Legea "deoffshorizării" nu ajunge să fie votată în a doua lectură. Igor Munteanu: Nu convine intereselor majorităţii parlamentare

Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova
Igor Munteanu, preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe al Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

Deşi iniţial exista un consens aproape deplin în Parlament în ceea ce ţine de votarea legii deoffshorizării, iată că de ceva timp acest lucru se tărăgănează, legea nemaiajungând să fie votată şi în cea de-a doua lectură pentru a putea fi abrogată şi, ulterior aplicată.

„Prima lectură a mers ca pe unt, după care au început anumite întrebări şi clarificări. Cea mai importantă clarificare care se făcea era cine o să elaboreze lista de jurisdicţii cu grad redus de transparenţă. Respectiv, aici am avut chestiuni de clarificat: Banca Naţională a Moldovei, Serviciul de prevenire şi spălare a banilor, Guvernul sau alte instituţii”, a declarat deputatul PPDA Igor Munteanu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Acesta consideră că cel mai probabil anumiţi politicieni nici nu se gândesc la accelerarea acestei legi întrucât, în virtutea anumitor dosare care există pe diverse conturi prin zonele offshore s-ar putea să fie pereclitate, inclusiv interesele acestor persoane, sau grupuri de persoane.

Mai mult decât atât, deputatul PPDA a menţionat că cel mai probabil persoanele care se opun votării acestei legi ar avea anumite frici, interese personale şi din acest considerent, Guvernul a amânat până în pânzele albe elaborarea avizului aşteptat de deputaţi.

„În acest moment la acest proiect de lege lipsesc două elemente, avizul Guvernului şi raportul Comisiei Economie, Buget şi Finanţe. Noi avem impresia că cineva în mod intenţionat încearcă să întârzie cât mai mult acest proiect de lege, pentru că nu convine intereselor care se configurează între cele două formaţiuni care formează în acest moment majoritatea în Parlament”.

Menţionăm că proiectul Legii „deoffshorizării” urmează să aducă transparenţă în procesul de gestionare a proprietăţii publice, de privatizare, dar şi procesul economic care există între stat şi agenţii economici.

Potrivit executivului, iniţiativa va duce la lichidarea multor scheme existente şi nu va permite ca cineva să beneficieze de mecanisme obscure care ar duce la delapidarea averii statului.

Iniţial, când a fost avizată de Guvern pentru a fi votată în primă lectură, expertul de la Transparency Internaţional Moldova Veaceslav Negruţă a menţionat că legea „de-off-shore-izării” ar putea fi exact acel buton pentru deoligarhizare reală, dar se pare că autorităţile de la Chişinău s-au răzgândit între timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe