Drogurile au infestat şcolile din România. "Vom avea cazuri de minori intoxicaţi, crize, intervenţii la UPU"

Captura de droguri (DIICOT)
Andrei Pricopie
12.09.2024

Expertul antidrog Cătălin Tone şi-a exprimat nemulţumirea, în emisiunea "Politica zilei", realizată de Ioana Constantin, că guvernanţii au îngropat testarea antidrog în şcoli.

Discuţia a plecat de la cazul unei fete de 15 ani, elevă, care se aproviziona de la un dealer de 20 de ani. Asta cu o zi înainte să înceapă şcoala. Pericolul drogurilor în şcoli este o realitate din ce în ce mai gravă cu care se confruntă România.

"Este facil (pentru copii să se aprovizioneze cu droguri - n.r.), se vede, şi toate acestea transpar prin operaţiunile care sunt finalizate, în special înainte de începerea anului şcolar. Pe lângă acest caz, care nu a fost unul cu o cantitate foarte mare de droguri, modul de disimulare şi faptul că această faţă de 15 ani, elevă în clasa a noua, primeşte de la un dealer de 20 de ani este un agravant în lege, care măreşte pedepsele în momentul în care vorbim despre livrarea către un minor", a precizat Cătălin Tone.

Potrivit expertului, au mai fost cazuri, de exemplu, aproape o jumătate de kilogram de droguri într-un rucsac, într-un ghiozdan de şcoală, în Bucureşti. La traficanţii respectivi, din Ploieşti şi din Bucureşti, s-au găsit 5 kg de iarbă.

"De asemenea, au fost două culturi. Una la Buzău, acum două zile, şi astăzi a apărut un nou comunicat în legătură cu o altă cultură în Dolj, la Craiova. Este şi timpul recoltatului la cannabis, se vede clar, în special la culturile de exterior sau în solar, pentru că vine frigul. Este timpul producţiei, dar în acelaşi timp vedem şi droguri de tip cristal, vedem şi droguri sintetice, care sunt foarte periculoase", a declarat Cătălin Tone.

A început anul şcolar, context în care expertul antidrog a subliniat că lucrurile trebuie tratate în continuare cu maximă seriozitate.

"Am o dezamăgire legată de faptul că despre testare în şcoli nu s-a mai discutat absolut nimic. Au rămas doar promisiuni în vânt, temeri legate de greşeli, stângăcii şi contradicţii. S-a făcut şi un sondaj în Bucureşti, rezultatele erau clare, dar nu s-au făcut paşi importanţi în această direcţie. O să vedeţi că lucrurile nu vor fi deloc în regulă în timpul anului şcolar, şi nu încerc să anticipez greşit sau să exagerez, dar cred că, având în vedere faptul că fenomenul s-a extins în Europa şi ajunge şi în România, vom avea cazuri de minori intoxicaţi, cazuri de trafic şi consum de droguri, crize, intervenţii la UPU şi alte lucruri de acest gen. Cred că aici ar trebui tratată şi problema violenţei şi a bullying-ului, evident, dar nu trebuie neglijată nici problema drogurilor, care, vedem, este tot mai pregnantă, aşa cum am spus", a adăugat Cătălin Tone.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor