„Cifrele din spatele recalculării sunt ascunse, cu rea-credinţă, pensionarilor” - Seidler pune tunul pe Casa de Pensii

Bătrâni, pensionari (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
21.09.2024

USR cere Casei Naţionale de Pensii Publice să permită pensionarilor accesul la buletinele de calcul, acuzând că "cifrele din spatele recalculării le sunt ascunse cu rea-credinţă".

După ce USR le-a pus la dispoziţie pensionarilor cererea-tip prin care să ceară buletinul de calcul care stă la baza deciziilor lor de recalculare, vârstnici din mai multe judeţe ale ţării au semnalat partidului condus de Elena Lasconi că le este refuzat accesul la respectivul document.

USR a subliniat că argumentele invocate sunt contrazise chiar de legislaţia în vigoare, astfel că a solicitat conducerii Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) să emită o circulară internă pentru ca toate casele judeţene de pensii să răspundă favorabil pensionarilor şi să le ofere buletinele de calcul al punctajelor.

„Din informaţiile primite de la pensionari, Casa Naţională de Pensii Publice le refuză, cu rea-credinţă, accesul la buletinele de calcul, fapt cu atât mai grav cu cât atât Ministerul Muncii, cât şi CNPP au recunoscut public existenţa unor erori in procesul de recalculare. Dimensiunea reală a dezastrului nu este cunoscută pentru că aceleaşi autorităţi ţin sub preş informaţiile complete şi corecte", a declarat deputatul USR Cristian Seidler, vicepreşedinte al Comisiei pentru Muncă din Camera Deputaţilor.

Argumentele Casei de Pensii, false în opinia USR

„Din răspunsurile primite de pensionarii care au solicitat să le fie pus la dispoziţie buletinul de calcul reiese că, pe de o parte, este invocată lipsa bazei legale, pe de altă parte, se face referire la inexistenţa unor buletine noi de calcul.

Primul argument este fals deoarece Ordonanţa Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor reprezintă o bază legală suficientă pentru ca pensionarii să poată solicita şi primi aceste buletine de calcul. Pe baza OG 27/2002, un cetăţean - fie el pensionar - poate solicita unei instituţii, deci şi CNPP, orice document care îl priveşte, fără a mai fi necesară vreo altă lege, hotărâre de guvern sau ordin al cuiva.

Al doilea argument este şi el fals pentru că, chiar dacă în procesul de emitere a deciziilor de recalculare nu s-au realizat noi buletine de calcul, au fost utilizate informaţiile cuprinse în buletinele anterioare de calcul, ce trebuie puse la dispoziţia pensionarilor. Deoarece sunt numeroase cazurile în care recalcularea s-a efectuat eronat, pornind de la cifre diferite faţă de cele cuprinse în buletinele de calcul, se impune ca pensionarii să primească buletinele anterioare de calcul pentru a putea verifica dacă sunt corecte cifrele luate în considerare."

Conducerea Casei de Pensii, somată să emită o circulară

„Ne-am obişnuit ca instituţiile statului să funcţioneze netransparent şi să ignore drepturile cetăţenilor, dar problema de faţă, a pensiilor recalculate, este mult prea importantă pentru a închide ochii la astfel de derapaje. Solicităm conducerii Casei Naţionale de Pensii să emită o circulară internă pentru ca toate casele judeţene de pensii să răspundă favorabil pensionarilor şi să le ofere buletinele de calcul, inclusiv pe cele anterioare, atât timp cât deciziile de recalculare se bazează pe cifrele din ele", a transmis Cristian Seidler.

Reamintim că, pe lângă cererea-tip pentru obţinerea buletinului de calcul, USR a pus la dispoziţia pensionarilor care consideră că le-au fost recalculate greşit pensiile şi un model de contestaţie pentru instanţă, în condiţiile în care mulţi pensionari nu-şi permit să apeleze la serviciile unui avocat şi au la dispoziţie doar 45 de zile pentru a-şi apăra drepturile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor