"Nu vă temeţi, tot la pieptul PSD se va cuibări" - Scandal la TV după ce Ciucă i-a numit "urmaşii PCR" pe social-democraţi

Emisiune B1 TV
Andrei Pricopie
16.09.2024

Şeful PSD Maramureş, Gabriel Zetea, nu a fost tocmai încântat de declaraţiile prezidenţiabilului PNL Nicoale Ciucă, care i-a numit pe social-democraţi "urmaşii Partidului Comunist".

Într-o emisiune la postul B1 TV, şeful Consiliului Judeţean Maramureş i-a dat o replică acidă liderului liberal care a devenit anti-PSD în prag de alegeri. În discuţie au intrat şi reprezentanţii PNL şi USR din platou, Alexandru Muraru şi Ştefan Pălărie.

Redăm mai jos dezbaterea:

Jurnalistă: Vedem că acum spune Nicolae Ciucă că PSD este partidul urmaş al Partidului Comunist.

Alexandru Muraru: A spus două lucruri. A spus că pe scena politică românească au existat numeroase partide pe care astăzi nu le mai găsim în Parlament sau care au obţinut încrederea oamenilor şi au dezamăgit şi nu mai sunt în preferinţele electoratului şi că au rămas de-a lungul timpului două partide mari. Unul, care reprezintă moştenirea Partidului Comunist, că asta este realitatea. Deci CPUN şi apoi FSN s-au fondat pe structura Partidului Comunist Român. Asta a spus. Nu cred că e cineva care poate nega lucrul ăsta.

Jurnalistă: Vă simţiţi urmaş al Partidului Comunist Român?

Gabriel Zetea: Nu ştiu, acum să aud eu din partea unui om mult mai în vârstă decât sunt eu. De exemplu, eu sunt preşedintele PSD Maramureş, sunt şi deputat, sunt şi ales preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş în numele Partidului Social-Democrat, sunt un om care la Revoluţie eram în clasa a IV-a.

Sunt convins că domnul Ciucă a fost crescut în sistemul comunist, adică e evident acest lucru, mai mult decât am fost eu. Sigur, eu nu candidez la preşedinţia României, dar sunt un membru al Partidului Social-Democrat, mândru membru al Partidului Social-Democrat.

De altfel, tocmai pentru că Partidul Social Democrat are în componenţa sa foarte mulţi oameni ca şi mine, foarte mulţi oameni tineri, oameni care au intrat în Partidul Social Democrat după ce a venit Revoluţia şi după ce nu cred că mai puteam să vorbim despre comunism. Acum, domnul Ciucă să ne vorbească despre aceste lucruri nouă, Partidului Social Democrat, care am întins o mână Partidului Naţional Liberal în momentul în care, după 2021, după guvernarea dezastruoasă de dreapta alături de USR, e problema lui.

Este felul în care doreşte el să-şi facă campanii electorale, este ceea ce are nevoie Partidul Naţional Liberal, pentru că PNL şi partidele de dreaptă, spre deosebire de Partidul Social Democrat, au nevoie să facă un lucru. Noi avem posibilitatea să vorbim românilor despre ce vrem să facem noi. În schimb, partidele de dreapta, de fiecare dată în politică românească, se definesc care dintre ele este mai anti-PSD. Nu vorbesc despre ele, nu au un proiect personal, un proiect pe care să-l propună românilor, ci care e mai anti-PSD, ăla e mai de dreapta. E singura identitate pe care o au partidele de dreapta româneşti.

Alexandru Muraru: Dacă veţi compara Congresul PSD, în care a fost desemnat domnul Ciolacu preşedinte şi candidat la preşedinţie, şi o să comparaţi cantitatea de atacuri la Partidul Naţional Liberal, o să vedeţi că PSD-iştii au fost mult mai frustraţi pe liberali decât am fost noi pe PSD. Şi vreau să vă mai spun un lucru. Nu a adus nimeni Partidul Naţional Liberal la guvernare. Noi eram la guvernare. Noi am creat această coaliţie cu PSD-ul, care era un partid izolat, era un partid marginalizat, era un partid care stătea pe bănci cu AUR şi făcea moţiuni de cenzură şi proiecte în Parlament.

Gabriel Zetea: PSD-ul era un partid de care aţi avut nevoie pentru a avea o guvernare coerentă. Fără Partidul Social Democrat, nu aţi putut avea o guvernare stabilă în România.

Ştefan Pălărie: Nici să nu vă alintaţi, nici să nu vă temeţi, că domnul Ciucă tot la pieptul PSD se va cuibări. Acolo este şi de acolo aparţine, împreună cu o bucată mare din conducerea PNL-ului. Dacă mai face aşa nişte chestii veninoase, nu le puneţi la suflet, le spune că trebuie să le transmită publicului PNL. Dar publicul PNL-ului e prea inteligent ca să pice în plasă. Deci de asta zic...

Jurnalistă: Domnul Nicolae Ciucă, candidatul liberal la alegerile prezidenţiale, deşi se află într-o coaliţie cu urmaşul partidului comunist, a anunţat că este foarte atent la polul de dreapta şi, bineînţeles, partidele de dreapta. Ar trebui să se facă această coaliţie. Există discuţii, pentru că vedem că liberalii susţin că ar putea există o înţelegere, dacă USR nu ar avea pretenţii foarte mari.

Ştefan Pălărie: Lămurim şi lucrul acesta, dar permiteţi-mi, vă rog, să încep printr-o scurtă percepţie personală. M-am uitat la câteva dintre imaginile de la acest congres PNL. Nu cred că am văzut vreodată o atmosferă mai sumbră, mai serioasă, mai închistată. Eu cred că mai degrabă ce vedem acolo e un semnal că foarte puţini oameni din sală cred că există un proiect veridic pentru PNL de a ajunge la preşedinţie. Deci... lăsaţi-mă să am şi opinia mea. V-am spus că am pornit de la nişte imagini...

Apropo de chestia asta, se spunea că nu suntem în anii 50-60. Da, nu suntem nici în America Latină din anii 70. Nu suntem nici prin Africa să vină un general care să ne salveze în acest moment ca ţară europeană de nişte lucruri. Eu cred că într-adevăr avem nevoie mai degrabă de un preşedinte al poporului, cât se poate de simplu. Şi da, din nou o să spun apăsat că doamna Elena Lasconi nu este un om din sistem aşa cum sunt ceilalţi oameni.

Acum, revenind la partea asta cu polul de dreapta. Dom'le, mie mi se pare că atunci când cineva vine şi spune 'dom'le, dar noi jurăm pe roşu că suntem de dreapta, noi chiar suntem de dreapta, noi chiar vrem să facem pol'. Când ajungi să spui chestia asta aşa în mod repetat, mai degrabă arăţi slăbiciune, mai degrabă arăţi că nu eşti acolo. De asta spuneam că domnul Nicolae Ciucă se va cuibări la pieptul PSD imediat ce trece această campanie. N-am absolut nicio ezitare.

Tocmai de asta cred că singurul candidat la prezidenţiale care nu va desemna un candidat PSD, şi o spun asta cu respect pentru PSD şi pentru toată explicaţia dumneavoastră, domnule Zetea, va fi doamna Elena Lasconi.

Jurnalistă: Dar ştiţi, domnule Ştefan Pălărie, pentru că dumneavoastră cunoaşteţi şi Constituţia, în mod normal desemnat ar trebui să fie un premier...

Gabriel Zetea: Nu e normal ca un preşedinte, dacă ar câştiga alegerile, să respecte voinţa poporului? Eu vă aduc aminte. Traian Băsescu, mare anti-pesedist, a spus că nu o să desemneze niciodată un premier de la PSD. A făcut-o. Klaus Iohannis, alt mare anti-PSD-ist, a spus că nu o să desemneze un candidat de la PSD şi a făcut-o. Aşadar, eu v-aş recomanda să terminaţi cu marota asta. Asta este o minciună pe care toţi preşedinţii de dreapta au folosit-o.

Alexandru Muraru: Domnul Zetea, un preşedinte PSD n-a putut să mai nominalizeze niciun prim-ministru pentru că n-aţi avut preşedinte de 20 de ani. Nu mai daţi exemplu...

Gabriel Zetea: Din puţina experienţă politică pe care o am, eu nu dau sfaturi adversarilor, dar nu cred că a fost normal şi nu-i normal ca un partid politic să candideze în faţa românilor, să nu vorbească despre el şi să vorbească despre adversari. Ce a făcut PNL în 2020? A spus nu cu PSD şi la un an de zile a venit la PSD. Cam asta aţi făcut. De aceea vă recomand şi acum. Lăsaţi deoparte discursul ăsta că nu e un discurs.

Ştefan Pălărie: Şi acum, că aţi ridicat subiectul, uitaţi, aveţi o comparaţie excelentă. Mi-aduc aminte de congresul la care a fost ales domnul Cîţu, preşedinte PNL, acela pe care doriţi probabil să-l invocaţi acum. Era exact aceeaşi atmosferă şi, dacă aş putea spune, acelaşi tip de greşeală socială, atunci era în plin valul III al pandemiei. Dumneavoastră eraţi într-un mare congres în care aţi adunat acolo pe toată lumea şi domnul Iohannis a fost prezent acolo şi şi-a uitat masca la prezidiu...

Nişte ani mai târziu avem acum acest congres din nou, un congres organizat în nişte împrejurări foarte tulburi, foarte ciudate. Poate că era mai bine cumva să n-aveţi ghinionul ăsta, să tot aveţi congres în care nominalizaţi nişte preşedinţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor