"Tîlvăr sfidează românii" - Ministrul Apărării, acuzat de USR că refuză să dea explicaţii despre dronele ruseşti

Angel Tîlvăr (Facebook/angel.tilvar.oficial)
D.B.
12.09.2024

Senatorul USR Cristian Berea acuză parlamentarii din PSD şi PNL că au şters de pe site-ul oficial al Senatului audierea ministrului Apărării Naţionale, pesedistul Angel Tîlvăr.

În acest sens, Cristian Berea a publicat pe Facebook o captură de ecran în care se putea observa că în programul de lucru al Senatului, de miercuri 11 septembrie, figura pentru ora 12.00 o şedinţă la care era invitat şi Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.

Senatorul USR afirmă că programul a fost apoi schimbat fără niciun anunţ prealabil.

„PSD-ul minte ca de obicei. Şi PNL-ul, cum e preş la picioarele stăpânului, îl susţine.

După ce au anunţat că ministrul Apărării Tîlvăr va veni la comisie pentru discuţie şi azi nu a apărut, s-au gândit să spună că de fapt nu a fost niciodată vorba să vină ministrul ci cineva din minister. Ba chiar au modificat şi programul comisiei de pe site-ul Senatului.

Ghinionul lor e că mă aşteptam la mişcarea asta şi am făcut un printscreen la anunţul iniţial. V-am prins, mincinoşilor ...din nou”, a scris Berea pe platforma de socializare.

Anunţul iniţial din programul de lucru al Senatului din 11 septembrie, in care era prevăzută prezenţa lui Tilvăr la şedinţa de la ora 12 (Facebook - Cristi Berea)
Anunţul iniţial din programul de lucru al Senatului din 11 septembrie, in care era prevăzută prezenţa lui Tilvăr la şedinţa de la ora 12 (Facebook - Cristi Berea)

În acest context, USR a avut şi o reacţie oficială pe website-ul partidului. Ei susţin că Tîlvăr nu a vrut să se prezinte în parlament pentru a da explicaţii cu privire la dronele ruseşti care au pătruns recent pe teritoriul României.

Anunţul schimbat pe site-ul Senatului privind invitaţii la şedinţa de la ora 12 (Facebook - Cristi Berea)
Anunţul schimbat pe site-ul Senatului privind invitaţii la şedinţa de la ora 12 (Facebook - Cristi Berea)

USR consideră că această atitudine a ministrului Apărării subminează activitatea parlamentară şi creează un precedent periculos, care pune sub semnul întrebării obligaţia Guvernului de a răspunde deschis şi transparent în faţa cetăţenilor.

Potrivit USR, absenţa ministrului Apărării din Parlament pentru a explica ce se întâmplă cu dronele ruseşti pe teritoriul României arată o lipsă flagrantă de respect faţă de cetăţenii ţării noastre.

„Astăzi, Comisia de apărare din Senat a fost convocată în mod oficial cu un singur punct pe ordinea de zi: întâlnire cu ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, iar ministrul Apărării nu a venit. Este un afront adus românilor care sunt îngrijoraţi că drone de atac ruseşti le zboară nestingherit pe deasupra caselor. Gestul ministrului este incalificabil. Ieri am depus o cerere să-l chemăm pe ministru la Ora Guvernului şi sperăm să vină în faţa românilor şi să le explice de ce dronele ruseşti se plimbă prin România ca pe bulevard. Legat de Legile apărării, personal nu cred că le vom avea în Parlament în legislatura aceasta, din motiv de an electoral. Legile sunt gata de luni de zile, dar stau cuminţi şi prind praf în guvern”, a declarat senatorul USR Cristian Berea, membru în Comisia pentru apărare.

USR atrage atenţia că, după 211 zile de la solicitarea şefului de Stat Major al Armatei Române, generalul Vlad Ghiorghiţă, pentru crearea unui cadru legislativ care să permită intervenţia Armatei, nu există în Parlament niciun draft de proiect de lege asumat de MApN.

USR l-a convocat pe ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr (PSD), la Ora Guvernului, pe data de 8 octombrie, pentru a da explicaţii cu privire la violarea repetată a spaţiului aerian românesc de către drone ruseşti.

USR solicită public ministrului Apărării să îşi revizuiască atitudinea şi să se prezinte la Ora Guvernului aşa cum a fost invitat, pentru a oferi clarificările necesare şi pentru a demonstra că securitatea naţională chiar este o prioritate pentru el şi pentru Guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor