"Peştele de la cap se împute". Unităţi de învăţământ militar cooperează cu China comunistă. Am putea pierde privilegii NATO. Iohannis, pus la zid

Klaus Iohannis (Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
19.07.2024

Un raport recent al Comisiei de politică externă a Senatului SUA arată că academiile militare ale unor state membre NATO, printre care şi România, menţin parteneriate şi legături cu instituţiile chineze de învăţământ militar, cât şi cooperarea poliţienească între China şi unii membri ai Alianţei. Astfel, Academia Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din România are un acord oficial de cooperare cu Universitatea de Inginerie a Armatei de Eliberare a Poporului din Nanjing.

Pe lângă faptul că România se expune prin colaborarea cu China, Beijingul fiind cunoscut pentru practicile de spionaj în special în domeniul militar, ţara noastră riscă, în plus, să piardă şi privilegii NATO pentru "înfrăţirea" cu comuniştii chinezi.

„NATO trebuie să precizeze că orice legături între membrii NATO şi universităţile şi instituţiile de învăţământ chineze care au legături cu serviciile de securitate şi informaţii ale Chinei sunt inacceptabile şi vor duce la eliminarea anumitor privilegii NATO”, se arată în raportul întocmit de senatorul republican de Idaho James E. Risch.

Contactat pe acest subiect de Epoch Times, deputatul Cătălin Teniţă (REPER), reprezentant al României în Alianţa Interparlamentară pentru China, un grup internaţional din care fac parte mai mulţi parlamentari şi care se preocupă de modul în care ţările democratice ar trebui să se raporteze la China, opinează că ţara noastră dă dovadă de ambiguitate strategică, lucru care nu este de natură să ne ajute ca stat în actualul context geopolitic.

"În doctrina militară americană, cadeţii sunt învăţaţi să diferenţieze pe câmpul de luptă între prieteni şi duşmani. Această diferenţiere este esenţială pentru rezolvarea situaţiilor de conflict. Claritatea totală în diferenţierea între prieteni şi aliaţi pe de-o parte, şi concurenţi şi potenţiali duşmani pe cealaltă parte, este fundamentală în gândirea strategică, diplomatică şi militară americană. Acest principiu se aplică la toate nivelurile, de la cadeţi până la senatori.

România adoptă adesea o formulă de ambiguitate strategică în diplomaţie şi colaborare militară. Acest lucru nu este benefic pentru ţară. Deşi în trecut ambiguitatea diplomatică putea avea un sens, în prezent nu mai este cazul.

România nu mai este o ţară care trebuie să mimeze neutralitatea. Suntem parte a celor mai puternice alianţe militare şi a celei mai mari structuri economice din istorie - NATO şi UE. Trebuie să lucrăm concertat cu partenerii noştri europeni şi transatlantici. Nu mai avem nevoie de ambiguitate strategică sau jocuri la două capete.

NATO a stabilit clar că Republica Populară Chineză este un adversar ideologic şi strategic. Acest lucru se reflectă în multiple aspecte: spionaj militar, pregătiri militare, probleme în Marea Chinei de Sud şi comportamentul în privinţa resurselor strategice în Africa.
România trebuie să aibă o poziţie clară, diferenţiind între aliaţi şi ţări care nu sunt aliate. R.P. China susţine conflictul din Ucraina şi furnizează arme lui Putin. Acest fapt trebuie să fie explicit. Nu avem nevoie de colaborare cu academii militare din Republica Populară Chineză", a declarat Teniţă.

Întrebat unde este problema, la academiile militare sau la MApN, Teniţă a arătat spre şeful statului. Problema e la Iohannis, punctează el.

"Politica externă şi militară de nivel înalt a României este făcută de preşedintele ţării. Problema nu este la MApN sau la academii, ci la preşedinţie. Preşedinţia ar fi trebuit să aibă o atitudine mai coerentă în privinţa relaţiilor diplomatice cu Republica Populară Chineză.

Ar fi trebuit să dea semnale clare în privinţa Institutelor Confucius. De asemenea, ar fi trebuit să se pronunţe asupra modului în care se realizează acordurile locale cu UAT-uri din Republica Populară Chineză. Acest lucru se aplică şi acordurilor cu oraşe şi alte entităţi din China.

În privinţa colaborării militare, semnalele trebuie să fie clare. Nu dorim să avem cu Republica Populară Chineză acelaşi tip de relaţii pe care le avem cu aliaţii noştri vestici. Dorim să avem relaţii economice, dar nu relaţii care au o componentă strategică", susţine parlamentarul.

Chestionat cum îşi explică lipsa de reacţie la nivelul Preşedinţiei pe subiectul relaţiilor în domenii sensibile cu regimul de la Beijing, în condiţiile în care preşedintele Iohannis şi-a dorit să fie chiar şeful NATO, Teniţă a răspuns:

"Există o zicală românească care spune că 'peştele de la cap se împute'. Acest lucru se aplică situaţiei actuale. Preşedintele Iohannis a fost mai mult plecat în ultimul an şi jumătate.

Acest fapt a avut consecinţe. Administraţia din subordinea sa nu este atât de eficientă. De asemenea, nu este atât de doritoare să intervină pe subiecte sensibile.

Dacă domnul Iohannis este temător şi ezitant în astfel de chestiuni, acest lucru se reflectă în administraţia sa. Preşedinţia este o instituţie unipersonală. Deci, dacă preşedintele ezită, administraţia nu are cum să acţioneze.

Chiar dacă sunt oameni în administraţie care ar dori să ia măsuri, ei sunt limitaţi de atitudinea preşedintelui..", a punctat Teniţă.

Reamintim că România a mai fost în centrul unui scandal internaţional după ce un raport al Safeguard Defenders a arătat că cel puţin o comună din România a încheiat un acord cu statul chinez pentru înfiinţarea unei secţii de poliţie clandestine. Un reprezentant al organizaţiei care a expus public situaţia a declarat pentru Europa Liberă că este o problemă de securitate naţională pentru România.

China a înfiinţat cel puţin 102 secţii de poliţie clandestine pe teritoriul a 53 de ţări, pentru a monitoriza, hărţui şi, în unele cazuri, pentru a repatria cetăţenii chinezi care trăiesc în exil. Una dintre ele ar fi fost în România, comuna Dobroeşti, aflată lângă Dragonul Roşu, loc unde lucrează mulţi chinezi. Primăria Dobroeşti ar fi avut încheiate protocoale cu China şi chiar un acord între Poliţia Locală şi Poliţia Nantong din China. Autorităţile de acolo au negat că în comună ar fi funcţionat vreodată o secţie de poliţie chineză. Uşor-uşor scandalul s-a muşamalizat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor