Parlamentul R. Moldova a permis amplasarea sistemelor alternative de energie electrică pe terenuri cu destinaţie agricolă
alte articole
În scopul generării unor surse alternative de energie electrică, deputaţii au aprobat în primă lectură modificări la Codul funciar al R. Moldova. Acestea prevăd amplasarea pe terenurile cu destinaţie agricolă a sistemelor fotovoltaice solare, fără a fi necesară schimbarea destinaţiei.
Totodată, va putea fi schimbată destinaţia terenurilor agricole de calitate superioară pentru construcţia instalaţiilor eoliene.
De asemenea, se propune ca instalaţiile fotovoltaice să fie fixate la sol prin structură metalică şi nu prin utilizarea betonului armat sau al altui tip de materiale de construcţie care ar avea impact negativ asupra fertilităţii solului. Astfel, sunt prevăzute măsuri pentru a conserva şi a spori fertilitatea solului.
În document se regăsesc şi condiţiile de proiectare, instalare, montare şi amplasare a sistemelor solare fotovoltaice şi a centralelor electrice eoliene.
Beneficiile modificărilor constau în acoperirea deficitului de energie electrică generat de surse locale, crearea locurilor de muncă la nivel local, majorarea veniturilor bugetelor locale atât din contul impozitelor locale achitate, cât şi a bugetului de stat din contul taxelor TVA prelevate, se menţionează în document. La fel, acestea sunt necesare pentru protecţia terenurilor de calitate superioară, pentru a creşte siguranţa energetică şi reducerea importului de energie în Republica Moldova.
Majoritatea parlamentară PAS subliniază că prin adoptarea amendamentelor menţionate se elimină o barieră majoră birocratică pentru investiţii de milioane de euro în acest domeniu.