Zeci de organizaţii internaţionale şi redacţii din România cer anchetă independentă în cazul de kompromat al jurnalistei Emilia Şercan

Emilia Şercan (Facebook / emilia.sercan)
Loredana Diacu
16.09.2024

38 de organizaţii internaţionale şi româneşti şi redacţii de presă din România cer, printr-o scrisoare publică adresată autorităţilor române, anchetarea cu celeritate şi independenţă a dosarelor penale referitoare la infracţiunile împotriva jurnalistei Emilia Şercan.

Solicitarea vine în urma recentelor decizii ale instanţelor care au anulat hotărârile anterioare ale procurorilor de clasare a dosarelor care priveau operaţiunea de kompromat împotriva jurnalistei.

Redăm scrisoarea deschisă:

Scrisoare deschisă adresată:

Procurorului General al României, dl. Alex Florin Florenţa

Prim-ministrului României, dl. Marcel Ciolacu

Ministrului Justiţiei, dna Alina Gorghiu

Ministrului de Interne, dl. Cătălin Predoiu

Consiliului Superior al Magistraturii

Au trecut mai bine de doi ani de când fotografiile personale ale jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan au fost publicate online fără acordul ei, după ce a făcut dezvăluiri despre teza de doctorat plagiată a premierului de atunci. La începutul lunii septembrie a acestui an, respectiv, în aprilie, Curtea de Apel Bucureşti şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Î.C.C.J.) au infirmat, în cele din urmă, dispoziţiile procurorilor de închidere a cercetărilor, rămase fără rezultat, legate de dosarele ce vizau infracţiunile împotriva Emiliei Şercan. Salutăm aceste decizii încurajatoare şi vă solicităm, în conformitate cu atribuţiile dvs. instituţionale, să vă asiguraţi că toate dosarele penale referitoare la jurnalista Emilia Şercan sunt cercetate cu independenţă şi celeritate de către Parchetul General, astfel încât cei responsabili pentru infracţiunile comise împotriva acesteia să fie aduşi în faţa justiţiei.

Deciziile judecătorilor arată ceea ce jurnalista Emilia Şercan a susţinut de la bun început: că aceste dosare de urmărire penală au fost instrumentate într-un mod deficitar, lipsit de obiectivitate şi fără interes faţă de aflarea adevărului, cu ignorarea drepturilor sale procesuale şi profesionale.

Mai mult, judecătorii subliniază legătura între această campanie coordonată de defăimare a jurnalistei, care ar fi putut implica şi ofiţeri din Poliţia Română, şi investigaţiile sale în interes public, privind plagiatele unor persoane cu funcţii importante în stat. De asemenea, judecătorii notează faptul că posibila “muşamalizare a scurgerii capturii de ecran din poliţie prezintă o gravitate deosebită pentru statul de drept”.

Credem că modul în care s-a desfăşurat toată operaţiunea de “kompromat” îndreptată împotriva Emiliei Şercan, cu complicitatea probabilă a unor ofiţeri de poliţie, Parchetului şi a unor oameni politici de rang înalt, care au contribuit atât la încălcarea drepturilor fundamentale ale Emiliei Şercan, cât şi la încercarea de muşamalizare a acestor infracţiuni, reprezintă un eşec major al instituţiilor statului român în garantarea drepturilor unui jurnalist. Este o situaţie simptomatică pentru carenţele sistemice ale statului de drept din România, compromis de interese politice.

Recentele decizii judecătoreşti reflectă dedicare faţă de aplicarea legii, profesionalism şi preocupare faţă de drepturile fundamentale şi interesul public. Facem un apel la dvs. să vă asiguraţi că aceste principii ale statului de drept vor ghida şi deciziile ulterioare din dosarele referitoare la cazul jurnalistei Emilia Şercan.

Reporteri fără Frontiere

ActiveWatch

Institutul Internaţional de Presă (IPI)

European Centre for Press and Media Freedom

OBC Transeuropa (OBCT)

Centrul pentru Jurnalism Independent

Free Press for Eastern Europe

Free Press Unlimited (FPU)

The Coalition for Women in Journalism

Centrul pentru Inovare Publică

Átlátszó Erdély/Transilvania Transparentă

Funky Citizens

Centrul de Resurse Juridice

Sindicatul Roman al Jurnaliştilor MediaSind

Fundaţia Friends For Friends

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

APADOR-CH

Comunitatea Declic

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Agent Green

Asociaţia Bankwatch România

Grupul de Iniţiativă Floreasca Civică

Forum Apulum

Centrul de Investigaţii Media

Buletin de Bucureşti

Misreport

Casa Jurnalistului

Snoop

Inquam Photos

PressOne

Redacţia PaginadeMedia

Info Sud-Est

Redacţia Transtelex

Public Record

Context .ro

Dela0 .ro

Redacţia Recorder

HotNews

S-au alăturat:

Societatea Timişoara


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor