A treia zi de "pace" în Fâşia Gaza. Armata israeliană ucide şase persoane într-un atac în Cisiordania

Soldaţi israelieni în Cisiordania (Getty Images)
Redacţia
22.01.2025

Un atac al armatei israeliene în Cisiordania ocupată a lovit tabăra de refugiaţi din Jenin, făcând şase morţi şi zeci de răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii palestinian, relatează Euronews.com.

Atacul a avut loc marţi, în cea de-a treia zi de încetare a focului în Fâşia Gaza.

Armata israeliană a declarat că operaţiunea a făcut parte dintr-un „efort antiterorist” în zonă, deşi identitatea celor ucişi rămâne neclară.

Jenin, un centru cunoscut pentru activitatea militantă, a fost ţinta frecventă a raidurilor israeliene de la începutul războiului, acum 15 luni.

Cisiordania a cunoscut o creştere puternică a violenţei în timpul conflictului din Gaza, cu peste 800 de palestinieni ucişi în operaţiuni israeliene de la atacurile Hamas din 7 octombrie 2023.

Autoritatea Palestiniană, care guvernează părţi din Cisiordania, a efectuat, de asemenea, raiduri în Jenin, cu scopul de a-şi afirma rolul în guvernarea postbelică.

Între timp, în Gaza, locuitorii se întorc la casele lor în urma acordului de încetare a focului pus în aplicare la 19 ianuarie. Cu toate acestea, mulţi îşi găsesc cartierele în ruine, cu case reduse la dărâmături şi bunuri îngropate sub resturi.

Organizaţia Naţiunilor Unite a raportat că 915 camioane cu ajutoare au intrat în Gaza în a doua zi de încetare a focului, aducând provizii extrem de necesare în teritoriul devastat.

Într-un cartier din nordul Gaza numit Tal al-Zaatar, locuitorii se confruntă cu amploarea distrugerilor. O femeie, care s-a întors pe jos din cauza lipsei mijloacelor de transport, a descris casa familiei sale ca fiind „complet distrusă”.

„Vrem doar să ne întoarcem şi să reconstruim totul. Nu vrem să rămânem fără adăpost. Vrem să ne întoarcem la casa noastră, la bunurile noastre”, a spus ea.

O altă locuitoare a deplâns pierderea casei sale cu trei etaje, pe care ea şi familia ei o construiseră în decursul a două decenii.

„Totul este distrus. Acum este o grămadă de cărămizi şi beton. Mi-ar lua doi ani să curăţ resturile. La ce ne întoarcem? Nu putem nici măcar să ridicăm un cort aici”, a declarat aceasta.

Bilanţul emoţional este la fel de devastator.

Încetarea focului a adus o pauză fragilă luptelor, însă viitorul rămâne incert.

Preşedintele american Donald Trump a comentat recent situaţia, afirmând că Hamas pare slăbită, dar exprimându-şi îndoielile cu privire la longevitatea armistiţiului.

„Acesta nu este războiul nostru. Este războiul lor”, a declarat Trump reporterilor.

Trump a sugerat, de asemenea, că administraţia sa ar putea ajuta la reconstrucţia Gazei, descriind teritoriul ca fiind un „sit de demolare masivă” cu potenţial de reamenajare.

„Unele lucruri frumoase ar putea fi făcute cu el”, a spus Trump, subliniind linia de coastă, vremea şi locaţia Gaza.

Cu toate acestea, pentru locuitorii din Tal al-Zaatar şi nu numai, accentul se pune imediat pe supravieţuire şi reconstrucţie în mijlocul distrugerii copleşitoare.

În timp ce locuitorii din Gaza caută printre ruinele caselor lor, comunitatea internaţională îi urmăreşte îndeaproape, sperând că încetarea focului durează suficient de mult pentru a permite refacerea şi înrădăcinarea păcii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor