Cât de mult îl încurcă Geoană pe Ciolacu? Şeful INSCOP: Există şi scenariul-surpriză Geoană-Lasconi în turul doi

Mircea Geoană (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
12.09.2024

Sociologul Remus Ştefureac, director al casei de sondaje INSCOP, a făcut o serie de precizări importante, la Digi24, despre cursa pentru Cotroceni după ce Mircea Geoană şi-a anunţat oficial candidatura pentru cea mai înaltă funcţie din statul român.

Jurnalistă: Din datele dumneavoastră, cât de mult încurcă PSD şi candidatul PSD această candidatură a lui Mircea Geoană, de unde strânge voturi? A fost favorit în sondaje în ultima perioadă.

Remus Ştefureac: Putem să vorbim şi din perspectiva tendinţelor şi din perspectiva pozelor de moment şi raportat la date serioase şi, mă rog, confirmate inclusiv în ceea ce priveşte rezultatele alegerilor, adică estimări de dinainte de alegeri confirmate în alegeri. Important de precizat şi acest lucru: este o competiţie foarte strânsă pentru intrarea în turul 2 între domnul Geoană, domnul Ciolacu, doamna Lasconi. Cam aceştia sunt primii trei clasaţi în acest moment.

Domnul Geoană are cumva, cel puţin în acest moment, înainte de debutul campaniei electorale, avantajul de a fi un candidat care atrage voturi din bazine diverse, de la bazinul PSD, bazin PNL, voturi USR şi, foarte important, voturi ale cetăţenilor care nu se identifică de la un bazin ideologic.

Şi n-ar trebui să uităm un lucru foarte simplu, ce ţine de ABC-ul politicii şi ABC-ul jurnalismului politic, la alegerile prezidenţiale, numărul de votanţi care se prezintă este semnificativ mai mare decât la orice alte alegeri, fiind în turul întâi alegători care nu se prezintă nici la locale, nici la europarlamentare, cu atât mai puţin la parlamentare, oameni care nu rezonează la reţelele de partid şi care, sigur că, îşi proiectează intenţia de vot în funcţie de competenţele candidaţilor, de, eu ştiu, atacuri, de vulnerabilităţi. Toate aceste lucruri duc la o anumită configurare a intenţiei de vot.

Jurnalistă: Dumneavoastră aţi vorbit de o surpriză pe care ar putea să o aducă Elena Lasconi, pe datele pe care le aveţi scenariul e să ajungă în turul 2 Mircea Geoană, Elena Lasconi şi să nu se vadă forţa partidelor mainstream, a PSD şi a PNL.

Remus Ştefureac: Există şi un astfel de scenariu. Sigur, va fi relevant să vedem măsurătorile de după anunţarea candidaturilor. Ele vor proiecta această competiţie deja de săptămâna viitoare, că, va urma şi domnul Ciucă să-şi anunţe candidatura oficială duminică. Deci săptămâna viitoare deja se vor face primele măsurători.

Dar, raportat la datele pe care le avem acum, în mod cert putem să spunem că domnul Ciolacu are acest dezavantaj că este un prim-ministru în funcţie la finalul unui ciclu de guvernare şi nu este simplu, din păcate, pentru că trebuie să ducă în spate multe poveri, dar are şi avantaje, pentru că, sigur, atunci când eşti prim-ministru în funcţie poţi fi extrem de vizibil, mai vizibil, să spunem, decât ar fi alţi candidaţi.

Este primul candidat PSD din ultimii 30 de ani care este nevoit, cumva, să facă faţă unei concurenţe pe propriul bazin, şi mă refer la concurenţa domnului Geoană, fost lider PSD, care inevitabil atrage potenţiali social-democraţi şi am văzut acest lucru în măsurătorile din ultima jumătate de an, în peste 10 sondaje se vede destul de clar acest lucru.

Pe de altă parte, sigur, domnul Geoană intră cu un avantaj, mai ales în această perioadă, să spunem, marcată de războiul din Ucraina, poziţia domniei sale la nivel internaţional... evident că îl ajută semnificativ, pe de altă parte, e adevărat, îi lipseşte să spunem, o structură organizatorică care să rostogolească mesajul său.

Nu m-aş duce însă până acolo şi profit, evident, de prezenţa dumneavoastră, de această portavoce importantă, la acel argument de tipul lipsă, eu ştiu, a oamenilor în secţiile de votare care să păzească votul. Acest lucru mi se pare că alunecăm aşa într-o zonă destul de periculoasă pentru democraţia noastră şi trebuie să vorbim despre el.

La alegerile europarlamentare am avut peste jumătate de milion de voturi anulate. Este o chestiune gravă. Aş spune, nu prea am vorbit despre acest lucru, cred că este cel mai mare număr de voturi anulate de după 1989. Din acest punct de vedere, sigur că merită şi este responsabilitatea tuturor oamenilor politici, a presei, a societăţii civile să conştientizăm, până la urmă, asupra acestui fenomen care poate...

Jurnalistă: Sigur, vom analiza acest subiect, pentru că se pregătesc alegerile. În scurt timp vom vedea şi tehnic cum se va întâmpla asta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor