Politolog, după dezvăluirile lui Becali: Mult mai gravă decât intervenţia lui Hrebenciuc mi se pare discuţia cu Ghiţă

Sebastian Ghita (IGPR)
Loredana Diacu
23.10.2024

Politologul Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, a opinat, într-un interviu acordat Epoch Times, că afaceristul Gigi Becali de obicei exagerează, dar nu inventează, referitor la scenariul privind posibila intervenţie în jocul electoral a fostului greu PSD Viorel Hrebenciuc. Mai problematică însă este, în viziunea analistului, intervenţia lui Sebastian Ghiţă, care în prezent trage sforuile din Serbia.

"Cu Sebi Ghiţă - eram cu Simion lângă mine, la palat. L-am sunat eu şi cutare. Şi mi-a zis: «Băi, nea Gigi, hai să-l băgăm în turul doi pe Simion». / Eu am vorbit şi cu Hrebenciuc. Şi mi-a zis: «Măi, nea Gigi, haide să îl băgăm pe Simion în turul doi.» Am zis bine, hai să îl băgăm. A zis acum vreo lună jumate", a declarat Gigi Becali la Realitatea TV.

Reporter: Vreau să vă întreb cum vedeţi declaraţiile lui Gigi Becali. Toată lumea vorbeşte despre ele. Respectiv că Hrebenciuc i-ar fi zis lui Becali că "hai să-l băgăm pe George Simion în turul 2". Vi se par credibile, nu vi se par credibile? Cum vedeţi scenariul acesta?

Cristian Pîrvulescu: Acum trebuie să spunem că relaţia dintre Hrebenciuc şi Becali e o relaţie veche. Să vă aduceţi aminte că atunci când Becali a început să ia meditaţii pe vremuri de la Dan Pavel, relaţia a fost stabilită de către Hrebenciuc, care l-a pregătit pe Becali pentru o carieră politică. La momentul acela Becali făcea eforturi să înveţe şi să se pregătească. N-a reuşit prea mult pentru că neexistând bază, nu se putea adăuga ceva. Deci este plauzibil - nu ştiu dacă e sigur, Hrebenciuc nici n-a confirmat, nici n-a negat - ca această discuţie să fi avut loc.

Acum întrebarea pe care mi-o pun eu este ce mai poate face Hrebenciuc în interiorul PSD şi dacă Hrebenciuc reprezintă în vreun fel PSD în momentul de faţă, pentru că el nu are niciun fel de poziţie în PSD, poate să încerce să se facă util. Poate că a fost contactat în modul discret de grupuri din interiorul partidului, poate chiar din apropierea lui Ciolacu. Dar n-am niciun fel de informaţie şi certitudine din punctul ăsta de vedere, dar discuţia poate să fi avut loc. Şi trebuie să vă spun că, în general, Becali exagerează, dar nu inventează.

Reporter: Cum vedeţi astfel de jocuri? Nu minează însăşi ideea de democraţie, de corectitudine?

Cristian Pîrvulescu: Mie mult mai gravă decât intervenţia lui Hrebenciuc, care îmi pare că a avut el iniţiativa de a discuta cu Becali, mi se pare discuţia cu Ghiţă. Pentru că dacă Hrebenciuc poate să încerce să intervină în politică românească din diferite motive, de exemplu, pentru a-şi relansa cariera, Hrebenciuc are totuşi o anumită vârstă. E un politician experimentat, dar este un politician care are o anumită vârstă. Ei bine, Ghiţă e într-adevăr o problemă, are televiziuni, are afaceri în România, are interese şi aici este mult mai interesat decât celălalt. Şi mă rog, o altă problema e... amândoi au avut legătură cu PSD.

Reporter: Ce credeţi că ar putea obţine Ghiţă? Ce l-ar interesa?

Cristian Pîrvulescu: O mulţime de lucruri. De exemplu, poate fi interesat să se întoarcă în România într-un climat... pentru că înţeleg că în momentul de faţă nu ar mai avea foarte multe probleme juridice. Aşa am înţeles de la unii care interpretează legea. Dar, pe de altă parte, bănuiesc că, având în vedere ultimele declaraţii pe care le făcea în România în 2016 împotrivă organizaţiilor neguvernamentale, linia postului pe care îl deţine şi care are un rol foarte important în formarea opiniei publice din România, cel puţin pentru o parte a societăţii este asta. Şi a avut o contribuţie în ultimii 10 ani masivă la distrugerea reputaţiei multor ONG-işti, multor militanţi pentru drepturile omului, propagarea teoriilor conspiraţioniste şi aşa mai departe.

Pe de altă parte, sigur, îmi pot permite să speculez fără să am niciun fel de bază, dar totuşi se află în Serbia, sub influenţa preşedintelui Vucic şi relaţiile Serbiei cu Rusia nu sunt relaţii de ostilitate. De fapt nu au fost ele, din 2020, nici relaţii extraordinar de strânse. Serbia a încercat să păstreze un echilibru. Mă refer la Serbia reală, cea care e pro-occidentală, a încercat să obţină un sprijin din partea occidentalilor fără să renunţe la relaţiile cu Moscova, dar pot să-mi imaginez că există totuşi şi un sprijin din partea unor linii pro-putiniste în ceea ce priveşte susţinerea domnului Ghiţă în România. În orice caz, domnul Ghiţă nu este un susţinător al democraţiei liberale, nici domnul Simion nu este un susţinător al democraţiei liberale. Iar domnul Ghiţă a avut experimente politice, după cum ştiţi, în această direcţie.

Întrebarea mea a fost întotdeauna de ce domnul Ponta l-a invitat pe dl Ghiţă să facă parte din PSD, care teoretic era un partid de stânga. Astăzi... e un partid postcomunist care promovează, pe de o parte, linii pro-putiniste pentru a obţine cât mai multe voturi - catch-all, să obţinut voturi din toate părţile -, pe de altă parte, pentru a avea acces la resurse. Iar problema ideologică este absolut neinteresantă. Ideile de stânga lipsesc categoric din discursul domnului Ciolacu. De altfel, între Ciolacu şi Simion, diferenţele ideologice nu sunt atât de mari.

(...) Din păcate, ştiţi, am fost la alegeri în Moldova, la Chişinău câteva zile, m-am întors luni, ceea ce s-a întâmplat în Moldova se va întâmpla şi în România. E adevărat, situaţia economică din România nu este...

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor