Şercan: Am primit o nouă ameninţare cu moartea după dezvăluirile despre teza de doctorat a lui Geoană

Emilia Şercan (Facebook / emilia.sercan)
Loredana Diacu
23.10.2024

Jurnalista Emilia Şercan afirmă, într-o postare pe Facebook, că a primit o ameninţare cu moartea după ce a scris despre faptul că teza de doctorat a lui Mircea Geoană este plagiată.

"La sfârşitul lunii august, după ce Comisia de Etică a ASE a dat acel mizerabil verdict de neplagiat, am primit o nouă ameninţare cu moartea, care are legătură exact cu dezvăluirile mele despre teza lui Geoană", anunţă ea pe Facebook.

Dezvăluirea este făcută în condiţiile în care Parchetul Tribunalului Bucureşti i-a comunicat azi, oficial, Emiliei Şercan calitatea de inculpat a lui Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naţionale, în dosarul deschis pentru divulgare de informaţii secrete sau nedestinate publicităţii, după ce, în februarie, a divulgat pe Facebook faptul că a cerut verificarea tezei de doctorat a lui Mircea Geoană.

Şercan arată că dosarul a ajuns la Parchetul Tribunalului Bucureşti, la acelaşi procuror la care a ajuns şi plângerea ei făcută după noua ameninţare cu moartea primită după ce a scris despre doctoratul plagiat a lui Geoană.

"Până astăzi, Adrian Cioroianu a avut calitatea de suspect în acest dosar. Schimbarea de încadrare juridică indică finalizarea cercetării penale şi o potenţială trimitere în judecată.

Nu ştiu cum se va finaliza acest dosar – dacă directorul instituţiei va fi trimis în judecată sau nu –, pentru că încrederea mea în organele de urmărire penală (poliţişti sau procurori) este foarte scăzută, având în vedere experienţele avute până acum.

Tot din aceste experienţe cu organele de urmărire penală am înţeles următorul lucru:

Noi, jurnaliştii, suntem efectiv singuri în faţa oricărui abuz la care suntem supuşi din cauza meseriei noastre. Tulburător de singuri.

Evident că nu mă refer la 'ziariştii' care seara sunt la emisiuni la tv, iar ziua încheie contracte de consultanţă politică, nici la cei care sunt şi ziarişti, şi piarişti, nici la cei care încasează sume grase de la partide ca să vă dezinformeze sau să vă dezinformeze părtinitor.

Mă refer la ziariştii care încă stau cu coloana dreaptă şi îşi fac meseria cu devotament şi pasiune, în interes public.

O să spun un lucru despre care nu am vorbit public până acum, dar care are legătură cu greutatea cu care, personal, îmi fac meseria. Şi este tot despre teza de doctorat plagiată a lui Mircea Geoană. La sfârşitul lunii august, după ce Comisia de Etică a ASE a dat acel mizerabil verdict de neplagiat, am primit o nouă ameninţare cu moartea, care are legătură exact cu dezvăluirile mele despre teza lui Geoană.

Dosarul a ajuns tot la Parchetul Tribunalului Bucureşti, la acelaşi procuror din cazul 'Cioroianu'. Şi, uite aşa, m-am întors de unde am plecat: la nesfârşita oboseală de a-ţi face meseria fără grijă că cineva va încerca cumva să te blocheze sau să te oprească", scrie, pe Facebook, Şercan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor