“Performanţă” aparte: Guvernul Ciolacu a scos bani din fondul de rezervă cât toate guvernele din ultimii 15 ani la un loc

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
25.10.2024

Guvernul Ciolacu a alocat diferitelor instituţii din subordine, în perioada sept. 2023 - oct. 2024, prin fondul de rezervă, 65 de miliarde de lei. Adică 11% din întregul buget pe 2024. Astfel, Executivul a cheltuit în acest fel de două ori mai mult decât toate guvernele de la intrarea României în UE până în 2023. Adică în 15 ani, relatează Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, dacă un economist străin ar analiza modul în care Guvernul României împarte banii, ar putea trăi cu impresia că ţara este lovită permanent de dezastre sau situaţii neprevăzute. Săptămânal, sute de milioane sau chiar miliarde de lei sunt folosite din fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

De asemenea, în vreme ce bugetul normal este stabilit prin dezbatere publică, are parte de amendamente şi modificări înainte de discutarea şi adoptarea sa în Parlament, fondul de rezervă este la discreţia Guvernului. Executivul nu are nevoie de acceptul nimănui pentru a cheltui banii din sectorul destinat, în mod normal, situaţiilor neprevăzute.

Conform site-ului citat, mecanismul este gândit a fi folosit în situaţiile excepţionale, când timpul scurt în care trebuie luate deciziile nu ar permite procedurile democratice ale dezbaterii publice şi votului parlamentar.

“Fondul de rezervă permite intervenţia atunci când apar situaţii care necesită o alocare rapidă de resurse”, a declarat, pentru Europa Liberă, fostul premier Ludovic Orban cu privire la scopul acestui mecanism.

Inclus în proiecţia bugetară, fondul de rezervă este în general cuprins între 600 de milioane şi un miliard de lei, mai precizează publicaţia citată. În timpul anului, poate fi alimentat suplimentar doar dacă sunt instituţii care cedează fonduri. Mai multe detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor