Deputaţii PAS nu au votat Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii în sectorul justiţiei pentru anii 2021-2024

Guvernul nu doreşte evaluarea externă a judecătorilor, ci doar să adopte un document care nu va aduce schimbări în sistemul justiţiei al R. Moldova, afirmă Sergiu Litvinenco.
Deputaţi ai Blocului ACUM în Parlamentul Republicii Moldova
Deputaţi ai Blocului ACUM în Parlamentul Republicii Moldova (facebook.com/Andrei Năstase)

Parlamentul de la Chişinău a aprobat joi, 26 noiembrie, Strategia pentru asigurarea independenţei şi integrităţii în sectorul justiţiei pentru anii 2021-2024 şi Planul de acţiuni pentru implementare.

Fracţiunea PAS în Parlament nu a votat proiectul de lege pentru aprobarea Strategiei propus de Guvernul Chicu întrucât documentele nu conţin mecanismul de evaluare externă a judecătorilor şi procurorilor.

În cadrul discursului în Parlament, deputatul PAS Sergiu Litvinenco a declarat că respingerea mecanismului de evaluare externă înseamnă păstrarea status-quo-ului în justiţie.

„Avem zero rezultate pe cele mai cunoscute jafuri din Republica Moldova: furtul miliardului, Laundromat, Metalferos, Bahamas. Nimeni nu este la puşcărie.

În afară de aceasta, vedem cum judecători, care au participat la adoptarea unor decizii care au bulversat societatea şi opinia publică internaţională, sunt promovaţi. Am impresia că Guvernul vrea mai degrabă să bifeze o acţiune, decât să avem un document care să aducă schimbări în sistemul justiţiei”, a menţionat parlamentarul.

Litvinenco a ţinut să sublinieze că cei aproape un milion de cetăţeni care au votat-o pe Maia Sandu doresc realizarea reformei justiţiei, instituirea statului de drept, iar drept instrument urma să fie implementarea mecanismului de evaluare a judecătorilor şi procurorilor. Păstrarea sistemului de justiţie actual nu este ceea ce aşteaptă oamenii. Este o încercare de uzurpare a puterii în stat.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului, după mai multe ore de dezbateri, proiectul Strategiei a fost aprobat cu voturile a 49 de deputaţi din cei 87 prezenţi în sală. Strategia a fost sprijinită de deputaţii socialişti şi proaspăt-constituitul grup Pentru Moldova. Aceasta ar avea drept scop „îmbunătăţirea sectorului justiţiei, prin crearea premiselor pentru un sector al justiţiei independent, imparţial, responsabil şi eficient”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe