Parlamentul R. Moldova a permis amplasarea sistemelor alternative de energie electrică pe terenuri cu destinaţie agricolă

Prin adoptarea amendamentelor la Codul funciar se elimină o barieră majoră birocratică pentru investiţii de milioane de euro în acest domeniu, susţin deputaţii PAS.
Centrale eoliene (Epoch Times România)
Tatiana Chiriac
17.12.2021

În scopul generării unor surse alternative de energie electrică, deputaţii au aprobat în primă lectură modificări la Codul funciar al R. Moldova. Acestea prevăd amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a sistemelor fotovoltaice solare, fără a fi necesară schimbarea destinaţiei.

Totodată, va putea fi schimbată destinaţia terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcţia instalaţiilor eoliene.

De asemenea, se propune ca instalaţiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică şi nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcţie care ar avea impact negativ asupra fertilităţii solului. Astfel, sunt prevăzute măsuri pentru a conserva şi a spori fertilitatea solului.

În document se regăsesc şi condiţiile de proiectare, instalare, montare şi amplasare a sistemelor solare fotovoltaice şi a centralelor electrice eoliene.

Beneficiile modificărilor constau în acoperirea deficitului de energie electrică generat de surse locale, crearea locurilor de muncă la nivel local, majorarea veniturilor bugetelor locale atât din contul impozitelor locale achitate, cât şi a bugetului de stat din contul taxelor TVA prelevate, se menţionează în document. La fel, acestea sunt necesare pentru protecţia terenurilor de calitate superioară, pentru a creşte siguranţa energetică şi reducerea importului de energie în Republica Moldova.

Majoritatea parlamentară PAS subliniază că prin adoptarea amendamentelor menţionate se elimină o barieră majoră birocratică pentru investiţii de milioane de euro în acest domeniu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor