Întâlnire strategică: Şeful NATO, discuţii cheie cu preşedintele ales Donald Trump, în Florida

Noul secretar general al NATO, Mark Rutte (dr), s-a întâlnit cu preşedintele ales Trump la Mar-a-Lago, 23 noiembrie 2024. (X - screenshot / Vaughn Hillyard)
Redacţia
25.11.2024

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a întâlnit cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, vineri, în Florida, în timp ce alianţa militară se pregăteşte pentru revenirea acestuia din urmă la Casa Albă, potrivit Politico.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, NATO a afirmat că cei doi s-au întâlnit în Palm Beach şi au discutat „gama de probleme de securitate globală cu care se confruntă alianţa”.

Aceasta pare să fie prima dată când Rutte se întâlneşte cu Trump de la realegerea fostului preşedinte la începutul acestei luni.

Întâlnirea are loc pe fondul creşterii temerilor în rândul ţărilor europene cu privire la impactul lui Trump asupra alianţei, date fiind comentariile anterioare ale acestuia când ameninţa că NATO nu va apăra membrii care nu plătesc suficient în organizaţie.

Rutte, care a devenit oficial secretar general al NATO în octombrie, s-a întâlnit, de asemenea, cu congresmanul american Mike Waltz, ales de Trump pentru funcţia de consilier pentru securitate naţională.

„Un NATO puternic, care restabileşte descurajarea şi pacea, necesită ca toate naţiunile membre să îşi facă datoria pe măsura puterii lor economice!”, a declarat Waltz pe X după reuniune.

Rutte, care a fost prim-ministru al Olandei aproape 14 ani, a fost văzut ca având o relaţie mai bună cu Trump decât mulţi alţi oficiali europeni în timpul ultimei sale preşedinţii.

Şeful NATO urmează să se deplaseze luni la Ankara pentru discuţii cu preşedintele turc Tayyip Erdogan pe tema războiului din Ucraina, a relatat duminică Reuters, citând un oficial turc.

Întâlnirile au loc după o escaladare majoră a conflictului din Ucraina săptămâna trecută, Rusia lansând o nouă rachetă hipersonică cu rază intermediară de acţiune asupra oraşului ucrainean Dnipro, ca răspuns la utilizarea de către Kiev a unor arme avansate furnizate de Statele Unite şi Regatul Unit.

Războiul din Ucraina, declanşat de invazia la scară largă a preşedintelui rus Vladimir Putin în februarie 2022, se apropie de trei ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor