Lavrov: Direcţia crizelor globale va depinde de următorii paşi ai lui Trump

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. (Andrew Harnik/AFP/Getty Images)
Adam Morrow
22.01.2025

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că rezultatul mai multor crize internaţionale va depinde de deciziile pe care le va lua administraţia Trump.

Afirmaţiile lui Lavrov vin în contextul în care preşedintele Donald Trump a revenit la Casa Albă pe 20 ianuarie pentru al doilea mandat, neconsecutiv, de patru ani.

„Multe depind de Statele Unite”, a declarat Lavrov la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, care a avut loc cu doar câteva ore înainte de inaugurarea lui Trump la Washington.

Potrivit şefului diplomaţiei ruse, mai mulţi aliaţi-cheie ai Washingtonului - inclusiv Australia, Japonia, Coreea de Sud şi Noua Zeelandă - sunt toţi „complet ghidaţi de poziţia Casei Albe”.

„În acest sens, ei aşteaptă să vadă care va fi poziţia sa finală”, a afirmat Lavrov, adăugând că „numeroase conflicte”, inclusiv războiul actual din Ucraina, vor fi probabil afectate de deciziile luate de Trump şi administraţia sa.

„Mass-media globală şi reţelele sociale au fost inundate cu ştiri de la Washington, care coincid cu sosirea lui Trump şi a echipei sale în capitala [SUA].

Se intensifică, de asemenea, speculaţiile, evaluările analitice şi previziunile cu privire la modul în care acest eveniment [inaugurarea lui Trump] poate influenţa diverse conflicte din diferite regiuni ale lumii”, a declarat Lavrov, potrivit transcrierii Kremlinului a întâlnirii.

La aceeaşi reuniune a Consiliului de Securitate, preşedintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe Trump pentru că a devenit cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.

De asemenea, Putin şi-a exprimat speranţa de a purta discuţii cu Trump pentru a ajunge la o soluţionare permanentă a războiului din Ucraina, care va intra luna viitoare în al treilea an.

„Moscova este deschisă dialogului cu Statele Unite care va fi construit pe o bază de egalitate şi respect reciproc”, a declarat liderul rus.

Eliminarea „cauzelor profunde” ale conflictului, a adăugat el, „este cel mai esenţial lucru”.

Trump s-a angajat să rezolve rapid conflictul din Ucraina, deşi rămâne neclar cum intenţionează să facă acest lucru.

La începutul acestei luni, Trump a declarat la o reuniune a guvernatorilor republicani din SUA că Putin „doreşte să se întâlnească cu el, iar noi stabilim acest lucru”.

La întoarcerea sa în Biroul Oval, unde a semnat o serie de ordine executive, Trump a declarat, pe 20 ianuarie, că ar putea vorbi cu omologul său rus „foarte curând”.

Întrebat de reporteri în ziua următoare dacă au fost făcute aranjamente pentru o convorbire telefonică între cei doi lideri, un purtător de cuvânt al Kremlinului a răspuns: „Nu încă”.

"Acţiuni îndrăzneţe"

Într-o evoluţie conexă, şeful fondului suveran de investiţii al Rusiei a părut să îl laude pe Trump, afirmând că seria de ordine executive ale acestuia din urmă au arătat „o conducere decisivă”.

Ordinele executive, pe care Trump le-a semnat la câteva ore de la inaugurarea sa, vizează, printre altele, creşterea producţiei de energie în SUA, limitarea imigraţiei ilegale şi inversarea agendei climatice a administraţiei anterioare.

„Acţiunile îndrăzneţe de astăzi ale preşedintelui Trump demonstrează că un leadership decisiv poate schimba cursul istoriei, deblocând creşterea economică şi transformând provocările globale în oportunităţi de dialog”, a declarat Kirill Dmitriev, CEO al Fondului rus de investiţii directe (RDIF), la 21 ianuarie.

Fost bancher la Goldman Sachs, educat în SUA, Dmitriev a contribuit la stabilirea contactelor dintre oficialii ruşi şi Trump în timpul primului mandat al acestuia din urmă la Casa Albă.

Dmitriev face în prezent obiectul sancţiunilor conduse de SUA, pe care Moscova le consideră ilegale şi motivate politic.

RDIF nu a indicat dacă Dmitriev ar juca un rol în viitoarele contacte dintre Moscova şi administraţia Trump.

Potrivit Kremlinului, Dmitriev s-a întâlnit cu Putin la 13 ianuarie - cu o săptămână înainte de inaugurarea lui Trump - pentru a discuta despre portofoliul de investiţii al RDIF, care este evaluat în prezent la 2.300 de miliarde de ruble (22,53 miliarde USD).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor