"De unde va lua PSD voturi? USR-ul va vota cu Ciolacu?!" - Lider PNL prevede o finală prezidenţială Ciucă-Ciolacu

Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu
Andrei Pricopie
16.09.2024

Deputatul PNL Alexandru Muraru a afirmat, într-o emisiune B1 TV, că finala prezidenţială se va juca între Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, iar acesta din urmă va câştiga pentru că USR nu îl va susţine pe candidatul PSD. În replică, senatorul USR Ştefan Pălărie a susţinut că Elena Lasconi va fi cea care va ajunge preşedintele României, după o luptă cu Marcel Ciolacu în turul doi.

Jurnalistă: Pe cine vedeţi în al doilea tur, dintre candidaţii pe care îi avem acum la masă?

Alexandru Muraru (PNL): Păi, aşa cum arată lucrurile, cred că cele două partide mari, adică PNL şi PSD, îşi vor duce candidaţii în al doilea tur. Pentru mine este clar.

Jurnalistă: Şi cine ajunge la Palatul Cotroceni?

Alexandru Muraru: Nicolae Ciucă. Întreb eu pe toată lumea, de unde va lua PSD voturi? USR-ul va vota cu Ciolacu?

Jurnalist: Ştefan Pălărie, în turul doi, pe cine vedeţi?

Ştefan Pălărie (USR): În turul doi Elena Lasconi. Eu vă spun aici ceva ce-mi doresc. Probabil va fi în turul doi un domnul Marcel Ciolacu, cu un scor sub partid, permiteţi-mi să o spun, pentru că e foarte posibil ca domnul Geoană să ia din electoratul PSD destul de mult. Vom fi văzut lucrurile, dar evident, încă o dată, eu vorbesc despre scenarii pe care mi le doresc.

Jurnalist: Şi la Palatul Cotroceni?

Ştefan Pălărie: Doamna Elena Lasconi, aşa cum spuneam, singurul candidat real care să fie un preşedinte al oamenilor, dintre oameni pentru oameni.

Jurnalist: Vedem promisiunile doamnei Elena Lasconi pentru Cotroceni. Zero taxe pentru primul salariu al tinerilor pe primii doi ani de muncă. E corect? Ştiţi ce este interesant? Preşedintele, nu ştiu dacă poate oferi aşa ceva. Atribuţiile preşedintelui sunt altele.

Ştefan Pălărie: Aşa este, dar, încă o dată, e vorba despre proiecte pentru România pe care preşedintele le poate face Parlamentului ţării. Avem alegeri în tandem, preşedinte şi alegeri parlamentare. Sigur că nu, nu avem o Constituţie care să permită, în alte ţări e permis aşa ceva, dacă Constituţia prevede, ca preşedintele să aibă inclusiv rol de iniţiator legislativ. Nu e cazul nostru, dar există puterea Parlamentului de a propune şi a iniţia inclusiv astfel de proiecte.

Jurnalist: Domnule Gabriel Zetea, pe cine vedeţi în turul 2?

Gabriel Zetea: Eu vă spun părerea mea. Acum poate că e contra valului, toată lumea s-a luat pe alegerile prezidenţiale. Părerea mea e că într-o ţară, într-o democraţie care începe să devină consolidată aşa cum este România, în primul rând cele mai importante sunt alegerile parlamentare. Pentru că Parlamentul este instituţia democratică fundamentală a României.

Din punctul ăsta de vedere, vă spun clar, cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este domnul Ciolacu. De ce? Pentru că din prima el spune în felul următor. Eu înţeleg, eu provin dintr-un partid, aşa cum este PSD. Dacă eu o să câştig alegerile prezidenţiale, o să încerc să menţin în România un echilibru al puterii diferitelor partide.

Adică, eu provin cumva din PSD, n-aş vrea să favorizez PSD, o să încerc să dau altui partid postul de prim-ministru pentru a exista un echilibru. Asta arată maturitate politică, echilibrul la care a ajuns Marcel Ciolacu, lucru care-l recomandă pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Jurnalist: În momentul în care preşedintele, oricare ar fi el, candidatul din partea oricărui partid, când ajunge la Palatul Cotroceni nu mai face parte din acel partid pentru că este preşedintele tuturor românilor şi atunci, întrebarea este în turul 2 pe cine vedeţi?

Gabriel Zetea: Eu mi-aş dori, în primul rând, să ajungă acolo Marcel Ciolacu, sprijinit de către PSD.

Jurnalist: Pe cine vedeţi alături de Marcel Ciolacu?

Gabriel Zetea: Românii trebuie să meargă la vot, să îşi exprime dorinţa pentru unul sau altul dintre candidaţi. Principala preocupare a PSD este să-l ajute pe Marcel Ciolacu. Hai să ajungem acolo, apoi după aceea...

Jurnalist: Îl vedeţi şi la Palatul Cotroceni pe Marcel Ciolacu?

Gabriel Zetea: Da. Şi pentru calităţile care v-am spus înainte: pentru echilibru şi pentru experienţa pe care o are. Uitaţi promisiunile pentru Cotroceni ale lui Marcel Ciolacu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor