Partidul Comunist Chinez se luptă cu religia: Bibliile ajung pe foc, credincioşii primesc pedepse cu închisoarea
alte articole
Cu ani în urmă, ororile Holocaustului au deschis calea către adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului; cu toate acestea, dreptul nostru de bază la libertatea religioasă sau de credinţă este călcat mai departe în picioare în societăţile guvernate de regimuri totalitare.
În China comunistă, practicarea unei credinţe, tipărirea sau chiar citirea cărţilor religioase poate duce la pedepse cu închisoarea sau abuzuri. Credincioşii din China - fie că sunt creştini, budişti, musulmani uiguri sau practicanţi Falun Gong - se confruntă nu numai cu suprimarea brutală sau cu trimiterea în lagăre de muncă forţată. Cărţile lor religioase sunt arse sau aruncate de către Partidul Comunist Chinez.
Citiți și China doreşte să "rescrie" Biblia şi Coranul pentru a le alinia cu ideologia marxistă
Politicile coercitive vizează forţarea acestor oameni să renunţe la credinţa lor şi să urmeze ideologia comunistă bazată pe ateism şi marxism.
Interzicerea publicaţiilor religioase
Potrivit publicaţiei Bitter Winter - o revistă despre libertatea religioasă şi drepturile omului din China -, o biserică neafiliată regimului comunist aflată într-unul din satele din judeţul Lanling a fost demolată în iulie 2020.
Un oficial al guvernului judeţean a declarat congregaţiei că „toate bisericile localizate prea aproape de instituţiile guvernamentale trebuie distruse” şi acelaşi lucru este valabil şi pentru „cele care arată mai bine decât clădirile guvernamentale”.
„Credinţa în Partidul Comunist este singura religie permisă”, a afirmat oficialul, potrivit raportului.
Într-un alt raport, revista a afirmat că în aceeaşi lună, 26 de persoane din provincia Jiangsu, China, au fost condamnate pentru „afaceri ilegale” deoarece s-au implicat în tipărirea publicaţiilor religioase destinate circulaţiei interne pentru Misiunea coreeană Vestea Bună.
Directorul şi cei doi membri ai misiunii au primit amenzi grele şi pedepse cu închisoarea de 3 ani şi 10 luni şi respectiv 3 ani şi 6 luni, în timp ce unii manageri de tipografie au fost amendaţi până la 15.000 USD şi condamnaţi la 3 ani.
Citiți și China foloseşte epidemia de virus Wuhan pentru demolarea de biserici şi temple
Chiar şi serviciile poştale şi de curierat sunt monitorizate cu stricteţe. Într-un alt raport recent, un membru al personalului companiei de curierat din oraşul Luoyang, provincia Henan, a declarat pentru Bitter Winter că Partidul Comunist Chinez exercita „un control strict asupra mărfurilor expediate” în anul 2020.
„Este permisă numai trimiterea cărţilor aprobate de guvern. Nu este permisă expedierea cărţilor cu 'informaţii necorespunzătoare', inclusiv cele religioase. Dacă autorităţile de securitate publică descoperă încălcări ale acestor reglementări, compania este amendată şi închisă”, a spus bărbatul.
Citiți și Pacte cu diavolul. Cardinalul Zen: Papa Francisc are o “simpatie naturală pentru comunişti”
Citând încă un incident, raportul Bitter Winter menţionează că unei mame de credinţă creştină din oraşul Jiyuan, provincia Henan, care a mers la un birou poştal în iunie 2020 pentru a trimite texte evanghelice fiicei sale care locuieşte în străinătate, autorităţile i-au spus că publicaţiile ei sunt „obiecte ilegale”, se arată în raport.
„Ştiam că este ilegal să trimit combustibil, droguri, arme şi muniţie, dar chiar şi materialele religioase sunt acum ilegale?”, a spus ea.
Pe măsură ce regimul comunist îşi intensifică restricţiile asupra publicaţiilor religioase, industria tipografică se simte în pericol. Un manager al departamentului de vânzări din oraşul Luoyang, provincia Henan, a declarat pentru Bitter Winter în septembrie 2020 că tipărirea materialelor religioase, „în special creştine”, nu este permisă.
Citiți și Express: Creştinii „subminează securitatea naţională”, susţine Beijingul
"Oricine acceptă astfel de comenzi încalcă legea şi poate fi băgat la închisoare. Aceasta este linia pe care, absolut, nu o putem trece", a spus managerul, potrivit raportului.
De asemenea, autorităţile efectuează controale amănunţite pentru a se asigura că întreprinderile respectă regulile.
„Mi-au verificat depozitul, au examinat toate înregistrările şi chiar s-au uitat la foi de hârtie de pe podea, pentru a vedea dacă au conţinut interzis”, a spus un manager de la o tipografie din acelaşi oraş.
Citiți și Express: Creştinii „subminează securitatea naţională”, susţine Beijingul
„Dacă găsesc că am un astfel de conţinut, voi fi amendat sau, mai rău, afacerea mea va fi închisă. Orice conţinut religios generează probleme politice, nu religioase. Deşi bannere aflate pe străzi susţin că oamenilor li se permite să aibă credinţe religioase, singura credinţă pe care o pot practica liber este în Partidul Comunist”, a adăugat el.
Revista a raportat în 2019 că regimul comunist încearcă să „sinicizeze” Biblia forţând duhovnicii să interpreteze învăţăturile pe baza ideologiilor marxiste şi socialiste.
„Aceasta este o denaturare a credinţei creştine. Este lucrarea diavolului”, a spus un predicator al Bisericii Treimii pentru Bitter Winter. „Situaţia devine din ce în ce mai gravă; guvernul [partidului comunist, n.r.] creşte presiunea pas cu pas. În cele din urmă, vor să elimine complet credinţa religioasă”.
Coşul de gunoi şi arderea cărţilor religioase
În afară de interzicerea publicaţiilor spirituale, autorităţile chineze depun eforturi în confiscarea cărţilor religioase care nu sunt aprobate oficial de partid.
Citiți și China ordonă creştinilor să dea jos toate icoanele cu Isus din case
În martie anul trecut, autorităţile locale au demolat o clădire a Bisericii Treimii în Yutai din oraşul Jining. Clădirea a fost considerată o „construcţie ilegală”.
„Funcţionarii s-au năpustit în biserica noastră chiar înainte ca noi să ne putem strânge lucrurile”, a spus un membru al congregaţiei pentru Bitter Winter. „Au distrus toate Bibliile şi imaginile Domnului Isus”.
Chen Yu, proprietarul unei librării online creştine din oraşul Taizhou, provincia Zhejiang, a fost condamnat la şapte ani şi amendat cu 200.000 de yuani (31.000 USD) pentru „vânzarea de publicaţii religioase neaprobate importate din Taiwan, Statele Unite şi alte ţări”, potrivit unui raport din octombrie 2020 al International Christian Concern. Autorităţile au ordonat, de asemenea, distrugerea celor 12.864 de cărţi creştine din librăria sa.
Exercitarea controlului deplin asupra oamenilor de credinţă prin distrugerea cărţilor religioase şi demolarea lăcaşurilor de cult nu este nimic nou pentru Partidul Comunist Chinez - a recurs la aceste abuzuri în mod constant în timpul existenţei sale, pentru a-şi consolida domnia autoritară. Fiind un regim înrădăcinat în ateism şi materialism, comunismul chinez - de altfel asemenea oricăror regimuri comuniste din istorie - a pus piedici în mod constant şi a persecutat grupurile religioase şi spirituale de când a ajuns la putere în 1949.
Citiți și Nouă comentarii despre Partidul Comunist
Când Partidul Comunist Chinez a lansat Revoluţia Culturală în 1966, templele au fost jefuite, iar manuscrisele, cărţile, moaştele şi chiar statuile budiste sau taoiste au fost arse şi dărâmate.
Lucrurile nu s-au oprit în 1976 odată cu moartea lui Mao Tsedun şi sfârşitul Revoluţiei culturale. În iulie 1999, liderul de atunci al partidului, Jiang Zemin, a ordonat eradicarea practicii spirituale Falun Gong (cunoscut şi sub numele de Falun Dafa), un vechi sistem de meditaţie bazat pe principiile adevăr-compasiune-toleranţă.
Biroul de securitate publică a emis circulare oficiale care interziceau afişarea oricăror simboluri sau imagini asociate cu practica Falun Gong şi deţinerea sau distribuirea cărţilor, conform Centrului de informaţii Falun Dafa.
Minghui.org, un site din SUA dedicat documentării cazurilor de persecuţie împotriva Falun Gong, a alcătuit un raport care documentează „distrugerea planificată la nivel naţional” a milioane de publicaţii Falun Gong, şi anume cărţi şi casete video, în general au fost arse sau aruncate la tocat.
Campania nu s-a oprit acolo. Milioane de practicanţi ai acestui sistem străvechi de qigong au fost arestaţi, închişi şi torturaţi, unii chiar selectaţi pentru a aproviziona industria de recoltare forţată de organe - ajungând donori fără voie, organele lor fiind vândute pe piaţa ilegală de organe a Chinei, iar profiturile obţinute finanţând misiţi de organe sau reţeaua enormă de spitale de transplant care au apărut peste noapte în China. Mulţi dintre cei arestaţi fuseseră reţinuţi pentru că refuzau să renunţe la credinţa lor sau pentru că deţineau materialele respective.
În raportul său complet despre „Distrugerea publică a cărţilor şi casetelor”, Minghui a citat mai multe cazuri raportate de jurnalişti străini, ziare de stat din China, martori oculari şi adepţi ai Falun Gong, confirmând că milioane de publicaţii au fost aruncate, arse şi rupte în afară de activităţile de distrugere în masă.
Deşi budismul este una dintre religiile recunoscute în China, templele budiste şi adepţii lor sunt încă vizaţi de autorităţi.
Bitter Winter a raportat că oficialii guvernamentali din provincia Shanxi au confiscat aproape 400 kg de cărţi religioase şi CD-uri de la Templul Fengci, în octombrie 2020. În aceeaşi lună, unele gospodării sărace din oraşul Ganzhou, provincia Jiangxi, au primit ordin să ardă cărţile budiste în Templul Foguang, ameninţând că îşi pierd indemnizaţiile minime.