Politolog: E un risc real ca Simion să ajungă preşedintele României. Există o mare bază de electori antisistem în România

Mircea Chelaru şi George Simion (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
23.10.2024

Prezidenţiabilul AUR George Simion are şanse mai mari decât a avut Corneliu Vadim Tudor să devină preşedintele României, dacă intră în turul doi alături de candidatul PSD Marcel Ciolacu, pentru că există o mare bază de electori antisistem, a apreciat politologul Cristian Pîrvulescu, într-un interviu acordat Epoch Times România.

Analistul a opinat că şansele lui Simion sunt mai mici decât ale lui Ciolacu, dar admite că nu poate să evalueze deloc care va fi impactul votului emoţional.

"De aceea ar fi mult mai înţelept ca Simion să nu ajungă în turul doi, ci să ajungă în turul doi un candidat care să garanteze cât de cât pentru linia europeană", a punctat Cristian Pîrvulescu.

Redăm mai jos interviul integral:

Cristian Pîrvulescu: Din păcate, ştiţi, am fost la alegeri în Moldova, la Chişinău câteva zile, m-am întors luni, ceea ce s-a întâmplat în Moldova se va întâmpla şi în România. E adevărat, situaţia economică din România nu este...

Reporter: Activiştii din Moldova spun că influenţa Rusiei aici este mult mai mică, că ruşii n-au pompat atâţia bani în România cât au pompat în Moldova, nu că n-ar trage şi aici sfori, dar că nu este o asemenea scenă în România...

Cristian Pîrvulescu: Asta pot să-şi imagineze ei, pentru că părerea mea este că oamenii care susţin ideile Rusiei sunt foarte numeroşi şi şi-au făcut datoria. Gândiţi-vă numai la cifrele acestea. (...) Mă refer că adepţii ideilor antieuropene vor fi pe primul loc.

Reporter: În Moldova s-au cumpărat voturi masiv sau nu ştiam care sunt paralele pe care...

Cristian Pîrvulescu: Nu ştiu dacă s-au cumpărat voturi masiv, nu sunt aşa de convins că s-au cumpărat voturi masiv. 300.000 de voturi sunt multe voturi dacă s-au cumpărat într-adevăr. Dar nu pot să explic de ce 700.000 de oameni, aproape 800.000 de oameni au votat împotriva Maiei Sandu, că aproape 800.000 de oameni au votat aşa. Situaţia economică a creat condiţii pentru ca unele voturi să fie cumpărate, altele să fie manipulate şi asta se întâmplă şi în România. Să ştiţi, se întâmplă masiv în România şi se întâmplă pe reţelele sociale. Şi iluzia că noi putem face în câteva săptămâni, luni, ceva ce s-a format în timp e foarte periculoasă. Şi, mă rog, va veni duşul rece de la alegeri.

Reporter: Apropo de duşul rece, ce credeţi că se va întâmpla? A ieşit acum sondajul ăsta comandat de Libertatea în care dă PSD-ul pe primul loc ca intenţie de vot, aici nu e nicio surpriză, iar pe locul doi AUR, iarăşi nu e neapărat o surpriză, pe locul trei USR-ul şi PNL-ul undeva în urmă. Cât de realist îl vedeţi?

Cristian Pîrvulescu: Cred că v-am spus. Sondajul o dată măsoară situaţia din momentul de faţă, măsoară ceea ce spun comentatorii, măsoară o stare de spirit care se va întâmpla după primul tur de scrutin. Dacă după primul tur de scrutin, pe primul loc vor fi Ciolacu şi Simion, atunci AUR va primi un cadou între 5 şi 10% şi va avea o forţă electorală mult mai mare, iar USR va fi redus la capacitatea sa administrativă, care e foarte mică.

Pentru că, din păcate, ceea ce s-a încercat, modificarea calendarului electoral şi despărţirea alegerilor parlamentare de alegerile prezidenţiale, a fost să se reducă efectul prezidenţialelor asupra parlamentarelor. Anul ăsta efectul va fi mare, dar va fi chiar mai complicat decât era până în 2004, pentru că oamenii nu ştiau ce se va întâmpla şi îşi manifestau mai degrabă o opţiune. Acum ştiu ce se va întâmpla. Ştiu că în turul doi va fi X şi Y. Ca urmare, partidele lui X şi Y vor fi în mare măsură susţinute.

De fapt, conform sondajelor de acum înainte - dar nu-i deloc sigur că se va întâmpla asta - dacă Simion intră în turul 2, atunci doar electorii antisistem şi naţionalişti ai lui Şoşoacă vor părăsi partidul său pentru alegerile parlamentare sau vor fi şi alţii? Cred că vor fi şi alţii. Cred că vor fi mulţi. Ştiţi cum e, naţionaliştii sunt repartizaţi peste toţi. Probabil că PSD-ul nu va pierde mult, pentru că Ciolacu va avea prima şansă.

Noi despre asta vorbeam mai devreme, despre încercarea de a-l face pe Ciolacu preşedinte prin intermediul lui Simion. Pentru că poate aţi văzut în interviu că Becali are îndoieli că Ciolacu ar avea totuşi într-adevăr capacitatea să fie preşedinte, şi Becali şi-ar dori ca Simion să fie preşedinte, ceea ce trebuie să recunoaştem că nu este un risc teoretic aşa cum părea să fie în 2000, ci este un risc real.

Pentru că există o mare bază de electori antisistem în România şi nu ştiu dacă acei electori antisistem, cum s-a întâmplat în Moldova, vor fi raţionali în momentul în care votează. Că dacă vor fi raţionali, am şti cum votează. Alegerile dezvoltă atitudinea emoţională. V-am spus înainte, Geoană rămâne pe locul doi dacă nu va avea loc un scandal important care să-l scadă. Geoană a fost împins înapoi. Scandalurile au urmat. Asta nu înseamnă că nu poate să se redreseze. Dar ştiţi că o dată ce ai luat-o la vale va fi foarte greu pentru că apare aici legea gravitaţiei, e foarte greu să te împotriveşti legii gravitaţiei.

Reporter: Credeţi că Simion chiar are şanse să fie preşedintele României? Să-l vedem în turul 2, mai toată lumea se gândea că e posibil. Dar are şi şanse reale să câştige?

Cristian Pîrvulescu: Sunt mai mari decât le avea Corneliu Vadim Tudor. Nu spun că are prima şansă. Corneliu Vadim Tudor avea o şansă ipotetică. Simion are o şansă reală, pentru că România este mult schimbată şi România de pe reţelele sociale poate să fie o Românie de genul... Eu îmi aduc aminte, fără reţelele sociale, în 2000, eu am făcut mereu o comparaţie cu rinocerii lui Ionescu. Îmi aduc aminte de rinocerizarea societăţii, oameni care deveneau din ce în ce mai mult susţinători ai lui Vadim şi cu care am făcut această discuţie raţională. N-au fost atât de mulţi, dar au fost suficienţi.

Vă aduceţi aminte, în 2000, partidele care teoretic erau anti-PSD - şi n-au avut nici candidaţi foarte puternici anti-PSD, pentru că erau Stolojan, Isărescu şi Meleşcanu - s-au fărâmiţat. În schimb, Vadim a fost puternic umflat. Se întâmplă şi acum? Se întâmplă. Doar că riscul e mare. Şi cei care au naivitatea, cum am văzut de nenumărate ori, să considere că Rusia îşi face doar aşa un rol episodic, se înşală.

Nu ştiu, cred în continuare că şansele lui sunt mai mici, dar nu pot să evaluez deloc care va fi impactul votului emoţional. De aceea ar fi mult mai înţelept ca Simion să nu ajungă în turul doi, ci să ajungă în turul doi un candidat care să garanteze cât de cât pentru linia europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor