Parlamentul R. Moldova a votat în lectură finală Legea de-offshorizării

Parlamentul de la Chişinău a instalat o bornă, un element de integritate pentru a împiedica procesul de spălare a banilor prin offshoruri, afirmă deputatul Igor Munteanu.
Şedinţa în plen a Parlamentului R. Moldova
Şedinţa în plen a Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat, vineri, 27 noiembrie, în cea de-a doua lectură aşa-numitul proiect al legii de-offshorizării.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea mai multor acte legislative stabileşte restricţii de participare la proceduri de privatizare, parteneriat public-privat, achiziţii publice şi concesiuni de lucrări şi servicii pentru persoanele juridice fondate de subiecţi din jurisdicţii care nu respectă standarde internaţionale de transparenţă, persoanele juridice în componenţa cărora figurează, direct sau indirect, persoane înregistrate sau cu reşedinţă în astfel de jurisdicţii.

„Legea deoffshorizării urmăreşte să ajusteze cadrul legislativ naţional în vederea asigurării implementării eficiente şi comprehensive a angajamentelor asumate de Republica Moldova în domeniul prevenirii spălării banilor şi asigurarea transparenţei fondurilor, inclusiv angajamentele din Acordul de Asociere”, se menţionează în nota informativă a proiectului de lege.

Parlamentul a modificat Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, Legea cu privire la parteneriatul public-privat, Legea privind achiziţiile publice, Legea cu privire la concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii.

Guvernul urmează să aprobe metodologia de stabilire a jurisdicţiilor ce nu implementează standarde internaţionale de transparenţă, precum şi lista acestora.

Deputatul Platformei Da, Igor Munteanu, care este şi autorul iniţiativei, a declarat în context că acest proiect de lege a fost un simbol pentru procesul de scoatere a offshorurilor de pe sectorul public întrucât foarte multe tranzacţii dubioase care s-au întâmplat în ultimii zeci de ani au fost făcute cu implicarea unor companii înregistrate în jurisdicţii offshore, cu întreprinderi de standard de integritate reduse.

„De luni de zile am tot încercat să convingem puterea de stat că trebuie să se instaleze nişte criterii clare de legitibilitate pentru actorii privaţi care acţionează în sectorul public. Astăzi am instalat o bornă, un element de integritate pentru a împiedica procesul de spălare a banilor prin offshoruri!”, a concluzionat parlamentarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe