China doreşte să "rescrie" Biblia şi Coranul pentru a le alinia cu ideologia marxistă

Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing
Portretul lui Mao Tsedun, cel mai mare ciminal din istoria modernă a omenirii, încă patronează Piaţa Tien-an-men din Beijing (Greg Baker AFP/Getty Images)

China urmează să rescrie Biblia şi Coranul pentru a reflecta ideologia comunistă arhaică, susţin noi rapoarte.

Ordinul bizar a venit de la atotputernicul Comitet pentru afaceri etnice, care supraveghează toate problemele religioase din stat.

Deşi nu au fost menţionate cărţi specifice, oficialii Partidului Comunist Chinez au cerut o „evaluare cuprinzătoare a clasicilor religioşi existenţi, care vizează conţinutul care nu este conform cu "progresul vremurilor".

Rapoartele spun că regimul comunist de la Beijing, care este ateu şi anti-religios şi care critică în mod curent orice religie cere ca toate religiile majore să-şi revizuiască textele sfinte şi să le adapteze la „era preşedintelui Xi Jinping”.

China recunoaşte oficial toate credinţele, dar ţara este cunoscută pentru persecuţiile religioase şi pentru supravegherea de tip Big-Brother, construită cu un aparat enorm de represiune şi control.

Beijingul subliniază că „pildele lui Iisus Hristos” vor trebui să devine „conforme cu Partidul Comunist, altfel riscă să fie îndepărtate din Biblia disponibilă credincioşilor”.

China este una dintre ţările care arestează pe pastorii bisericilor nerecunoscute, inclusiv pentru răspândirea de Biblii, dacă acestea nu sunt parafate de regim.

Biserica Catolică a fost zeci de ani interzisă în China, regimul comunist propunând o Biserică Catolică Patriotică, ai cărei episcopi sunt numiţi de Partid şi care nu recunoştea Vaticanul. În ultimii doi ani Papa Francisc a iniţiat o apropiere de Partid, spre disperarea catolicilor chinezi care atrag atenţia asupra infiltrării cadrelor comuniste în sânul bisericii.

Biblia şi creştinismul nu sunt singurele vizate, autorităţile proiectând viziunea marxistă asupra tuturor religiilor majore, încât regimul comunist a cerut o „sinicizare” a Coranului şi a sutrelor budiste.

Aparent autorităţile doresc „o reevaluare completă a traducerilor existente ale clasicilor religioşi”.

În cazul în care textele "curăţate" nu se conformează viziunii Partidului, acestea vor trebui „modificate şi traduse din nou”.

Reprezentanţii diferitelor religii practicate în China au fost convocaţi recent la o reuniune pentru a discuta despre plan.