"Directorul INSCOP a spus că Geoană ia voturi şi de la USR" - Cum au primit USR şi PSD vestea intrării în cursă a fostului nr. 2 din NATO

Oana Ţoiu, deputat USR (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
12.09.2024

Intrarea oficială a lui Mircea Geoană în cursa pentru cea mai înaltă funcţie din stat agită apele în rândul partidelor care vor să-şi vadă prezidenţiabilul ajuns la Palatul Cotroceni. O dezbatere în acest sens a avut loc la Digi24, în emisiunea "Studio Politic", moderată de jurnalista Anca Suciu.

Jurnalistă: Vă propun acum să trecem pe subiectul care a făcut aşa rumoare pe scena politică. E un anunţ despre care toată lumea ştia că se va petrece. Şi totuşi existau informaţii pe surse potrivit cărora Mircea Geoană s-ar retrage şi au existat negocieri pentru că îl încurcă pe Marcel Ciolacu, încurcă PSD în drumul său spre Cotroceni. Aş vrea să ştiu care este portretul lui Geoană şi cât de mult încurcă planurile PSD. Pentru că este alături de noi domnul Ţuţuianu din partea PSD, vreau să aflu la cald acum această reacţie. Aveaţi speranţa că nu va candida Geoană?

Adrian Ţuţuianu (PSD): Nu ne-a preocupat foarte tare, iar opinia dumneavoastră o contrazic fără rezerve. Nu are nicio legătură cu ce vor vota membrii simpatizanţi ai PSD. Şi sondajele de opinie care sunt pe piaţă acum arată că Marcel Ciolacu ia peste 90% din voturile PSD. De-abia şi-a anunţat candidatura. Le va lua pe toate. S-a întâmplat la toate alegerile, indiferent cine a fost candidat. Este devreme încă să facem această discuţie.

Dar evident că PSD se duce undeva peste 30%. Dacă estimăm o prezenţă de 10 milioane de oameni... şi ajunge în turul 2. Mai întâi e o bătălie cine intră în turul 2, şi va fi între domnul Geoană, domnul Ciucă şi doamna Elena Lasconi şi probabil că va fi destul de strânsă această bătălie.

Jurnalistă: Avem o primă reacţie şi a liberalilor, prin vocea lui Rareş Bogdan, apropo de intrarea în cursă a lui Mircea Geoană. Iată: "Domnul Geoană, am văzut că e plină ţara de corturi. Cine i-a adunat fondurile electorale? Până ieri era angajat, cred că, la NATO, nu? Da. Cred că asta ar trebui să-l întrebaţi"

Oana Ţoiu, cât de mult schimbă lucrurile această intrare în scenă a lui Mircea Geoană? L-am văzut pe Rareş Bogdan, apropo de această reacţie către Mircea Geoană, criticând şi studiile Elenei Lasconi.

Oana Ţoiu (USR): Nu este o surpriză intrarea lui Mircea Geoană în cursă, deloc. De altfel, aici, un fost preşedinte PSD şi un actual preşedinte PSD cred că îşi împart propriul electorat. În ceea ce priveşte electoratul anti-PSD, ceea ce este destul de clar în momentul ăsta este că Elena Lasconi este prima opţiune, şi ca vot de încredere, comparativ cu ceilalţi.

Jurnalistă: Directorul INSCOP ne-a spus mai devreme că se împart voturile iar Elena Lasconi şi Mircea Geoană au această capacitate de a lua din toate partidele. A spus că Mircea Geoană ia şi de la USR. Credeţi în asta? Adică ia electoratul nemulţumit de USR?

Oana Ţoiu: Eu am vorbit de electoratul anti-PSD, unde nu cred că putem să spunem cu vreun grad de încredere că cel mai longeviv preşedinte al PSD-ului – un profesionist, de altfel, în politică externă, asta eu recunosc în dreptul domnului Mircea Geoană oricând, dar totuşi un ambasador pus pe vremea PSD, secretar adjunct al NATO pus pe vremea doamnei Dăncilă – nu cred că putem să vorbim de dumnealui ca de un candidat care se poziţionează sau care poate să fie identificat ca fiind anti-PSD. De niciun fel.

Chiar dacă scrie "independent" cu litere mari acolo, nici dumnealui nu a avut niciodată un atac la partidul pe care l-a condus atâta vreme. Deci nu l-aş identifica ca fiind în zona electoratului anti-PSD şi, în zona electoratului anti-PSD, ce vedem din toate sondajele este că, în acest moment, Elena Lasconi este prima la nivelul încrederii acestor români.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor