Arest la domiciliu pentru Bulai, dar cum rămâne cu Pieleanu? De ce nu a fost încă audiat patronul Avangarde [Aktual24]

Marius Pieleanu (b1.ro)
D.B.
12.09.2024

În timp ce sociologul Alfred Bulai se confruntă cu acuzaţii de hărţuire sexuală şi va rămâne în arest la domiciliu aproape 30 de zile, Marius Pieleanu, patronul institutului de sondaje Avangarde, la adresa căruia au fost aduse acuzaţii similare, nu a fost chemat încă la audieri.

Potrivit Aktual24.ro, surse din Parchetul General au explicat succint că în cazul lui Pieleanu informaţiile şi datele pe care le deţin procurorii în acest moment „nu se leagă” pentru a ajuta ancheta să avanseze.

„Nu se leagă momentan ca să avanseze ancheta la Marius Pieleanu”, a specificat sursa.

La începutul lunii august, Poliţia Capitalei a declanşat verificări în legătură cu comportamentul lui Marius Pieleanu faţă de studente după dezvăluirile făcute de jurnalista Carmen Dumitrescu, au declarat surse oficiale pentru Aktual24.ro.

Sursele au precizat atunci că sunt „verificări” şi că nu s-a deschis un dosar penal.

Şi Parchetul a anunţat, tot în urmă cu o lună, că se fac cercetări în legătură cu dezvăluirile legate de Pieleanu: „În acest moment se efectuează cercetări cu privire la fapta/fapte. Nu se pune problema extinderii pe alte persoane, pentru că efectuăm cercetări in rem, nu in personam”.

Context

Reamintim că o fostă studentă a depus o sesizare oficială către SNSPA în care îl acuza pe profesorul Marius Pieleanu de hărţuire sexuală.

În afară de această sesizare, au mai existat alte două sesizări depuse în cazul sociologului, care şi-a suspendat activitatea la SNSPA.

"Mai există două scrisori adresate de cadre didactice de la Facultatea de Ştiinţe Politice, respectiv membri ai Consiliului Studenţesc SNSPA, conducerii SNSPA, care cer Comisiei de Etică să se autosesizeze în legătură cu profesorul Marius Pieleanu, în baza informaţiilor apărute în spaţiul public. Rectorul SNSPA a trimis, spre analiză, cele două scrisori Comisiei de etică", a transmis SNSPA în cadrul unui comunicat remis recent.

Dar Marius Pieleanu (care neagă acuzaţiile de hărţuire sexuală) nu a fost anchetat de Comisia de Etică pentru că aceasta ar fi invocat faptul că nu are suficiente informaţii despre victime, despre foste studente care deja şi-au spus poveştile în presă.

Pieleanu

După ce mai multe foste studente au rupt tăcerea şi l-au acuzat public de hărţuire sexuală, sociologul Marius Pieleanu a ieşit cu o amplă declaraţie în care îşi clamează nevinovăţia şi se prezintă drept victima unei acţiuni concertate de "linşaj".

Totul a început când o fostă studentă a lui Marius Pieleanu a scris pe Facebook că i-a povestit Mihaelei Miroiu, fostă profesoară la SNSPA, că a fost hărţuită sexual de sociologul coleg cu Alfred Bulai (în prezent cercetat penal după ce mai multe foste studente l-au acuzat de hărţuire sexuală).

Ulterior, jurnaliştii de la Observator News au publicat o nouă mărturie a unei studente de la SNSPA, pe nume Cătălina, care a lansat noi acuzaţii la adresa lui Marius Pieleanu.

Între timp, o altă studentă a rupt tăcerea şi a vorbit, pentru Rise Project, despre atmosfera de teroare din SNSPA creată de profesorii abuzatori, dintre care "Pieleanu era cel mai sinistru dintre toţi". Ea spune că au fost profesori care ştiau despre prădători dar le-au cerut expres fetelor agresate să tacă.

Ulterior, publicaţia Investigatoria a jurnalistei Carmen Dumitrescu, şi ea fostă studentă la SNSPA, a publicat o serie de mărturii şocante ale unor femei care acuză că au fost hărţuite sexual de Pieleanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor