceasta, va fi alocat un număr mai mare de personal în soluţionarea dosarelor înregistrate la O.N.R.C.. Prima măsură propusă prin OUG este reîncadrarea consilierilor juridici pe funcţii de registratori printr-o procedură internă, având în vedere că există 46 de posturi de registratori vacante la nivelul O.N.R.C. şi al oficiilor din ţară. Cea de-a doua măsură propune exercitarea de către personalul cu funcţie de conducere a atribuţiilor de registrator.

Totodată, ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a dispus Corpului de Control al ministrului efectuarea unui control la O.N.R.C, începând cu data de 19.08.2024. Acest demers a fost efectuat în contextul discuţiilor din spaţiul public privind anumite sincope în funcţionarea noului sistem informatic al O.N.R.C..

Raportul Corpului de Control a constatat existenţa unui management defectuos la nivelul conducerii O.N.R.C.. Mai exact, decizia punerii în producţie a noului sistem la data de 26 iulie 2024, precum şi suspendarea activităţii O.N.R.C. şi a oficiilor teritoriale în perioada 16-25 iulie au fost adoptate în mod exclusiv de către directorul general/managerul de proiect Valentina Burdescu, fără consultarea personalului din cadrul O.N.R.C. şi din cadrul oficiilor teritoriale. Precizăm că directorul general al O.N.R.C. a fost desemnat manager de proiect pentru proiectul privind noul sistem al O.N.R.C. în data de 29 octombrie 2018.

Concluziile raportului Corpului de control arată că deciziile cu privire la modul şi momentul implementării noului sistem informatic, precum şi testarea insuficientă a aplicaţiei informatice au generat disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei.

În ceea ce priveşte comunicarea conducerii ONRC cu mediul de afaceri şi cetăţenii, aceasta a fost profund deficitară.

Având în vedere concluziile raportului Corpului de Control, ministra Justiţiei a dispus, astăzi, 12.09.2024, revocarea directorului general al O.N.R.C., Valentina Burdescu. Totodată, ministra Justiţiei a dispus numirea doamnei Luiza Mardare în funcţia de director general al O.N.R.C.. Este o persoană cu experienţa unei funcţii de conducere, fiind director al ORCT Constanţa, familiarizată cu noul sistem implementat. Are o viziune amplă asupra organizării interne a instituţiei.

Ministerul Justiţiei respectă mediul de afaceri şi profesioniştii din domeniu. Căutăm cele mai bune soluţii pentru a depăşi cât mai repede inconvenientele întâmpinate în această perioadă. Suntem convinşi că sincopele sesizate în implementarea noului sistem informatic îşi vor găsi cât mai rapid o soluţionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor