Tibet: China comunistă lansează încă o campanie împotriva "budismului nesincer" - dă jos steagurile cu rugăciuni din sate

Steaguri tibetane sacre
Steaguri tibetane sacre (Bitterwinter.org)

Nimic nu este mai tipic pentru cultura şi religia tibetană decât steguleţele religioase. Acum sunt desfiinţate, sat după sat, pe măsură ce persecuţia religioasă implementată de China comunistă creşte.

Este dificil să ne imaginăm Tibetul, Bhutanul, Nepalul, Mongolia sau Ladakh fără steaguri cu texte de rugăciune. Şiruri de bucăţi de pânză având pe ele simboluri şi texte religioase. Sunt parte integrantă a peisajului, dar pentru budişti, sunt mult mai mult de atât - sunt sacre, şi ei cred că pot aduce pace şi armonie. Cele cinci culori ale lor - albastru, alb, roşu, verde şi galben - reprezintă cele cinci elemente şi cele cinci înţelepciuni ale budismului.

Credincioşii cred că vântul, prin mişcarea steagurilor cu rugăciuni, va răspândi compasiune şi bunăvoinţă în jur, în beneficiul budiştilor dar şi al celor care nu sunt budişti. Din acest motiv, budiştii nu sunt deranjaţi atunci când occidentalii credincioşi cumpără asemenea steaguri de rugăciune şi le folosesc în case. Ei cer doar ca aceste obiecte sacre să fie tratate cu respect. Nu sunt ornamentale. Atunci când sunt folosite şi se strică, ele nu trebuie aruncate în gunoi, ci arse, acordând atenţie faptului că nu ar trebui să atingă niciodată pământul. Budiştii cred că în acest fel binecuvântările lor vor fi duse de fum în lumea de dincolo, cea spirituală.

Cu toate acestea Partidul Comunist Chinez încearcă de câteva zeci de ani să distrugă religia şi cultura tibetană, lăsând doar o versiune „Disney” pentru turiştii naivi. Campania de suprimare a renăscut sub Xi Jinping. La 16 iunie 2020, Centrul Tibetan pentru Drepturile Omului şi Democraţie şi-a publicat raportul despre evenimentele din Tibet în 2019, care documentează modul în care situaţia s-a deteriorat progresiv.

Deosebit de tulburător este raportul creşterii utilizării torturii împotriva călugărilor şi budiştilor laici, după ce mii au fost arestaţi şi reţinuţi în 2019. O nouă lege din august 2019 a anulat pensiile foştilor angajaţi guvernamentali prinşi că participau la orice activitate religioasă, inclusiv rugăciunea cu familia şi prietenii. La finalul anului, Partidul a anunţat că va permite doar supravieţuirea unui „sistem modern şi socialist de budism”.

Din păcate, atacul asupra aspectelor materiale ale religiei tibetane era previzibil. Nu este o surpriză faptul că Partidul a început să dea jos steaguri cu texte de rugăciune de pe dealuri şi sate, evident, fără să le trateze cu respectul cerut de tradiţia budistă. Sat după sat, Partidul obligă localnicii să înlăture bucăţile de pânză cu texte sacre şi să le ofere poliţiei, probabil pentru a fi distruse.

Campania a început în prefectura autonomă tibetană Golog (Guoluo) şi în judeţul Tengchen (Dingqing) din municipalitatea Chamdo, regiunea autonomă Tibet, şi se extinde acum peste tot, după cum relatează Radio Free Asia. Campania se desfăşoară sub pretextul „curăţării mediului”, deşi Partidul menţionează şi „reforma comportamentală” a budismului „care nu a devenit sincer şi socialist”.

Din punctul de vedere al credincioşilor, se comite un sacrilegiu, dar cei care au protestat împotriva unor campanii similare ale Partidului au fost imediat arestaţi şi deseori torturaţi, aşa cum arată raportul Centrului Tibetan.

Steagurile de rugăciune sunt chiar sufletul Tibetului.

Chiar şi cei care nu sunt budişti ar trebui să protesteze împotriva acestei noi manifestări a genocidului cultural.