Zona Crepusculară: Marina americană, îngrijorată că Beijing-ul ar trimite rachete în Occident, ascunse în containere

Un cal troian prezentat într-o scenă din filmul de acţiune "Troy" (Troia), un film epic american, de aventură şi război, scris de David Benioff şi regizat de Wolfgang Petersen
Un cal troian prezentat într-o scenă din filmul de acţiune "Troy" (Troia), un film epic american, de aventură şi război, scris de David Benioff şi regizat de Wolfgang Petersen (captură web)

Un nou raport bizar susţine că regimul comunist chinez a „dezvoltat în secret rachete care funcţionează ca un cal troian, şi le trimite în toată lumea ascunse în containere de transport maritim”.

Noile acuzaţii, transmise într-un raport al The US Sun, afirmă că rachetele ar putea fi „activate în porturile inamice” şi ar fi ascunse în flota masivă de nave de transport şi de pescuit a ţării şi ar putea fi apoi „transformate în nave de război” folosind aceste rachete secrete.

Rachetele s-ar putea „integra perfect” cu sute de alte containere de la bordul navelor, se arată în raport.

Rick Fisher, cercetător principal în domeniul militar pentru spaţiul asiatic la Centrul Internaţional de Evaluare şi Strategie, a menţionat despre potenţiala strategie numită „Calul Troian” că „este probabil” ca regimul comunist de la Beijing să fi dezvoltat deja rachetele necesare.

Căpitanul în retragere Jim Fanell, un fost şef de informaţii al Flotei Pacificului, a declarat pentru Sun că astfel de nave ar putea „reprezenta o ameninţare semnificativă” pentru Marina SUA.

O machetă a unor astfel de rachete a apărut în public în 2016, în timpul unui târg de armament. De atunci, au existat speculaţii că ar putea fi în serviciu în forţele armate ale Chinei.

Fisher afirmă că genul de strategie se potriveşte cu programele militare ale Chinei şi ar putea fi folosit după ce infrastructura a fost introdusă ilegal în porturi din întreaga lume.

„Preferinţele strategice ale Chinei pentru elementul surpriză sunt în favoarea planului”, a menţionat el. Rachetele ar putea fi amplasate pe „nave chineze mici, care nu atrag atenţia, pentru a organiza atacuri surpriză cu rachete împotriva apărării de pe ţărm şi pentru a ajuta forţele de invazie amfibii sau aeriene”, a continuat el.

Planul ar „oferi conducerii Chinei o gamă largă de opţiuni”, a afirmat Fisher, inclusiv „folosirea de nave de cargo mai mari, mii de nave de pescuit sau containere depozitate în porturi, pentru a organiza lovituri militare sau misiuni teroriste dacă se doreşte”.

„Partidul Comunist Chinez este pe deplin capabil să folosească rachete containerizate pentru a semăna haos”, a adăugat el, concluzionând că „o explozie de tip EMP [puls electromagnetic de putere, n.r.] ar putea scoate din uz componentele electronice de pe [submarine] şi din întreaga bază, fără a fi nevoie să lanseze o rachetă nucleară din China. Washingtonul ar fi cuprins de haos, nu ar şti împotriva cui să riposteze şi China ar putea folosi distragerea atenţiei pentru a începe obiectivul său real, cucerirea militară a Taiwanului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii