China foloseşte epidemia de virus Wuhan pentru demolarea de biserici şi temple

Partidul foloseşte tehnologia pentru a prinde orice şoaptă a creştinilor
Ochii Partidului Comunist scapă din ce în ce mai puţine lucruri
Ochii Partidului Comunist scapă din ce în ce mai puţine lucruri (BitterWinter.org)

Organizaţiile care monitorizează abuzurile regimului comunist împotriva bisericilor creştine acuză Partidul Comunist Chinez de folosirea epidemiei de virus Wuhan pentru a înteţi campania de persecuţie a Partidului asupra religiei.

Recent, China a dărâmat biserici creştine şi i-a pus sub urmărire strictă pe membrii unora dintre ele.

"China se laudă acum că este un model al combaterii virusului Wuhan. Dar combaterea pandemiei nu i-a împiedicat pe oficialii comunişti să persecute creştinii", a declarat marţi, pentru Fox News, Todd Nettleton, un purtător de cuvânt al grupului nonprofit Vocea Martirilor (VOM).

Un alt activist de seamă, Bob Fu de la China Aid, a publicat un videoclip cu demolarea unei biserici creştine din oraşul Yixing de către oficiali comunişti.

Se pare că alte biserici au fost vandalizate de oficialii chinezi şi Partidul a dat ordin de interzicere a serviciilor religioase „neînregistrate” pe motiv de sănătate publică.

Pe de altă parte, epidemia de virus Wuhan care a lovit China a adus o generalizare a portului măştilor faciale, obligatorii în China - lucru care a îngreunat considerabil monitorizarea video cu ajutorul recunoaşterii automate.

Budiştii şi taoiştii au raportat, de asemenea, suprimarea şi demolarea templelor, proces care a părut să se intensifice imediat după explozia epidemiei în Wuhan. Credincioşii au remarcat că oficialii locali decid brusc că templele, construite cu aprobarea lor, eşuează să îndeplinească vreun cod obscur de construcţie şi trebuie demolate imediat. Nici măcar pavoazarea templelor cu steaguri comuniste şi afişe ale conducătorului chinez Xi Jinping nu sunt suficiente pentru a salva templele vizate.

„Cooperarea necondiţionată cu guvernul constă în faptul că nu se pot face fotografii cu demolarea, nu se pot iniţia negocieri şi nu se poate cere nicio compensaţie pentru demolări. Acesta este un comportament tipic al Partidului Comunist”, s-a plâns un budist pe site-ul Bitter Winter.

„Partidul Comunist este mai rău ca Mafia. Sub tirania acestor bandiţi moderni, nici măcar templele budiste sacre nu se pot bucura de pace”, a spus un altul.

Bisericile care nu sunt doborâte sunt înţesate de camere de supraveghere pentru a teroriza congregaţiile şi pentru a monitoriza luări de poziţie „incorecte”, care, apoi, pot fi folosite ca scuză pentru a demola biserica, aşa cum afirmă o altă postare pe BitterWinter.org.

Potrivit unui pastor din districtul Lankao, oraşul Kaifeng, provincia Henan, camere video performante, de peste 10.000 RMB (aproximativ 1.400 USD) fiecare, au fost instalate în cel puţin opt biserici, iar imaginile dinăuntru sunt transmise şi afişate în timp real pe un ecran mare din sala Consiliului Creştin (agenţia de monitorizare a Partidului care se ocupă de biserici) din district. Astfel că Partidul ştie permanent cine conduce slujbele, cum şi în ce fel predică precum şi ce membri sunt prezenţi la slujbe - totul se află sub supravegherea atentă a regimului.

„Echipamentul de supraveghere este performant; poate prinde fiecare cuvânt din biserică”, a explicat un lider al bisericii. „Putem avea probleme dacă facem o remarcă deplasată. Credincioşii nu îndrăznesc nici să sporovăiască între ei sub o asemenea supraveghere". Liderul creştin povesteşte că a primit o dată un telefon de la un oficial local, cu o plângere, la mai puţin de o oră după ce evenimentul avusese loc.

Aşa cum au aflat pe pielea proprie unii predicatori şi lideri ai bisericilor, deconectarea camerelor video de monitorizare este tratată ca o crimă şi pedepsită rapid prin arestare, interogatoriu, confiscarea bunurilor bisericii şi, eventual, distrugerea bisericii sau chiar a reşedinţei personale a predicatorului. Conform mai multor surse din China, Partidul atribuie scoruri de obedienţă bisericilor, pe o scară de la 0 la 100 de puncte, reduce puncte pentru infracţiuni precum afişarea necorespunzătoare a steagurilor şi sloganurilor comuniste şi închide casele de cult în condiţiile în care scorul lor scade sub 60.