Igor Munteanu: Veteranii au cerut să fie trataţi cu respect, dar regimul a preferat să-i trântească cu capul de asfalt

Protestul veteranilor de la Nistru, în faţa Parlamentului de la Chişinău
Protestul veteranilor de la Nistru, în faţa Parlamentului de la Chişinău (facebook.com/Vasile Nicolae)
Maria Maevschi
20.07.2020

La ordinul ministrului Voicu de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) şi a patronilor săi politici, în numele unei stabilităţi care apără confortul corupţilor din coaliţia PSRM-PD, „veteranii războiului de pe Nistru erau daţi cu capul de asfalt, în timp ce în Parlament se votau legi”, a punctat deputatul Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA) Igor Munteanu în contextul protestului organizat săptămâna trecută de veterani ai războiului de pe Nistru.

„Bănuim că regimul va blama veteranii pentru ce s-a întâmplat, justificându-şi reacţiile prin faptul că ʻtrebuia să răspundă la provocări, la diverse altercaţii şi nerespectarea ordiniiʼ, şi totuşi, aceste poze tragice, cu veterani ai războiului pentru integritate puşi cu capul de asfalt, cu piciorul la gât, de către nişte tineri carabinieri, aparent fără niciun pic de emoţii şi remuşcări, vor rămâne ʻcartea de vizită a regimului Dodonʼ, un regim antinaţional, imoral, anti-democratic, care-şi rupe glandele să rămână la putere. Regimul Dodon a trecut peste ultima linie roşie, pe care n-o mai putem ierta”, a declarat parlamentarul.

„Câteva fapte (nu vorbe):

1. Veteranii războiului de independenţă au cerut să vorbească cu reprezentanţii puterii, dar întâlnirea nu a mai avut loc din motive total inplausibile. Veteranii nu au fost ascultaţi, iar folosirea represiunii fizice, brutale, negândite a poliţiei pentru a-i dispersa pe cei care-au apărat RM în 1992 este cea mai proastă formă de a considera că ţii sub control situaţia.

2. Nimeni până astăzi nu şi-a permis să trateze în asemenea hal veteranii, să-i trântească cu capul de asfalt. Într-un stat normal, veteranii de război, cei care-au luptat pentru integritatea şi suveranitatea RM, sunt cinstiţi, onoraţi şi chiar veneraţi de conducătorii statului, la Chişinău, regimul Dodon cheltuie zeci de milioane de lei pentru parade ruseşti, coroane de flori la Moscova pentru războaie străine, zeci de milioane de lei pentru vopsirea memorialelor sovietice, şi nu găseşte însă niciodată timp să rezolve problemele veteranilor, care-au apărat independenţa RM în 1992 contra invadatorilor ruşi.

3. De fapt, Dodon şi sateliţii săi din coaliţia PSRM-PD s-au arătat mereu deranjaţi de veteranii noştri de război pentru că acest regim antipopular este sluga celor care-au tras în noi. În 1992. Acest regim este deranjat de veterani. Din simplul motiv că însăşi existenţa lor pune la îndoială şi condamnă deciziile trădătoare şi slugărnicia acestui regim faţă de Moscova şi uneltele sale separatiste de la Tiraspol. Veteranii noştri sunt mărturia vie a războiului tragic, care nu poate fi manipulată de Dodon, un preşedinte care se simte mai confortabil printre cazacii lui Krasnoselski ori soldaţii ruşi, staţionaţi ilegal în RM, decât printre veteranii noştri, foşti combatanţi şi voluntari, care-au luptat pentru independenţa RM. Din acest motiv, veteranii nu-şi pot rezolva problemele medicale şi sociale cu anii, iar singura poziţie fermă a regimului (şi acoliţii lor) este de a-i dispersa, de a-i asmuţi unii împotriva altora, ori de a-i corupe cu ʻhrecikăʼ, ʻtuşonkăʼ şi 100 g, după cum au făcut-o până nu demult cu alţi veterani. Niciodată însă până acum, regimul nu a trântit veteranii cu capul de asfalt, iar joi, Dodon a îndrăznit acest lucru, împreună cu camarilla sa.

4. Acţiunile disproporţionate ale trupelor de ordine faţă de veterani au fost, un act grosolan şi mârlănesc de intimidare, având drept scop demonstraţia de forţă şi înspăimântarea celor care contestă regimul lui Dodon. Joi 17 iulie, am primit o dovadă clară a fricii regimului faţă de cetăţenii săi. Nu există nicio diferenţă între ordinile care se dau la Moscova împotriva manifestanţilor paşnici, pro-democraţie şi acţiunile în forţă ale poliţiei şi carabinierilor şi securiştilor infiltraţi printre veterani. Ieri, un regim totalitar a coborât în bernă memoria celor care s-au jertfit în 1992 pentru independenţa RM, arătând toate simptomele unui regim autoritar, care preferă represaliile şi negarea respectului adevărat faţă de veterani.

5. Cu mâhnire şi iritare am observat pe unii, dispuşi să justifice acţiunile poliţiei sub pretextul stabilităţii politice. În mod eronat se confundă stabilitatea politică cu susţinerea guvernului şi confortul lui Dodon. În timp ce veteranii au cerut ca statul să-i trateze cu respect, să le achite tratamentul medical pentru rănile care-i chinuie şi astăzi, au cerut ca de politicile veteranilor să se ocupe un Departament al Veteranilor, şi nu nişte birocraţi ai unei direcţii minore ca importanţă, regimul a preferat să-i trântească cu capul de asfalt. Asta-i stabilitatea politică convenabilă coaliţiei PSRM-PD. Asta-i direcţia spre care se îndreaptă regimul ”coaliţiei cigarillos”, cu paşi rapizi, cât mai aproape de regimul Putin şi cât mai departe de lumea civilizată. Un regim poliţienesc, după modelul lui Putin, nu va trece în RM, indiferent cât şi-ar dori acest lucru I.Dodon şi acoliţii săi, care-au nimerit de joi pe lista de ”favoriţi” ai veteranilor războiului de independenţă.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor