Trump îl graţiază pe Ross Ulbricht, fondatorul reţelei negre Silk Road, aflat în închisoare
Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a graţiat pe Ross Ulbricht, fondatorul reţelei negre Silk Road, aflat în închisoare, informează publicaţia Al Jazeera.
Trump a declarat marţi că a sunat-o pe mama lui Ulbricht pentru a o informa că a semnat o „graţiere completă şi necondiţionată” pentru fiul său, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate în 2015 pentru rolul său în operarea pieţei ilicite.
„Gunoaiele care au lucrat pentru a-l condamna sunt unii dintre aceiaşi nebuni implicaţi în folosirea armelor moderne ale guvernului împotriva mea. A primit două sentinţe pe viaţă, plus 40 de ani. Ridicol!”, a declarat Trump pe platforma sa de socializare, Truth Social.
Ulbricht, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat pentru şapte capete de acuzare legate de operarea Silk Road, care facilita vânzarea de droguri ilegale şi alte bunuri ilicite folosind Bitcoin, inclusiv distribuirea de narcotice şi implicarea într-o întreprindere criminală.
Procurorii americani au susţinut că site-ul a fost utilizat pentru a facilita peste 1,5 milioane de tranzacţii în valoare de aproximativ 213 milioane USD, inclusiv peste 183 milioane USD în vânzări de droguri.
Procurorii au susţinut, de asemenea, că Ulbricht ar fi cerut uciderea unor persoane pe care le considera ameninţări la adresa întreprinderii sale, deşi nu a fost inculpat pentru presupusele comploturi de crimă la comandă şi nu a fost prezentată nicio dovadă că cineva ar fi fost ucis efectiv.
Când l-a condamnat pe Ulbricht, judecătoarea Katherine Forrest a declarat că acţiunile bărbatului din California au fost „munca sa de o viaţă, planificată cu atenţie” şi că acesta „nu a fost o persoană mai bună decât oricare alt traficant de droguri”.
Deşi Ulbricht a recunoscut că a creat Silk Road, avocaţii săi au susţinut că el a predat controlul asupra „experimentului său economic” altor persoane după câteva luni şi că a fost atras înapoi pentru a-şi asuma vina în locul adevăraţilor operatori, exact în momentul în care autorităţile se apropiau de finalul operaţiunii.
Cazul lui Ulbricht a fost considerat un exemplu de exagerare guvernamentală de către libertarieni şi entuziaşti ai criptomonedei, care au susţinut că acesta a fost acuzat pe nedrept, deoarece nu a vândut el însuşi bunuri ilegale şi a fost tras la răspundere pentru tranzacţiile persoanelor care au folosit site-ul.
În mai, Trump a declarat la convenţia naţională a Partidului Libertarian, un partid marginal care nu este reprezentat în Congresul SUA, că va comuta sentinţa lui Ulbricht în „prima zi” a administraţiei sale, dacă va fi ales.
După alegerea lui Trump în noiembrie, Ulbricht şi-a exprimat recunoştinţa faţă de cei care au votat pentru republican în numele său.
„Am încredere în el că îşi va onora promisiunea şi îmi va oferi o a doua şansă. După mai bine de 11 ani în întuneric, pot vedea în sfârşit lumina libertăţii la capătul tunelului”, a spus el într-o postare pe X.
Thomas Massie, un congresman republican cunoscut pentru susţinerea cauzelor libertariene, s-a numărat printre numeroşii susţinători ai lui Ulbricht care au salutat vestea graţierii.
„Ross Ulbricht a fost eliberat de preşedintele Trump cu o graţiere completă! Vă mulţumesc că v-aţi ţinut de cuvânt faţă de mine şi faţă de alţii care au pledat pentru libertatea lui Ross, domnule preşedinte!”, a declarat Massie, care reprezintă un district din Kentucky, într-o postare pe X.